Thursday, October 16, 2008

SELAMAT HARI LAHIR... Tambah tua ko yerr... ermmm aku muda lagik!


Hari ni bersamaan 16 OKTOBER 2008 ni, hari lahir budak sengal nama Siti Khuzaimah...
Insyaallah dia ni kawan sejati aku sampai bila2..
DAh lama kenal dia ni...
Sejak tadika sampaila sekarang ni dan akan berterusan..
Masa dulu tadika umur 6 tahun, sekarang umur dah 29 tahun
maksudnya dah 23 tahun berkawan dan masih seperti dulu
Perasaan tu masih sama cuma kena sesuaikanla dengan keadaan... uhuk..uhuk...
Ktaorang sekelas masa TADIKA...
Masa darjah satu sampai Darjah 6
Tak sekelas masa Form 1 smpi form 3 (Tapi aku slalu sneak out gi kelas dia... tu yg x bape nak cerdik tu... asyik ingat nak main je..)
Sambung balik sekelas masa form 4 sampai form 5..

Bermulanya perkenalan tu dengan sadisnya...
Masa tu 2nd day Tadika...
Motor mak aku ngan motor mak Jemod ni sebelah-menyebelah...
Dia pegang satu cokolat yg panjang tu sambil makan...
Sekarang dah takde, dulu rege 2 kupang je...
Gua terliur Hokey.....
Aku pun mintakla dengan selambanya...
dengan eksyennya, dia tak bagi..
Dia cakap, Tak boleh ni mak saya beli....'
Dah tentu2 mak ko yg beli setan! mana ko ade duit time tu walaupun 2 kupang je..
Eksyen ngan aku..

Masa darjah 1, ade bende yang buat aku nak pukul dia.. Terjadi kat sekolah Agama...
Akak aku si Cakapkosong ni, masa tu dah otai...
Agaknya musim tu, musim ukir nama kat pensel..
Adela pensel dia ukir nama ELMELY..
Sebagai seorang budak yg kekwat, harusla aku bawak pegi sekolah.. menunjuk-nunjuk!
Esoknya pensel aku hilang... tetiba lak si Jemod ni ade pensel berukir nama ELMELY ..
Aku mintakla... Ade ke patut dia kata kat aku, abang dia yang ukir nama Elmely...
walaupun masa tu aku kecik lagi, tapi aku tak mudah tertipu OK...
Mati2 dia tak ngaku.. Pund**s betul!
Korang caya tak, dia mengaku masa tu kitaorang dah besar ni...
Memangla aku sakit hati... dahla tu mengaku sambil gelak2..
Aku masa tu membebel macam mak nenek...

Seingat aku kitaorang tak penah berkrisis lagi..
Ade sekali, bergaduh sebabkan pen, masa darjah 6..
tak lama pun dalam setengah jam je..


Actually... antara aku ngan si Jemod ni..
Totally different..
sebab berbeza tu la agaknya boleh serasi kot..
saling melengkapi antara satu sama lain..
Dia suka tido macam babi, aku lak jarang tido..
Sebabkan ketidoran dia tu, kengkadang aku suka gak pekenakan..
Contohnya masa bulan posa baru ni...
Aku dari pekan sungai besar, lalu depan umah mak dia, nampak la kete sisengal ni..
Apalagi menyinggahla...
Tengok minah ni tengah tido, anak2? takpe laki dia ade tolong tengokkan..
aku kejutkan..
Boleh dia cakap, "ko cakapla, aku ni tutup mata tapi telinga aku dengar.."
Aku tak kira, aku kejutkan gak, sambil gosip lite2 ngan mak dia (aku ngan mak dia ngam)..
Dah segar bijik mata dia, aku blah... hehehe! padan muka..

kawan aku ni, yang paling best tentang dia,
kalu kita cerita tentang problem..
Dia tak penah nak tolong selesaikan..
tapi di menjalankan tugas dia sebagai seorg kawan iaitu
Mendengar dan bagi sedikit pendapat bila perlu..
Salah satu nasihat dia yang mengubah hidup aku ialah
"Tiapkali berdoa untuk pasangan hidup, cukupla dengan berdoa dipertemukan jodoh yang baik dan sesuai untuk kita, walaupun masa tu ade boipren... tak kisahla kita tak berapa suka sangat,
tapi itu adalah terbaik"
Jangan tak caya dengan cakap dia tu, meroyan aku yang dah berminggu2, terus okey, dan aku nampak jalan aku dan pegangan hidup aku...
Dan yang paling best, dia dapat husband yang bagus... berkat doa dia sejak remaja...
Gatal ko ye, kecik-kecik dah doa pasal jodoh.. :P

Bila dah masuk U, aku kat UPM, Jemod kat USM..
Aku rasa kehilangan skit..
time first year tu susah skit..
banyak kawan kat keliling tapi
takde feel.. kitaorang still contact, guna surat.. hehehe..

Akhir kata kepada PUAN Siti Khuzaimah,
Semoga berbahagia disampaing DR Mohamad Khairizam ,
Dan kedua-dua anak yang tersayang Ahmad Khabir dan Siti Khalisa...
Terima kasih jadi kawan aku selama 23 tahun ni...
dan aku harap walaumacammana pun keadaan ko atau aku, tapi dalam hati kita tetap sama...
Best ye zaman kita kecik2 sampai remaja tu.. sekarang best jugakkan

SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 29.. All the best!

25 comments:

NieZearm said...

best pulak baca cerita2 retro korang ni...

