Tuesday, October 14, 2008

Bola kecik dalam lubang hidung, hidung sapa? bukan hidung aku.... korang ingat aku xde keje lain ke nak masukkan bola kecik tu...

Hari jumaat lepas tengah aku bersiap2 gi keje, sambil feeling2 raya yg masih menebal jiwa dan feeling itu bertambah tebal sebab aku tem tu pakai baju raya hokey.... Masa aku nak ke jamban sebab nak gi berak.. sakit perut! Aku nampak ameer tengah pegang bola kuning kecik, bola tu peluru tembak cicak.. bola plastik je.. Sebab dh nazak sangat dan aku takut terburai kat situ ngak, aku x ambik la bende tu..

Selesai je, bisnis juta2 tu, aku tanya si Ameer anak ku yang amat ku sayangi itu..

Mana bola kuning kecik tu?

Ameer dah masukkan dalam hidung Ameer...

What the fuck.. seb baik anak aku tak paham... aku suh dia baring, dia refused... pastu aku bagi susu, dia otomatik baring...

Tu dia, dapat kulihat bola kuning itu didalam lobang hidungnya... tetiba aku meroyan! hangin... aku belasah dia sedas dua...

Punyalah nak cepat gi klinik, ameer pakai suar terbalik pun aku x pasan.. Seb baikla kitaorg dah mandi..betul! aku tak tipu.. Masuk jumpa doktor, dr tu ble ketawa.. sebab ni kali kedua ameer buat perangai camtu.. Bila Dr tu suluh2 dia tak dapat tgk.. Dia advise jumpa pakar kat SJMC...

uwahhhhhh.. tak hengat, IK bawak anak dia gi jumpa pakar kat SJMC.. Apa korang ingat aku banyak duit ke.. kalu aku banyak duit, xdenya aku beranak kt hosp klang.. hehe.. Ala aku gi SJMC pun sebab tempat pakyob keje tu guna ING, ble cover kitaorg anak beranak.. harap company aku, mcm taik! ble claim RM30.00... bodoh piang!

Kalu dah namanya pegi SJMC harusla aku mcm feeling org ado2 walaupun dalam purse ade 30 hengget.. hehehe.. SJMC ni tempat parking dia kalah spital kerajaan.. punyalah jauh! DAhla bapak punya lama aku tunggu DR.. macam tunggu DR kat spital kerajaan je... Sesambil tu aku SMS pak yob, bagitau perangai anak dia... dah sejam gitu, baru la ameer dipanggil, dr tu check, dia kata bola tu ble dicungkil kuar.. seremmmmm gak aku nengok alat dia..

Untuk tak nak bagi Ameer bergerak, nurse lilit badan ameer ngan selimut panjang, aku lak duduk atas kerusi riba ameer dan kepit dia kuat2.. nurse pegang kepala ameer... hehehe meraung dia... PADAN MUKA, sapa suruh buat pangai2.. DR. ENG PENG CHUA, ENT specialist tu pun cungkil idung dia... 10 sec dah kuar... hehe lega aku... Ameer lak, nangis tak sudah2..

BAPE la agaknya diorang charge untuk keje 10 sec tu kan? emmmmmmm... lantakla, jgn suh aku bayau dh le..


Tengokla muka budak yang masukkan bola kecik tu... hehe yg kelako DR tu siap takutkan ameer, dia kata kalu ameer buat lagi nanti dia potong nose ameer... menjerit dia, sambil cakap tak nak buat lagik.. TAU TAKUT...


Aku sampai sana kul 8.30 am, siap kul 11.00 am... terus hantar ameer gi umah akak pengasuh tu, aku lak terus gi keje... Yang hampehnya, Pakyob yg xde kene-mengena ni lak dapat balik kul 1pm... siot betul.. sebab time aku sms tu dia ade meeting, apalagi amik kesempatan la... walhal nan ado, balik umah dia tido..

