Thursday, June 3, 2010

BILA AKU YANG MENGAWAL MASA

Tak pernah aku terlintas hati untuk menjadi suri rumah sebelum ini. Bagi aku hidup akan jadi bosan, badan gemuk, no social life dan yang pastinya tak de duit lah apalagi. Sebab aku tengok orang-orang sekeliling aku macam itu. Tapi pandangan sekarang dah berubah semenjak aku keje tempat baru ni. Memang horror gila. No life dan sangat memenatkan. Aku sangat tak boleh tahan keje 6 hari seminggu dan 10 jam (2 jam adalah wajib overtime-berbayar) sehari dengan keadaan aku yang ada anak 2 dan yang kecik tu kira bayi lagi.
Kuat hati aku ni nak berhenti jadi suri rumah. Tapi aku nak jadi suri rumah yang ada income. Aku sangat jealous tengok life sepupu aku. Dia ada skill menjahit yang dibuat sebagai sumber pendapatan. Lepas tu dia ada masa untuk pergi kelas baking, and I sure itu akan jadi sumber pendapatannya jugak. Dan yang penting dia dapat look after her kids. Aku jugak amat pasti dia ada masa nak bersosial sebab dia hantar anak dia ke tadika. Nice!
So , today aku MC sebab aku sangat letih dan tertekan. Aku abiskan masa aku dengan layan youtube untuk cari apa sebenarnya minat aku. Well aku dapat jugakla ideanya dan aku ada beberapa planning menuju kearah itu. Kalau nak ikutkan kelapangan memang tak lapang tapi aku nak tanamkan "JANGAN CARI ALASAN TAPI JALAN". Aku tidakla nak berhenti sekarang ni membabi-buta tapi bila tepat masanya nanti aku akan buat jugak. Sambil-sambil tu aku cuba cari keje lain gak.
Aku sangat sedih hari Isnin yang lepas, sebab aku tak tau anak aku periksa. Tak kisahla setakat tadika 5 tahun pun, tapi nampak sangat aku tak bagi perhatian. Macam mana aku nak bagi perhatian, aku batuk tak habis-habis. Balik keje sangat penat.
Hari ni aku sangat segar, sempat jugak aku pegi gim, pecah-pecahkan lemak yang ada. Dah berbulan gak aku tak pegi. Tapi lepas ni aku try cari masa jugak, sayang aku dah bayar untuk 2 tahun. Dapat pegi 2 kali seminggu pun berbaloi gak!
Apa-apa hal pun aku nak tunggu bonus baru aku tukar keje. Sayang wei... dah la keje macam orang gila. Nak la jugak bonus tu. Percaya atau tidak setakat ni aku baru cuti public holiday raya cina aje, walaupun public holiday hanya entitle 10 hari sahaja. Aku rasa cuti agung ni aku keje gak. Sangat sadis OK! Tak kisahla walaupun bayar double pay pun.. aku bukan gila duit sangat pun. Sekarang ni aku rasa company jahanam ni yang monitor hidup aku sampai aku rasa no life, semuanya terabai!

huhuhu serius rasa nak nangis!

10 comments:

.::WaNiE::. said...

gile ke keje camni weh

pelan2 ar tukar

Tijah said...

fuyooo. patut ah lama ko senyap beb.

Cik Pah said...

serius nak menangis baca cerita ko.kalau aku dah lama cabut..tapi macam ko jugak. tungu bonus.. sabar sabar

IBU KUMBANG said...

wanie...

tau tak pa.. kene hati2 gak nak tukar, takut kuar mulut rimau masuk mulut boya.

kj..
sobab itulah yang utamanya

cik pah..
Huawawawa ... sabar2 sabar2

cik kumbang said...
This comment has been removed by the author.
cik kumbang said...

wah..mencabar ye..huhu
papepun chaiyo2...=)

mak kumbang..tengoklah...ramai
ahli2 kumbang blogger's ..hihi

http://kumbangmerahbintikhitam.blogspot.com

Mak Su said...

ibu kumbang, salam kenal... sangat terharu bc n3 ni, saya tensi bab keja tp tak brani nak tulis kat blog, takut kena pantau... :(

padahal saya sgt ingin nak meluahkan perasaan. good for you, tabik sebab brani.

anyway , i pray for your success, kompeni hampeh tmpt sy kerja ni tak bagi increment dis year and bonus ciput... saya orang bawahan, tidak ker mata mereka boleh melihat?

sedih, sedih

anyway, salam ramadhan :)

marinahunny said...

woohoo! lama giler x baca blog ibu kumbang ni...

Anonymous said...

You guys experienced have hallatosis breath because of old rotten teeth? I bet you do that's why don't want people seeing you in person. lol looking for hookers and fast money because you need dental work, it's an emergency!. anyway, i'm not selling anything or anything but i do want to encourage everyone to look up veneers. google it or find it somewher or ask your dentist. it is the freaking best thing the world.

all that dirty candy that those wonderful people at mars got you tricked you and got your whole family running around looking like the wicked witches and wizards of the west.

You go to the denstist and get a cleaning but what the hell is that going to do? You've got caved in teeth, appalachan mountain teeth, rocky mountain teeth, and general crackhead related teeth.

It's rough on you I know but it's true. I used to be the same way. I did happen to spend a couple g's on some veneers in atlanta ga (google it if you're not from the US). Now I do give a clean smile on every occasion i meet a face, in abstract to the past where it's hide the smile! But anyway some of you might definitely need to undergo such a process.

From another perspective, it's a great way to continue the dental industry and make sure we have motivated dentists to come up with new innovative ways to fix our teeth. veneers is a big step over gold and silver teeth replacements which are gaudy and look crazy.

[url="http://veneers-atlanta-georgia.blogspot.com/2010/09/veneers.html"]veneers atlanta[/url]

Anonymous said...

Hi my name is John and I'm a medical contemplate guy due trolling in every direction here reading...I've got a elephantine protrude on veneers coming up and must had to father a instal on account of it...looking for some contributors...anyone be acquainted with anything about cosmetic porcelain veneers? Consenting to contribute? I am compiling a report in investigate @ getveneers.org. They are tempered to to: conceal damaged, stained or misshaped surfaces of your teeth . I'm confident you recall [b]porcelain veneers[/b] are a routine that last wishes as make teeth look completely natural.

They are a passable selection to redress the aspect of your front teeth.

[b]color[/b]
[b]volume
go
appearance.
more heavy-duty and color firm than bonding[/b]

The extreme item about porcelain veneers is they allow a middle-of-the-road chat up advances to long-lasting, crucial cosmetic changes. They can be reach-me-down to lie on a collection of dental conditions that affect the fa‡ade teeth including:

[b]Spaces between the teeth, diastemas
Acromegalic or crooked teeth
Broken or chipped teeth
Permanently stained or discolored teeth
Unprepossessing or stained fillings
Brighten teeth
Teeth discolored from medication or majority[/b]

If you are interested in contributing information on veneers, delight visit: [url=http://getveneers.org]veneers[/url]