Cakap Kosong said...

budak yg sengal tu kan.....yang sentiasa aim aku punyer pensil.

marinahunny said...

best ko..ada kwn sengal mcm tu dr kecik..

ita.itu said...

happy bday utk kawan baik ko ye..semoga berkawin smpi bila2 ye nok

.::WaNiE::. said...

wawawawa..sangat lama berkawan..

ko ni kecik2 dah gangster peras ugut coklat orang ke..kekeke

IBU KUMBANG said...

niezarm - kenangan terindah tu...

CK - hehehe geng ko tu la..

Marinahunny - sgt best tau

ita.itu - aku pun doa mcm tu jugak!

wanie - hehehe.. biasala tu.. bakat semula jadi..

aishifa said...

hepi besday khuzaimah. n best kn ade geng dr kecik smpai skang, i pun ade gak not 1 tapi ade 3 orang .. best sgt..

Kujie said...

tentunya entri pendek ini belum cukup nak gambarkan kesemuanya ttg persahabatan 23 tahun tu ye..

selamat hari lahir untuk Siti Khuzaimah..moga ditetapkan iman, sihat tubuh badan dan kesenangan harta benda

julietchun said...

Insyaallah anak2 ko nanti akan ganaz & sengal cam ko. Slmt Ari Lahir tuk kwn ko yg tabah hadapi kesengalan ko tuh.

atty's said...

semoga pershabatan korang..berkekalan..
dan happy birthday..tuk kwn..tuh..

Just Nis said...

sengal2 dia pun totap geng sampai skrg kannn..

hiks!

eh, kite pun nak try jugak la doa cam dia tu.. kot2 la kannn...

miahahahaha!

;p

echah_syed said...

ko ngn ck patut jadi penulis cerpen laa..mmg best baca tulisan korang.. :)

ni yg buat aku rindu nak dtg sini :D

mama ranggie said...

hepi besday to her ya!

princessQ said...

besday jemod ari nih?wah...wah...wah...hepi besday la mod....moga bertambah2 la segalayer...dia ader blog cam ko tk?walaupn aku tak la bersahabat baik dgn ko tapi sbagai xclassmate kongsi kelas time subjek tertentu...moga ko jadi isteri & ibu yang baik..dan lecturer yang yang tak sengal la....heeheehee

princessQ said...

untuk ko ik...bln depan ko akan tua la....persahabatan korang berkekalan la...

izan said...

ibu kumbang,

lamanya...dah boleh cam adik beradik...kik..kik..lawax2 citer dolu2...

cokolat said...

hepi besday tuk besfren ko.... semoga persahabatan korang akan kekal! mmg best nok kalo dapat kawan yang sekepala ni... bak kata ko... ada soul!
bila ada soul tu.. harus dicarut selalu.. baru best! takkan ada sentap2 punya... kan????

dillah kaff said...

hepi bornday jemod....lama tak jumpa...windu maaaa;) mmg dia ni best ...ble gak dikatogerikan minah slamber tapi bila dah kenai mesti raksheh nyer:)...

Lily Satrina ® said...

❶ From My Mouse To Your House :
Happy Belated Birthday to Puan Siti Khuzaimah..

❷ And you are very lucky, she is one of a kind..once in awhile that friendship lasts ur whole lifetime through..it only happens once in awhile

❸ 23 years is very long..and keep going girls!!

❹ฺ Ibu Kumbang, thank you for dropping by to our blog, tya ni tak ada masa lah sangat nak buat blog-hopping, tp tya cuba seadanya nak visit ok? nak sentuh keyboard je, si Labu ni dah menjerit. hahahah..kena lah kadang2 curi masa juga..

★ love is sent frm Tya and cik labu ★

Nad Eusoff said...

wah..ini betul kawan punye lame nih..
baru lah namenye kawan lame

Mummy Cool said...

semuga persahabatan IK dengan kawannya itu berpanjangan.. amin!

susu dalam botol said...

lama betul berkawan. susah nak jumpa mcm ni. selalunya lepas dah beranak pinak, masing2 buat hal masing2. Tahniah :)

IBU KUMBANG said...

aishifa - wah meriahnya... memang syiok..

Kak jie - hehehe memang banyak yg tak diceritakan..

Jchun - banyakla ko... aku ok pe, xdela sengal nau compare ngan ko..

atty's - Amin, itulah yang sangat diharapkan

Nis - tryla doa camtu, memang sesuwei..

chombi - terima chombi... ni yg buat bersemangat ni

mamarangggie - terima kasih nanti saya smpaikan

PrincessQ - Dia xde blogla... ko call la, hehe tungguuu, sejeplg turn aku lak..

Izan - tu la pasal! cerita retro tu.. hehehe

cokolat - betul tu, kawan ni harus dicarut selalu, barula mesra..

dillah - aku rindu ngan ko.. lama xdengar kabar berita..

TYa - thank you.. memang harap sgt persahabatan tu kekal.. PAtut la mummynya jrg update, cik labu dengki ye, nak mummy berkepit ngan cik labu..

NAd - sebenar tak sedar pun dah lama berkawan

Mummy cool - Amin, terima kasih mummy

Susu dalam botol - TQ datang jenguk.. sekarang jrg jumpa tapi kengkadang cari time nak jmpa..

Lily.Lulu said...

happy belated birthday buat kak siti khuzaimah tuh yer ..

29 tahun . muda lagi tuh
:D

IBU KUMBANG said...

Tq lily... hati sentiasa muda.. dun worry!