NOTA TAPAK KAKI GAJAH:

Actuallykan, nak aku marah Ameer tu nakal sikit, aku kena ingat Ameer tu dari gen2 aku... Bila tengok dia sekarang ni aku tingat masa aku kecik... uhuk! uhuk! Dulu aku penah stapler jari dan jahit jari guna mesin... KO ingat tak CK?.. Aku ingat lagik ramai orang tegur aku (ntahla aku pun dah lupa sape?) , JANGAN NAKAL2 SANGAT NANTI KALAU DAPAT ANAK NAKAL. Aku bukan nak insap pun, aku gunakan balik pesanan tu untuk lawan balik abah aku.. Bila dia marah aku menakal, aku mesti cakap "ALa angah nakal ni, sebab abah masa kecik nakal" Sekali amik ko... anak aku nakal skit... Tapi kalu ikut pangai aku je, setakat nakal je la... no problem.. yg aku takut tu, kalau lebih dari itu.. Tapikan kalu ade time machine kan, aku tetap nak menakal gak, barula happening zaman kanak2 dan remaja dan sekarang ni... PEACE!.. Senang kata IK is happy being HERSELF no regret so FAR, it doesnt matter either good or bad experience!

34 comments:

Suzi said...

hish..kalau saya tu..panik habis...
pernah telinga anak berdarah dia tercucuk dgn pengorek telinga...mengeletar juga jap...
anak2 memang kadang2 buat benda2 yg tak dijangka...

K.Jah said...

nakal takpe ik, jgn jahat sudah. isk! nauzubillahhhh...

marinahunny said...

humakaaii..nakalnye ko anak beranak...

.K.I.T.E. .P.U.N.Y.A. said...

salam IK

scary jugak IK ...
tapi dah nama budak2 kan IK
takut pun ada ....
nak tergelak pun ada...
IK jangan mare yek
tapi alhamdulilah semuanya dah OK ..

SJMC memang mahal tahap gaban tapi kalu Sunway Medical lagi mahal

love-n-hate said...

chomel! teringat diri sendiri masa kecik dulu... ape je jumpe sumer nak masung dlm hidung, mulut, telinga...

**ENT=ear.nose.throat... sesuai sangat dengan love-n-hate mase dulu... ehhehe

arep said...

hahaha... tau takot.

kes biasa bagi kanak2 nakal tu.. sib baik masuk idung.. Kalau kes2 telan coins cam ner??? Parah u oll

Cakap Kosong said...

aku rasa byk lg yang ameer tak buat, tapi ko dah buat.

Cakap Kosong said...

aku rasa byk lg yang ameer tak buat, tapi ko dah buat.

Cakap Kosong said...

aku rasa byk lg yang ameer tak buat, tapi ko dah buat.

julietchun said...

Apsal kakak ko komen sampai 3x? meroyan dpt tenet la tuh yer. Pasni musti ameer wat lagik, get ready je lah,budak2 mane bleh dok diam.

Miss Reezberry said...

nyah lain kali suruh anak ko masukkan bola bowling dalam hidung dia..senang skit nak kuarkan...

ita.itu said...

adoila..hebat anak ko ek..ikut maknye la kan..hehe

echah_syed said...

sabo je aku.. :D

Izzu Izzuri said...

Akk kecik2 dulu pun nakal jerk! Da besar baik jer.. Muahahahaha!!!

cokolat said...

huwaarrr... handal anak ko.... tp aku rasa handal lagi mak dia! haha..

aishifa said...

emm teringat cite dr house, tp dlm cite tu, budak tu masukkan minituare toy dlm hidung dia lagi parah

aishifa said...

opps lupe plak , bleh ke kite exchange link...merapatkan silaturahim sesama bloggers

Sitinurgagah said...

wakakaakak what the fak!!!
wakakakaka

Kujie said...

ni mmg 100% genetik mak dia
anak lelaki kan mmg ikut mak..hahaha

Umi Mia said...

hehehe...dulu Mia pun pernah masukkan manik rantai mainan dia kat dalam hidung....nyaris2 gak gi hospital tapi sementara nak tunggu husband balik ambik kitaorang..try n error lah gak korek dlm hidung dia...tetiba terkeluar plak...selamat..tak yah gi spital...Mia ni kenakalan dia terbina sendiri nih....sebab mak ayah dia baik jer masa kecik (kuikuikui..perasan)

cendawanintim said...

itu dari gen mak dia la tu kan...

ko jahit tangan ko sendiri..mak aiiii!!!!

paling sadis aku buat fotostat tangan aku ni jer...letak pastu tekan...dapat hasilnyer...panas jer tangan!

