Monday, October 13, 2008

Kalau aku dah tua, aku takut...

Balik kampung raya kali ni amat berbeza dengan dengan tahun lepas...

Tahun ni..
Pak mentua aku, dah tak mampu naik motor
Uwo chiok (adik nenek aku), dah tak mampu naik basikal
Aci (pak cik aku) pun dah tak mampu nak bawa motor
Opah, pergerakan sedikit parkinson.. menggigil..

Ya.. Aku sangat takut menjadi tua bukan kerana tak cantik lagi tetapi aku taku sebab hilang keupayaan untuk berdikari.. Amat takut!

Pada satu tahap, satu demi satu keupayaan kita akan diambil tuhan....

Aku harap kalau aku dah tua nanti aku akan berdikari sehingga mampu.. atau pun aku berharap semoga masa tu society kita mempunyai kesedaran untuk support orang-orang tua untuk lebih berdikari...

Tapi kalau menjadi orang yang bergantung kepada suami pun amat menakutkan.. iskh dibuatnya tetiba laki hilang keupayaan atau mati atau kawin lain.. tak ke haru...
Selama ni tak penah bawak kete ke atau motor, harapkan suami bawak je, tetiba kene buat sendiri... menangis weii... ngeri tu.. Nak harapkan anak2, diorang jauh atau ade komitmen lain..

Bila dapat melakukan sesuatu menggunakan tulang 4 kerat ni, itu adalah sesuatu anugerah yg paling bermakna....

Sorry uoll, aku ni saje je menyarut, because aku ngeri nengok fenomena yang berlaku dekat orang2 tua disekeliling aku...

22 comments:

arep said...

ibuk.. i pun pernah pikir cam tu gak.. but mintak doa kat ALLAH supaya d permudahkan segalanya...

aminnn

julietchun said...

Dulu ayah aku buleh buat macam2 keje,sekarang dia jadi mandur suruh aku buat keje dan dia plak dok goyang kaki saja sebab dia dah tua.

cokolat said...

tulah nok... sama time kita bb dulu.. satu2 nikmat Allah bagi.. melihat, mendengar, merasa, merangkak, berdiri, berjalan dan berkata2... gitu jugaklah nikmat itu DIA tarek balek perlahan2.. satu2... kannn??? insap ni nok....

K.Jah said...

tu la...marilah sama2 kita jadi lebih independent sekrg...

suw said...

sy pon terfikir cmtu kak..sy takut kehilangan org tua sy..sedih sgt! perkara yg plg ditakuti :(

pearlEJ said...

sebab tu ler kena berdikarikann... jgn semua mengharap kat laki ajaa...

Mummy Cool said...

IK..
tu semua pusingan kehidupan,... muda=tua... sihat=sakit...
semuga kita semua tabah menghadapi hari2 mendatang....

Izzu Izzuri said...

Sedeykan? Tp nk wat cemane yang.. Hukum alam.. Yg muda ttp kan tua.. Tingat arwah mak yg slalu mntk tak nak meninggal sakit melempeng,sbb tanak menyusahkan anak2. :-(
Arwah mak dpt apa yg dia nak..

Nad Eusoff said...

betul..byk juga org tua di sekeliling sy yang dah hilang upaya..
takut ler..

echah_syed said...

hidup ni mcm roda..tu laa sbbnyer kita kena beringat selalu..

jgn ingat kita nak menongkat langit smpi bila2..

aku selalu ckp kat anak aku supaya selalu mendoakan kesihatan aku supaya one day aku takmo menyusahkan org lain kalo bole laa..tp tua tetap akan dtg.. :(

ko dah booking wheel chair..??ekeke :p

ita.itu said...

aku pun takut tua..sbb takut tulang reput..hehe

along said...

jangan cakap pasal tua.....macam2 pk...banyak nak kena standby ni...lebih2 lagi bab2 agama....

Cakap Kosong said...

aku kalau boleh taknak sakit2 kalau dah tua2....demam 2, 3 ari pas tu biar terus jalan jer, inalilah.

marinahunny said...

lumrah alam utk semua manusia, harus d terima...

cendawanintim said...

Macam2 kena prepare kan..

princessQ said...

cm arwah abg aku...xde sakit aper2 terus meninggal...innallillah...

CapTaiN HooKeD said...

aiyoo saya pun takut kena sakit yg boleh menyusahkan sedara mara lain. kalau betul aku kena sakit mcm tuh aku rela upah samseng pukul aku sampai mati!!! pessimistic sgt kan aku, tapi itulah kenyataan ekekeke

Just Nis said...

hmmm, true la tu.. nis pun takut gak if anything tetibe happen 2 me, pastu xdak sapa yg tau..**matilaa tetibe yg muncul bau reput ajo.. :(

situation ai ni lagi la, alhamdulillah da lama x demam bagai.. haru gak jadiknye kalu gtu..

lets la kite insap sesame ye..

IBU KUMBANG said...

arep - semoga hari tua kita tu indah la hdknya

Jchun - kalu abah ko tu sihat mcm org bujang umur 18 tahun, aku akan racun abah ko suh ko buat keje.. eii, bdak Jchun ni pemalas

cokolat - lagi takut bila ko ckp camtu

KJ - betul tu KJ..

SUW - hunting me every night... tak yahu bila akan bersedia

EJ - Memang EJ, susah kalau dah terbiasa manja ni

mummy cool - tapi tu la, adakah kita bersedia menghadapinya..

Jill - Alhamdullilah.. impian dia termakbul

Nad - lambat laun turn kita lak

combi - huwaaa... combi ni bukan nak bagi semangat, menyakat adela..

ITA - ala takut tulang reput minumla susu anlene.. buat penat je diorg buat susu tu..

along - sangat betul

CK - ilmu di dada ko dah penuh ke..

marina - nak terima tu susah skit

cendawanintim - kalu di listkan berjelakan

princessQ - bila lak abang ko meninggal?

Captain H - kalau ko bayar mahal, aku nak offer diri pukul ko..

just nis - ko jgn risau, tuhan akan permudahkan hidup ko... dia bagi ko dugaan, dia sihatkan tubuh badan ko.. chaiyok!

Just Nis said...

noks, baru je dpt dugaan ni.. tulaa riak kate x sakit lately ni.. hah! amik berry2 sedas!!

;p

princessQ said...

mac 2008....moga di tempatkan di dalam golongan beriman..AMIN

Lily Satrina ® said...

♡ sy pun selalu ingatkan diri sendiri nak jaga semua deria2 ni dgn baik. anugerah yg tiada galang ganti nya..

♡ tya