Friday, October 31, 2008

Sekadar satu repekan jangan ambil serius........

Aku baru habis baca novel "Ayat-ayat cinta" yang aku download dari internet. Iskh tak baik betul macam pencuri je rasanya. Well, aku niatkan dalam hati nanti aku akan beli jugak naskah yang original. Bila agaknya tu ye? Alamak si Ibukumbang ni tetiba lak rasa guilty macam tak biasa guna barang pirate. Ala bukan apa, aku rasa cite ni bagus, banyak ilmu, sebagai menghargai penat lelah orang yang pulun menulis tu. Berapa lama la agaknya dia amik masa nak buat citer ni ye.

Berbalik kepada bende yang nak aku repekkan. Sebenarnya aku tertarik dengan isu AISHAH adalah waris kekayaan mak ayah (ala2 Paris Hilton hehe), FAHRI lak adalah anak orang yang tak berapa ado yang sampai bergolok bergadai untuk belajar. Tetapi dipertemukan jodoh, dan Aishah sanggup memwakafkan dirinya kejalan Allah.

Nampak macam bestkan. Wah! bestnya kawin dengan bini yang kaya-raya. Tapi kalau difikirkan secara mendalam, weiiii, susah, kalau iman tak kuat, ilmu didada cetek, berkemungkinan akan terpelantingla kita di Neraka jahanam. Nauzubillah!

Mengikut dari pemerhatian, pembacaan (DCKK, Mingguan Malaysia) dan sumber yang boleh dipercayai, kebanyakan orang bila disituasi ni, memang jarang boleh handle bila isteri lebih dari suami.

Samada Isterinya akan jadi sombong, "Sorry la kalau laki aku nak buat hal, duit dan harta yang dia gunakan tu aku yang punya".

Ataupun suaminya akan mengambil kesempatan diatas kekayaan si isterinya, bukan untuk jalan kebaikan tapi untuk jalan yang tak berapa nak baik!

Aku sendiri mengaku, kalau aku disituasi itu, aku pun tak mampu handle. Aku rasa aku akan kurang hormat ngan suami aku, akan tersasar dari konsep perkahwinan, nawaitu kenapa aku kahwin tu akan jadi tanda-tanya, kuasa sebuah perkahwinan tu akan jadi milik aku sebab aku kaya.

Aku tak nak jadi hipokrit, sebab walaupun sekarang ni aku tak kaya (sama je laki bini selalu dintis), aku selalu cakap dengan orang disekeliling, "Ala apa nak takut, aku keje, apa-apahal kalau laki buat pasal takde takut sangat". Aku dah ada unsur-unsur negatif. Sebenarnya aku ada banyak unsur2 negatif yang lain.

Aku teringat tentang seorang cikgu Add Maths aku masa aku sekolah dulu. Bagi aku kalau cikgu Add maths ni memang terer la kan. Dia masuk kat sekolah aku masa aku form 4. First impression aku, cikgu ni pandai, dari keluarga ado-ado, berlagak skit, orang KL dan masa tu dia bujang. Aku takut dengan dia ni. Dia penah citer, sebenarnya mak ayah dia suruh dia belajar medical, tapi minat dia dekat Maths, setahu aku dia ada master, tak tau la kalu sekarang dah ada PHD.

Apa yang gempaknya dan menjadi perbualan kat sekolah aku ialah cikgu ni bercinta dengan PAR kat sekolah aku tu (takde salah jadi PAR pun, cuma situasi je yang buat aku terkagum skit). Pendapat aku terhadap silelaki ini dia seorang yang ada happy go lucky, aku dulu pun selalu buat lawak2 bodoh ngan dia, selalu jadi mangsa sakat ngan cikgu2 atau pekerja sekolah yang lain.

Last aku jumpa diaorang 4 tahun lepas, masa tu diorang dah kawin, dah ada 2 orang anak lelaki. Macam mana diorang handle, aku tak tau, tapi masa mula2 nak kawin mendapat tentangan dari family cikgu tu.

