Wednesday, November 12, 2008

YOUR SECRET IS NOT SAFE HERE!

Wei, aku rasa fening2 lalat! sejak akhir2 ni jarang buat N3, komen pun ade yang tak ter"reply". Macam tak larat je. Tapi yang aku herannya, jejalan umah korang (blog), bagi komen kat korang no hal. Bila nengok blog sendiri terus mual.

Tapi jiwa aku tetap nak juga buat N3, sebelum segala yang ada kat kepala benak aku ni hilang. Dan ada lagi beberapa N3 pending. HUWAAAAAAAAAA.. sedihnya.

Sejak berpenyakit yang di cari sendiri ni aku rajin melepak kat Jamban opis. Kat bawah ni la rupa jamban opis aku. Ada dua bilik yang kecik.

Mula2 niat aku nak melepak je. Tetapi dah jadi lain macam lak habitnya. Sebab jamban tu tak kedap bunyi.

Dari dalam jamban tu aku boleh dengar bunyi tet bila activity buka dan tutp pintu (kita org guna security tu), bunyi tapak kaki dan macam2 bunyi.

method yang pertama :

Bunyi teett pintu, tapi sayup2 je. so, aku tau orang dari department aku keluar atau masuk.
Kalau bunyi teett pintu dekat. so, aku tau orang dari finance or top management keluar atau masuk.
Kalau bunyi keletok2 (activity pergerakkan di tangga) kuat ke perlahan. so aku tau orang turun tangga.
kalau bunyi keletok2 (activity pergerakkan di tangga) perlahan ke kuat. so aku tau orang naik tangga.

method yang kedua :

Aku boleh kenal pergerakkan tapak kaki setiap orang.
Sekiranya jalan perlahan macam pencuri, itu lady bos aku.
Kalau jalan laju semacam je, itu bos finance aku.
Kalau jalan macam kasut nak tertanggal, itu amoi jess.
Kalau jalan keletok2 sikit je, itu kak khalidah.

method yang ketiga :

Yang ni actually yang tak bley tahan!

Kalau terus ke toilet sebelah, orang tu lelaki. NO HAL!

Kalau dekat je bunyi nye, maksudnya ke LADIES, tempat aku melepak!
Inilah masalahnya!

Kalau aku dengar:
pintu ditutup, aktiviti buka-membuka, duduk, bunyi air kencing jatuh, terus je lap ngan tisu, pastu dengar aktiviti pakai balik seluar atau skirt, pastu pam! ini amoi2 atau aso2.

if ,

pintu ditutup, aktiviti buka-membuka, duduk, bunyi air kencing jatuh, ada bunyi air paip, dan lap ngan tisu, pastu dengar aktiviti pakai balik seluar atau skirt, pastu pam! ini aku, KK, MM, dan receptionist (indian).

Tapi kalau aku dengar diorang duduk lama skit, aku cepat2 blah, sebab aku tau diorang berak, bilik air tu tak kedap bau jugak aku tak tahan bau najis.. baik aku selamatkan diri. Aku pun cukup tension sebab kalau nak berhajat kene tengok keadaan sekeliling, aku malu.

Kekadang aku terfikir gak diorang buang hajat tak cuci dengan air ni ok ke?
Aku nak tanya tapi segan.
Tapi kekadang aku terfikir lak aku nak je belajar main lap2 ni, if incase time darurat aku takdelah menggelabah! tapi macam tak bersedia aje nak try.

Tapikan ade satu ari tu, tisu abis, Personal assistant to boss sibuk carik tisu. Aku pun kata tak tau. bagi aku kalau tisu takde boleh tutup mata, tapi kalu takde air fening!

Tetiba dia boleh cakap "How hah, you boleh survive without tissue?"

Aku terkesima, aku rasa tak selesala tapi OK je.. aku tak jawab, jawab dalam hati je.

Aku macam nak balas pula "How hah, you boleh survive main lap je, you selesa tak?"

Tapi aku tak cakap sebab aku kena fikir panjang, ini melibatkan kebiasaan seseorang atau bangsa, lagipun aku tak expert beristinjak menurut islam, aku ingat sikit2 je.

Sebenarnya apa yang aku nak bagitau korang!

