Sunday, September 14, 2008

Adik ke atau abang?

Aku rasa macam x pernah citer pasal adik lelaki aku yang bawah aku kan? Actually dia ni muda 3 tahun dari aku.. Start dari sekolah rendah sampai la masuk UPM aku sentiasa bersama si budak hitam ni.. Actually aku la bodoh nak mampus.. Sebab masa dia matrix aku selalu dok cerita pasal kos veterinar kat dia.. sebab member bilik aku amik kos tu.. Aku dok excited citer macam2.. Ntah mcm mana tetiba agaknya dia minat dia apply kos tu... serius aku tak sangka dia amik kos tu, sebab dia ni bley pengsan nengok darah!

Aku dah start rasa mcm x best la.. asyik2 jumpa muka dia.. kalu sporting x pe... dia punya perangai punyala skemaaaaa.. aku ngan dia macam langit dan bumi.. Start dari sekolah menengah dia memang suka la tegur aku mcm2.. Aku kan kakak, apa aku kesah!.. CK tak sekolah sama ngan kitaorg dia skolah Agama..

Rezeki dia agaknya, masukla dia kat UPM tu, yang menjadikan idup aku terusik skit.. Dah la dia tu skema, korang tau tak banyak2 persatuan kat UPM tu, dia masuk Persatuan Mahasiswa Islam.. Bertambah hangatla dia mengkhutbah aku... tapi aku kebal!

Kalau dia tetiba jumpa aku kat mana2 tengah lepak2 ngan kengkawan sambil gelak2 besar, dengan keadan diri yang lepas laku, heh! dan2 tu gak aku dapat sms yang tertulis lebih kurang begini:

"Ko ni cakap slow2 la, apasal pakai baju ketat? pakai la baju labuh2 skit.."(dia kalu boleh nak akak dia pakai baju kurung ngan tudung labuh!, ko suh CK pakai dulu baru aku)

Mula tu aku sentap gak la.. tapi lelama aku x heran! Tapi paling kelakor kalu kawan aku Dilah terjumpa adik aku kat mana2 memang best.. Bukan dia kisah ngan adik aku yang ala2 jalan tunduk, yang ala2 bengkek nengok akaknya dengan geng2 ni... Mesti punya dila tegur adik aku,
"Man, apasal sombong sangat tak nak tegur kak dilah, amboi... pemalunya..meh la sini borak2"
Ni antara yang aku ingatla.. ada lagi dialog yang lain... Aku apalagi ketawa melekek-lekek la... aku tau adik aku x suke, tapi aku suke.. ngahahahaha!.. Kekadang tu kalu aku jumpa dia, aku saje2je pegang2 dia... kena marah ooo aku. tapi aku sengih2 jela! Dia ni dah macam ABANG aku lak!

Tapi dalam tu, ada gak manfaatnya dia belajo kat tmpt yang sama ngan aku, bila dia masuk sana, bapak aku belikan motor (aku x de motor, aku jalan kaki je, exercise!).. Apalagi aku, pantang je ade peluang, aku pinjamla untuk berjoli2, walaupun lesen xde, kawan2 ade lesen, kalu x pun aku tibai jela GUNA LESEN AGUNG AKU!

Kalau tak pun dia ni aku gunakan sebagai machai aku, tukang amik kat LRT atau komuter.. jimat maaaaaaaaaa... aku selalu sengkek sebab kuat joli! Mulut dia membebel2 campur ngan hadis sekali, tapi telinga aku spesel, semua yang dia cakap tu masuk belah kanan terus kuar belah kiri, tak sangkut kat mana2 sel otak aku pun! pelik bin ajaib betul aku!
Bila time hujung semester, dia ni jadi along aku dan penyelamat, seingat aku sampai la ni ade lagi hutang piutang aku kat dia yang tak berbayar... Aku harap dia halalkan la hendaknya! Itula sebahagian kenangan aku ngan adik aku yang tak hensem tu! Kalu dia baca ni, jap2 lagi mesti di cerca aku.. ngahahahaha!

CK, mak aku (mak aku je yang memenuhi kriteria berpakaian adik aku), adik ku itu dan aku!

16 comments:

K.Jah said...

pheewitttt!! lawa gak dak ck ni ghopernyer. ahhahahaha...pas satu, satu rasier ko kena kelebet yer ck?? go...go..ibu kumbang!!!

Anonymous said...

Ye ke? Tak marah pun.

Tapi pasal hutang, marah sikit la.. haha.

Luqman

Cakap Kosong said...

ooh! suke2 ko mengata adik aku yer, ko igt ckit akak dier ni idup lagi

echah_syed said...

tinggi adik korang.. nama pun adik walopun kutuk tetap syg gituu :)

Cakap Kosong said...

adik itam ko tuh, mana penah sound aku.takut kena daulat aku....wakakaaaa

Izzu Izzuri said...

Wahh!! Kemain lg ko melekap kt adik ko yer..Rupa pun tak sama,harus org ingat boipren kau nih..

.::WaNiE::. said...

ekekkekeke..sangat lawak okeh:P sejuk perut mak hang ngandung adik hang:P

princessQ said...

dah lain rupa si luqman....dah besar yer?mmg la adik ko ni lain....iye la....dolu2 time sekolah kurus tinggi..skg dh tegap...yg sorang lagi tak tau la dh cane ekk???

.K.I.T.E. .P.U.N.Y.A. said...

Salam

Kirim salam tahniah buat adik ibu tu ...

julietchun said...

Nak kirim salam raya kat adik ko blehhhhh? :D

ita.itu said...

IK, laki aku pun kalo leh suh aku pakai tdg labuh..ohh tidak..eh adik ko ngan CK sapa ek? gf @ wife dia? hehe

IBU KUMBANG said...

KJ - tunggu akan ku selongkarkan sikit demi sedikit, sampai dia bogel!

Luqman - sori..

CK - boleh blah!

Combi - tinggi dan gemuk!

jill - saje je, menyakat dia, dia tak suke oooo!

Wanie - mak aku kata masa dia ngandungkan aku, perut dia beku hehehe..

princessQ - yang sorang tu lagi gemukkkkkkkkk

kite punye - nanti akan ku sampaikan...

Julietchun - ngan adik aku je, aku camne?

ita.itu - CK a.k.a cakapkosong tu my kakak .. hohoho

.::WaNiE::. said...

beku sbb minum ais byk ..kakaka

pearlEJ said...

lelaki itam tak per... baru nmpk 'jantan' sket... ehehehehe...

Umi Mia said...

ah..sama lah ngan adik yg aku yg bongsu...disebabkan dia lah..mak aku dah pakai tudung..kalau tak....harem....akak dia ni jer yg belum insap....hohohoho

IBU KUMBANG said...

wanie - x aci ko bukak rahsia.. aku baru nk perahsan..

PearlEJ - hitam2 sitampok manggis, walaupon hitam dipandang manis, Ewah!

umimia - nasib baik dia adik, kalu abang, adehhhh mesti tensi!