Wednesday, November 26, 2008

DOLAR ke RM?

Apa yang aku nampak disekeliling aku ni terutama di tempat keje, ramai yang TAK BANGGA JADI RAKYAT MALAYSIA.
Aku tak nak korek bende yang terlalu mendalam. Tapi cukup sekadar bende paling simple and "sweet mcm taik".
Contoh ayat "I beli baju ni 40 dolar!"
Aku rasa nak muntah. Kenapa suka sangat nak guna dolar tu? ko beli baju tu memang guan dolar ke? kedai mana yang jual barang guna dolar tu? nilai dia betul ikut dolar ke? atau kalau guna dolar kat belakang tu tetiba duit jadi beranak ke?
Yang aku pelik bagai nak mampus tu beli roti canai pun guna dolar gak!
Hina sangat ke guna perkataan RM tu?
Kalau guna Rupee sebut rupee, kalau guna rupiah sebut rupiah la!
geli weiii!
Aku bukan patriotik sangat tapi aku rasa tak selesa dengan keadaan dan situasi yang tak berpijak di bumi yang nyata. Kalau kita sendiri rasa malu atau tak mengaku nak jadi diri sendiri or rakyat Malaysia, agak2nya apa pandangan orang luar.
Kenapa agak2nya orang INDONESIA boleh menaikkan taraf industri hiburan diorang?
Pada pandangan aku, diorang ada semangat bangga menjadi rakyat Indonesia atau bangsa Indonesia. Dulu officemate aku cina Indonesia, sangat berbeza dengan officemate cina malaysia.
Bila aku tanya "Pak Rudy, kamu bangsa cina ya?"
dia jawab "Tidak, saya bangsa Indonesia".
PAk Rudy tau lagu-lagu artis Indonesia, cuba korang tanya ngan cina Malaysia mampus dorang tak tau.
Ntah apa aku merepek ni pun aku tak tau. layan je la yerrrrr!

32 comments:

aishifa said...

emm.. camner yer.. aper aper pun sy bangga jadi anak malaysia.. cemerlang, gemilang , terbilang..

Snow Peace a.k.a WaWa said...

tetiba aku tingat kat apek yg jual kepek kat pasar kat kg kita tu..dia pun tau ckp jawa kan...fasih lg tu...adakah dia bangga dgn bahasa jawa dia tu..or dia tak bangga dgn bahasa cina dia tu????

uik..adalah komen aku lari topik...

Suzi said...

bangga apa jadi rakyat m'sia...
hingga sekarang masih tersasuk guna perkataan ringgit w/pun sebenarnya dollar hihihi...

Mummy Cool said...

cina malaysia tu patut kambus je hidup hidup.. menyusahkan je...

Just Nis said...

rm tetiba jadi dolar ye? matilaa veranganz duk us kekdahnye..

hahahaha!!!

tigrismalaya said...

oh iya...client2 haku pon banyak camtu..sampai aku terpikir mgkn bole kot ganti perkataan rm ke dolar...tapi mana bole rm1=3.619 USD ( wah sanggup cek currency coverter tuk ari nie..kikikiki)

sanggup ke depa bayo harga dolar tue kalo gatal nau nak berdolar bagai kat bumi msia neh...emo pulak ai..

~ so ms XYZ sila bayo rm 1085.70 @ 300 dolar bagi fumigation kontena 20' u tuh...lariks sambil takut kat bos..

azreen said...

ik....meluatnye tgk gelagat diorg tu....diorg igt diorg tu cam bagus je....lagak je lebih...bodoss punye orang....hihihi

ain said...

adusss...payah le org mcm ni.. akak lg senang...semua akak tanye dlm sen je..bape sen towkey..?? hihihi

julietchun said...

ade gak ke yg berangan camtu? aku ske jadik rakyat Mesia walau pun rega petrol dah turun tp rega brg tak trn. adekah ini juga penangan dolar?

ita.itu said...

bagus ek pak rudy ko..kim salam ngan dia ek..hehe..

cendawanintim said...

ko merepek pon takper, aku ske baca nok!

atty's said...

kty suka jadi rakyat malaysia..aku kalo org cakap2 dollar2 ngn aku..aku lahabau kan je sekali..

Tijah Lawa said...

byk dia punya dollar?? krim pelansing dola cantik aku penah dengar la...

echah_syed said...

pasal dolar tu orait lagik..tp pasal dok kutuk sume mende kat malaysia ni tak bagus ape kes??

kalo dah loya dok sini blah jer dok vietnam ke,siam ke.. silap aribulan dok tepi longkang minta sedekah..baru tau langit tinggi rendah.. :(

ramai manusia kat malaysia ni tak sedo diri..hampehh!

.::WaNiE::. said...

ooo kene ek ckp dollar

aku rm pun tak sebut dollar pun xsebut huhuhu

aku ada dua pertanyaan
1-kompeni ko dah kaya raya xnak amik ke cek nih
2-ko xnak claim ke adiah ko nih

Zalisa Maz @ ZN Isa said...

Salam IbuKumbang, bukan apa tu, kebanyakan yang sebut begitu tidak perasan dolar dan RM adalah matawang. Mereka fikir ringgit dalam BI dolar. Kena belajaq BI lagi tu :D

Helena said...

kalau cakap omputih sebut dollar paham ler... if cakap bm sebut dollar..... aik.... mmg tak paham...

kuIna Jentayutiara said...

hahaha... perasan oberC kot!

meenzuleyka said...

setuju sesangat...itu org2 yg dah lupa diri...

rosesNtheboyz said...

best best!

memang aku pun pikir benda yang sama!

kalau orang cakap omputih,....mesti diorang sebut dollar!

www.cabai-kering.blogspot.com

Lily.Lulu said...

sebagai rakyat malaysia kita haruslah berbangga dengan negara kita kan .

:D

NieZearm said...

ade gak betulnya ckp ko tu...

Anonymous said...

mummy cool,u ingat cina saja macam ni meh?melayu pun ade!

afiq said...

walopon akak merapik tpi syok gak bcenyer...kihkihkih

Kujie said...

ehhh...lama hilang

pergi Mekah ke?

syirfan said...

lamanya menghilang...

Tak balik lagi Hajjah nie agaknya... hehehe

alia said...

merapik...ermmm...alia rasa tak...cuba cari kat you tube video perbincangan tentang al-quran dan injil....bahasa pengantara yang digunakan adalah bahasa indonesia...dan di sertai oleh perlbagai kaum di dunia....ermm..

che-mie said...

bangga jadi rakyat malaysia dan berbangsa melayu

green apple said...

aku rasa sebab masa kita skolah-skolah dulu semua buku teks inggelish pakai word dollar, tu yg terikut2 tu.

aku pakai pound.

LYNDZ said...

Salam
Ibu Kumbang kene tag
Please refer my blog

SELAMAT TAHUN BARU

Anonymous said...

What? Sejak bila jadi patriotik sangat ni? Ada terlebih makan apa-apa tak masa balik kampung? Beg aku mana?

Luqman

sebaliktabir said...

ala biasala tu Emi...org kita yg Me-layukan diri sendiri.....