Aku faham jodoh adalah kuasa tuhan. Cuma aku rasa ia nampak macam bernasib baik dari satu segi, tetapi juga adalah dugaan yang besar dari satu segi. Bukan calang-calang orang yang boleh handle situasi ini. Dan aku sehingga saat ini tidah bersedia menjadi perempuan kaya atau waris kepada kekayaan. Aku amat bersyukur dengan apa yang ada sekarang. "Ya Allah, barulah aku tahu kenapa kau jadikan aku begini, rupanya aku bukanlah orang mampu menghadapi dugaan yang seperti ini".

Actually, aku pernah dan selalu berangan jadi anak orang kaya, hahahaha.... PECAH LOBANG! Especially, time2 mak abah aku tak nak bagi apa yang aku nak, masa aku belajar2 dulu.

Aku adalah perempuan dari keluarga yang sederhana, tahap pelajaran yang sederhana, mempunyai pekerjaan yang sederhana. Berkahwin dengan lelaki dari keluarga yang sederhana, mempunyai tahap pelajaran yang sederhana dan pekerjaan yang sederhana.

Tapikan aku dari dulu sampai dot dot dot selalu berangan nak kawin ngan orang kaya. AHAKKSSSSSS!

31 comments:

Kujie said...

kira kaya gak la ko erk..

kaya angan-angan


hehehehe.

Suzi said...

saya pun rasanya mcm awak juga kalau lebih kaya dr suami...sbb tu Allah dah takdirkan saya ni jadi surirumah je kot...bersyukur...
sesungguhnya Allah itu maha mengetahui apa yg terbaik utk hambaNya ....

Anonymous said...

hhmmm... bes sgt ke novel AAC tu??dlm bhs mesia standed ke.. bahasa endon??

atty's said...

hehehe..kty pun ponah berangan gak..tp dpt gak laki kaya budibahasa..kaya ngn kasih syang ..heheh

IBU KUMBANG said...

Kak jie - berangan itu free sebab tu saya boleh kaya!

Suzie - almaklumla kita pompuan ni x berapa stabil sgt pemikirannya.

anoy - bahasa indonesia. xde masalah sebab lagi sedap dlm bahasa indon.

kak ty - saya dapat somi kaya ngan lawak bodoh.. kah kah!

ita.itu said...

mmg jgn isteri lebih tgi pangkat dr suami..sure suami akan dikotak katikkan..

Umi Mia said...

IK,
Aku pangkatnya, tahap pelajarannya, keluarganya dan umurnya semuanya lebih tinggi dari husband aku...jodoh namanya sbb sebelum aku jumpa dia aku punya bf semuanya lebih tinggi dari aku...tp byk yg ada pada dia takder pada yg lainnya...semangatnya, usahanya dan rendah dirinya...so aku masih hormatkan dia walau kadang2 tak leh nak elak dah suara besar aku ni...

lepas kawin dengan dia...aku dah stop berangan sbb aku sedar impian tu kadang2 tak seindah yang nyata....

ain said...

salam ibu kumbang..

akak pun dh bc novel tu.mmg susah nak jd mcm aisyah.Akak pun klu lbh pangkat atau harta dr suami,mau bertimbun dosa.Sekarang ni pun dah lebih2 dr suami..lebih suara..hehe.Allah tu maha kaya, Dia tau jodoh mana yg terbaik buat kita semua. Bersyukur dgn apa yg ada.

Akak pun selalu berangan dan masih berangan punya duit timbun2.haha

WaWa said...

aku pun ada pikir psl tu beb...agaknya apa akan jd kat aku if situasi mcm tu terjadi..

.::WaNiE::. said...

kalau aku majuk, aku suke pi kat wallet laki aku amik sume duit kertas letak dalam bra :|

hahahhaha

.::WaNiE::. said...

oh yelah kite bleh geng suke berangan menjadi kaya..wahahhaha

aishifa said...

yelah.. syok gak berangan jadik orag kaya.. n nak beli gak lah novel ayat ayat cinta tu.. ari tu tgk tv meleleh air mata..