Kalau aku duduk melepak kat jamban tu, aku tau sapa orangnya, apa activity yang akan dilakukannya dan bagaimana diorang melakukannya.
Jadi sebenarnya lagi buat kepala aku pening.

Sekarang, aku ada port lain, MEETING ROOM DEPARTMENT AKU, baru aku pasan takde camera, kat company aku ni camera berada dimana2 saja. MAcam kat AF TU.

21 comments:

azreen said...

wah ik...diam2 ko ade bakat jadik detektif la...bagus2....kkdg kite ni kalau duduk lame2 pun mmg mcm2 kite pikirkan....hehehe

CiK AiDa said...

gila hebat la akk nie...
semua bunyi akk bleh tau sape..hebat2...
bleh gnti deective conan pas nie...hiks~~

kak,kat mana nk cari layout cantik2 ek...aida dah buhsan la ngn background aida tue...

IBU KUMBANG said...

azreen, tu lah pasal, x leh nak rileks, dahla fikir bende yg xde paedah!

Aida - akak guna pyzam.com je.. hehe yang lenlain akak x tau!

Kujie said...

jgnlah buat selalu wei..takut2 sok2 kak jie p tandan BDKL tu tgok muka ko yg dok jaga depan tu..

wahhh...g skodeng tempat lain la pula.

ain said...

ni mau 2 3 jam melepak dlm jamban ni. siap tau in details apa org buat..hehe

Cakap Kosong said...

ko memang kuat pegi jamban dari dulu lagi.............kalau ko nk tau cam ne feeling lap2 jer ko tanyerrlah aku, aku penah buat aper!

cokolat said...

nok.. dasat ko ni ada firasat bunyi nii... kalo bunyi.. "ahh..ahh..ahh.." tu gamaknya ??????

IBU KUMBANG said...

kak jie - dah insap dah!

ain - sebenornya sekejap je tapi kerap!

ayong - memang aku yakin ko berpengalsmsn sebab tgk muka ko pun aku tau.

cok - kalu bunyi gitu, tengah sembelit! har har... suci je jwpn

atty's said...

salam ibukumbang..ekekekek..leh lak tanya ek.depa tak tau ke kita cuci pakai air ke

ita.itu said...

kah.kah.kah..adoila..ko ni siap perasan sume ek..eh jamban opis ko lawa la..leh ko bwk tilam bantal tido situ..hehe

K.Jah said...

salut aku kat ko nok. ko mmg penganalisa yg hebat sehebat dr fadilah kamsah

Suzi said...

hish geli bila ingat2 dia org ni main lap je...masa mandi jelah betul2 basuh bersih kot...kan?

IBU KUMBANG said...

kak atty - ntah la kak ty, diorg x melepak kt jmban kot! hehe!

ita - kecik je jamban tu, x best pun.

KJ - menganalisa bende yang bebukan aku reti la!

suzi - tu yang jadi misteri tu.. teringin nak tanya!

aishifa said...

terer.. terer.. sungguh pancaindera anda..alah kat opis ni pun same biler toilet tissue abis mengelabah satu dunia..

Snow Peace a.k.a WaWa said...

Ko ms teruk benau ke beb..takan kau da jd best pren jamban kot..mihahahahahha

chronicles of angelzz said...

uollss motif sngat lpak dlam jamban kekdahnya... sesuatu okeyh

tp part yg pling best dpat berkat jd penganalisis bunyi meletop uollss

IBU KUMBANG said...

AISHIFA - hehehe! mcm kite menggelabah bila xde air

wawa - aku ingat nak jadi bf ngan jamban tapi malas la. busuk!

Anglz - sebab tu aku rasa x tenang! kepala ttp xleh rileks!

cendawanintim said...

perghhhhh, ko buleh detek bunyi2 gitu nok..caya ler..

ko mesti kuat munyi2 kan..kan..

hOtMaMa said...

aiyooo..kelles uols penganalisa bunyi2an di jamban kah?!
matilah org nak buang hajat pun tak senang kalau gini... apsal semua bunyi boleh kedengaran?!

IBU KUMBANG said...

cend - aku tak sengaja terinvolve dengan bidang ni.

mama panas - jamban tu tak kedap bunyi dan bau

Marsha~ said...

kihkihkih.. gila lawak entry ni