Sitinurgagah said...

wakakka mana de la kak..
hehee ;p

missgigikumancung said...

dulu kecik kecik ade serangger kecik 'ter'masuk kat telinge..mak aii imagine masa dia tengah kipas2 kepak dia!!! geli mat mat mat..

suw said...

kah kah kah..lawak okeh! konpom ikot gen akak tu..siap stapler n jahit jari..euwww, sakit!

NieZearm said...

melampau tak klau aku cadangkan ko amik medical card untuk ko dgn anak ko yg nakal itu... :p

IBU KUMBANG said...

suzi - saya panik sebenarnya.. tu yg belasah dia tu

KJ - betul tu KJ... kalau x nakal tak syiok lak... nauzubillahh.. mintak elak!

Marinahunny - faktor genetik ni..

kitepunye - memang scary... apa bley buat...
Seb baik gi SJMC je.. kalu gi sunway, silap2 kene tambah duit sendiri.. hehehe

love-n-hate - mesti perasaan aku sama ngan perasaan mak ko kan... belasah kang!

Arep - aku meroyan puas dulu, pastu baru pegi spital!

IBU KUMBANG said...

CK - jgn nak pecah lobang key!

JC - tanda support kat adik dia ni... aku tengah berdebar2 ni, apakah next...

Kak senduk - kang lagik besarlak lubang hidung anak aku dari lubang ko kak...

ita - begitu la nampak gayanya..

combi - huhuhuhuhu... sabo je la mak..

aishifa - hehehe saya ingat yang tu.. siap ble buat citer lagi.. hehe.. ble.. jab lagik saya link kan..

IBU KUMBANG said...

sitinurgagah - dalam keadaan tu, aku memang tak ble elak dari mencarut.. mhuawawawa..

Kujie - begitu la nampaknya kak jie..

Umimmia - wah ko hebat... pandaila ko, takdenya nakal tu terbina sendiri.. dari pemerhatian aku mcm ikut ko je..

Cendawanintim - aku selalu gak photostat tangn tu... mcm sesuatu je..

missgigikumancung - hehehe mcm kene geletek je kan,.

SUW - begitula nampaknya...

Niezarm - betul la apa yang ko kata tu... memang patut pun

.::WaNiE::. said...

tu lar ko..suh keje ngn rogers xnak..bleh jek claim ratus ratus ribu riban..hahah

Just Nis said...

nis dulu ayu murni je jaman kecik2 tp anak2 ya rabbi memacam pe'el!!

hahahaha!

genetik bapaknye kot.. tu yg matok tokayah depa x heran sgt tu..**ops!

yg c kakak pnah besembur darah kat pangkal idung, c adam lak bdarah kepala sbb langgar sliding door.. sampai pecah uols!!!

matilaa anak2 aku nakal x hengat2!

IBU KUMBANG said...

Wanie - wah syiokkk.. ko ye ngan kak rozie.. apalagi pi la buat2 sakit..

Nis - hehehe aku rasa pun iyala.. haha.. ntah2 ikut matok tak.. kihkih

syirfan said...

Emi...
Sangat yakin apa yang berlaku ini terhasil dari genetik si tuan punya blog sendiri... Tengok perangai tuan punya blog kat UPM dulu, sah.. memang anaknya mewarisi perangai sumbangnya itu.. Hahahaha

IBU KUMBANG said...

huhuhuh... sampai ati abang syirfan hehehe...

banihassim said...

huhu..
adik aku pun penah kene cemtu...
mase kecik2 dulu..

bwk klinik elok je doc kuarkan dgn mencungkil dlm lubang tu..

tak pasal2 kene bape puluh ntah...

nakal budak bese laa, kang kalau dok diam sgt org ckp bodoh laks...