Siti Umaimah said...

cantiknya blog dia... huhuh leh ajar nie...

princessQ said...

huuhuuhuu aku tau siapa kah cikgu tu....la...aku kira bru je la jumpa abang h _ _ _ _ _h hr tu...dia dh ader 3 orang anak dh....dok kt area sini ko...dia biasa la...kecoh gk camtu...

princessQ said...

tk per la tk dapat laki kaye yng pnting dia boleh belikan aku kaya sapu kt roti.....heeeheeheee

cendawanintim said...

angan2 itu freee maaaaa..

buleh share tak citer yang ko selamat dunload n baca tuh..

email aku buleh??

nanti aku blanjer eskrem!

kumb@ng said...

PAR tu ape?hihi... :D

chronicles of angelzz said...

uolss bg i la kan, i lg suka kehidupan yng sedang2 sajork hu2...
khidupan kg lg best dr bndar x tawu naper, urban live sngat menghectickan...
impian i snang sajork, jd surirumah, jga mkan mnum suami n jga anak2 hu2...
imperfect is somthing beautiful that people rarely see...

wah gtew katanya hu2

Lily Satrina ® said...

♡ lama tak jenguk,dah..ketinggalan sikit, tp sy baca entry2 ni.

♡ awak pregnant ke? tahniah ibu kumbang..lps ni minta2 dpt ladybird pula ya?? sooo cute....

♡ PAR tu apa, IK?

♡ bersederhana tu lebih bahagia, ibu sbb kalau kaya tp tak ada iman..FAILURElah kesudahannya!

♡ tya

Cakap Kosong said...

ko kalau taknak jadi kaya........ko bagi jer semua duit ko tuh kat aku.

julietchun said...

Bkn suma org kaya bahagia, kekdg kite yg sederhana ni lagi meriah idup dari org kaya.

echah_syed said...

combi rase bab kawen ni bagus ikut kemampuan..sbb dlm islam pun ckp kalo kawen dgn anak org kaya..suami kena layan isteri sama level dgn tahap kemampuan famili isteri atau lebih..

meh combi nak stori pasal kwn combi ni..

isteri dia mmg anak org kaya..dan suami ado jer..centa punye pasal kawen laa dorang mase kat U sbb miang sgt kot :p

abis duit mak bapak silelaki ni nak kawenkan anak dia yg dah miang kucing..

ape yg combi nmpk skrg..siisteri selalu merungut sbb tak dpt ape yg dia dpt mase dok ngn mak bapaknyer dulu..rumah nak beso,ekon seluruh bilik,mkn kat tmpt yg mahal2 ajer,baju keje & baju anak2 sume yg branded belaka,kete pun yg import punyerr dll tak larat nak taip..

dan yg paling sedeh dia hasut anak2 supaya tak suke ngn famili side sisuami..budak kecik ape yg dia tahu :(

sisuami ni syg punye pasal sanggup telan maki hina siisteri lebih lagi kesian kat anak2..bayangkan prasaan mak bapak dia yg dah berabis kasi dorang kawen dulu..

combi selalu ckp kat anak2..kesian sisuami dosa pada ibubapa dan dosa isteri pun dia kena tanggung..so dia kan pemimpin!

nauzubillah..

biarlah kita jadi isteri yg tak membebankan suami didunia & diakhirat sana.amin

*sori beb aku dah konker komen box ko :)

Nad Eusoff said...

mmg susah kalo si istri lagi tinggi level than suami..
huhu

Just Nis said...

nis kalu veranganz jadi kaya harusss stresss sendirik jadiknya.. sbb mcm2 benda yg aku nak rembat sampai tataw nak rembat apa yg sebenonye..

miahahaha!

kesimpulannya, cukup makan sudeh!

;D

princessQ said...

heeheee....kesian kwn2 ko....kwan2 IK....PAR tu stand 4 (Pembantu Am Rendah@opis boy@pion).....btl ke tak....org2 gomen tau ler.........

CiK AiDa said...

hye kak...
aida disini...hehehe..
aida pun dah tgk AAC tue..
sedeh kan..
mcm mana la aisyah tue bleh jdi setabah tue kan...
satu dlm seribu...


aida pun slalu gak berangan nk dapek bf kayo rayo+hencem bin macho..
bila dah dpt...bru aida tau..
apa yg kita nk tu tak semestinya dpt memuaskan ati kita..(akk phm tak maksud aida ni)
kalu tak phm pun..buat2 phm la eyh..
so, walaupun yg sedio ado nie tak lah hencem..kayo pun tidak..
tp die cukup menyenangkan dan slalu wat kita bahgia..berbanding ngn bf yg hencem dulu tue..bersyukurlah...hehehehe...(apa la yg aida merapek nie kan)

kuIna Jentayutiara said...

prkhwinan mcm tu perlukn keihlasan & kejujuran, tolenrasi paling pntng walau setinggi & sekaya mana kita, kita tetap rendah bila disini suami.

cokolat said...

mata duitan ko ni kannnnnnn??? ujung2222222.... bahgia gak ko skrggg!!

IBU KUMBANG said...

ita.itu - adakah kite sejenis

umimia - hehehe.. bab suara tu takleh nak elah tu!

ain - takpe kak bukan kene bayar pun

wawa - insyaallah ko jadi isteri solehah.. tetiba!

Angelz - nok ko memang wanita idaman melaya... hik!

kumbang and TYA - PAR tu pembantu Am Rendah

wanie - ble buat group suka berangan ni

aishifa - baca novel lagik meleleh!

kak umai - biasa2 je..

princessQ - oooH.. dah pindah shah alam la yer..

cend - file tu besar la nok.. nanti aku tulis link dia..

CK - aku nak kaya!.. tetiba aku ubah fikiran!

jchun - meriah u oll!

combi - itulah yang paling saya takutkan sebennya..

nad - terpaksala cari laki kaya raya!

nis - hik... memang aku selalu stress lepas berangan!

Aida - Ok la kalau dah dapat soulmate.. insyaallah bahagia!

kuina - betul tu, tapi kadang setan ni kuat sgt hihi

cokolat - ape beley buat nok! zaman sekarang ni pegi jamban pun pakai duit!

suw said...

eh kak..sy pon suke berangan bestnyer kalo jadi anak org kaya..tp takdela berangan nk kawen ngan org kaya..sbb setiap kali jupe anak org kaya jek, peel die "burok"..err, bkn mewakili semua org kaya..org yg sy juper je..takde rezeki kot kah kah kah

Anonymous said...

[-+] Ngentot di Bis Rame-rame
[-+] Pesta Seks di Kampus
[-+] DOWNLOAD HD ADULT MOVIES
[-+] DOWNLOAD MOVIES 18+
[-+] DOWNLOAD MOVIES HD 18+ FREE
[-+] FREE HD ADULT MOVIES
[====] PORN : melayu luncah video
[####] lucah awek bertudung


[-+] FREE MOVIES 18+
[-+] Japanese Porn Star

[-+] DOWNLOAD BOKEP JEPANG - MOMOKA NISHINA
[-+] DOWNLOAD BOKEP JEPANG - MARIA OZAWA
[-+] DOWNLOAD MOVIES 18+
[====] PORN : melayu luncah video
[####] lucah awek bertudung



[-+] DOWNLOAD BOKEP JEPANG - SAORI HARA
[-+] Memek Perawan Basah
[-+] Toket ABG SMA Merah
[-+] Lucunya Malam Pertama
[-+] DOWNLOAD MOVIES 18+
[====] PORN : melayu luncah video
[####] lucah awek bertudung


cerita luncah awek
luncah video terbaru
gambar gambar luncah
melayu luncah video
[-+] DOWNLOAD MOVIES 18+
[====] PORN : melayu luncah video
[####] lucah awek bertudung


novel luncah melayu
youtube luncah melayu
video luncah melayu
awek kena rogol
[-+] DOWNLOAD MOVIES 18+
[====] PORN : melayu luncah video
[####] lucah awek bertudung


cerita rogol awek bertudung
video rogol awek
awek di rogol jejaka
rogol awek melayu
[-+] DOWNLOAD MOVIES 18+
[====] PORN : melayu luncah video
[####] lucah awek bertudung