Wednesday, September 17, 2008

Pegi SOGO beli Baju Longgok!

Masa puasa ke-2 ari tu, aku dah berkobar nak pegi beli baju raya si Ameer. Siap cakap lagi kat Pakyob (nama laki aku Ayob, family dia panggil pak yob, aku pun layan jerrr), nak carik kat SOGO. Macamla kat subang ni xde shopping kompleks.. Yang sebeno2nya aku nak usha baju aku.. ngahahahaha!
So, gigihla aku ni mujuk dia, bukan xleh nak gi sorang tapi aku ni memerlukan suntikan modal.. Akal jahat dah datang! Kalau aku ada duit apa barang ajak dia!
Seperti biasa sampai aje budaknye department kitaorang bawak diri memasingla.. tak main cari sesama kang perang lak! aku pun carikla size 4 tahun, yang pakyob ni carik size 3 tahun.. aku tak tegur lantak ahhhh... malas siot nak gaduh! masa ni aku tengah ada nafsu nak membeli belah.. Tapi idakla kita orang carik baju yang memahal, standard aku yang ada diskaun 50% dan 70% je..
Tapi bila dia nengok baju yang aku pilih tu siap cerca2 aku lagi, aku buat derkkk je.. aku yakin ngan pilihan aku.. Siap sound aku lagi! "Suka sangat nyusahkan diri, kang berapa kali nak datang sini".. Yola mak cik tadah je telinga ni, buat degil aje.. Sebenarnya aku rasa baju yang dia pilih yang salah size, anak aku boleh tahan tembannya..
Kalau biasanya aku mesti argue kali ni aku diam je sebab kalu dia salah size lehla aku napak ke SOGO lagi... aku mcm terdengar2 SOGO ni ajak aku datang lagik!
Yang aku paling x tahan lagi tu, leh dia tanya kat cashier tu, "Ni kalau salah leh tak tukar" pastu jari tunjuk baju yang aku pilih.. ngahahaha, aku gelak kuat dalam hati.. meh nak tengok baju sape yang kena tukar nanti.
Sampai umah aku try baju yang aku pilih, semuanya sesuweiiiiiii... pakyob punye muka sudah lain, pastu sengih2... Ni nak habaq mai, sendat je, mcm pakai baju tahun lepas je.. ada satu baju tu pulak, kepala pun x muat.
Yeye... ada alasan nak gi SOGO lagi! ari khamis minggu lepas, lepas aku amik kete, aku terus gi SOGO sengsorang, pi la tukar size 4 tahun.. sekali balik, baju yang x muat kepala tu pun dah tukar size still x muat kepala... camne tu, dahla baju tu yang paling mahal!
Yeye! ada alasan lagi nak pegi SOGO! Ari sabtu tu, lepas sahur terus ajak Fiza gi SOGO, aku amik dia kat umah dia kul 9.. siap husband dia heran apasal gi pepagi... wei jangan memain gi sogo kene pegi subuh ari... sampai sana nak kul 10.00pg.. Ramai gila orang menunggu kat depan sogo, aku masuk parking pun kene beratur panjang, lepas tu level 1 dah penuh...jenuh gak aku carik parking.. gila bebeh! kayo orang Malaysia ni...
First time sebenarnya masuk shopping complex masa diorang bukak pintu.. merasala aku pekerja SOGO tu tunduk hormat kat aku sambil wish "Good morning" "Selamat pagi".. Aku tersengih2 macam YB melawat kawasan.. seb baik dorang tak salam cium tangan ngan aku...
Kali ni aku memang xde nia nak tukar2, terus naik tingkat 7, jual balik baju tu.. pastu aku terus beli baju T-shirt ntuk aku.. Padan muka ko Pakyob, marah2 lagi aku, tak pasal2 duit baju tu dapat kat aku balik! ngahaha..
Pastu aku ngan Fiza jenjalan kat jalan TAR, tapi tak beriya sangatla, minah tu pegnen, sian dia kene dera ngan aku..
Balik tu singgah SUBANG PARADE gi beli Big Apple, time tu aku x posa, apalagi makaaaaaannnnn! Gambar xde.. aku ibarat piranha x makan sebulan!

Sila lihat baju longgok yang kitaorang beli!

25 comments:

K.Jah said...

aku suka gak baju longgok2 nih. best je jolok2 tangan dlm tu kan? mcm buat cabutan bertuah!!

IBU KUMBANG said...

hehe betul sangat tu kak jah! tapi skang ni dorang kawal ketatla, nak buat jahat pun susah.. (sepah2kan baju yg dah belipat)

Mummy Lieza said...

beli baju longgok tu kerja orang bijak.. apa barang kalau time sale beli baju pakai hanger..!!!! tul tak IK..??

znurulizatie said...

cantik je, walupun longgok..
ni pun nanti nak beli baju longgok je utk fir

echah_syed said...

shopin jgn tak shopin..beraye sakan ameer :)

baju ibu mane..?? :D

Cakap Kosong said...

beli baju longgok ni,untung membeli untung memakai, apakata lepas ni ko belikan plak baju tuk aku.wakakakaaaa!!!!!

cokolat said...

ko mcm akulah.. kalo beli bj anak harus selit2 ada bj belang2... sukolah!

veeda_areena said...

ayohhhh kawan2... kita jadik syaitonnnnnn..... bole?

Kujie said...

hahahah..tu baru anak sorang...kalo berderet bersusun paku....30 hari lah ko ulang alik p SOGO tu!

:D

.::WaNiE::. said...

alah buat ape bazir duit beli yang xdek sale:P duit bukan senang nak cari..:D seronok ape yg longgok2 tuh..

alia said...

syoknya shoping..bleh leka dibuatnya...tup tap tup tap tak perasan poket dh kering

princessQ said...

ble gak arr g SOGO..aku ni dh bertaun tak g sana....ajak laki mmg camtu...muka ketat jer...ala aku takat kt jusco...the store alam sentral jer la..tu pn tak leh nak pilih sgt....nak terus beli jer...hangin je kan?

Suzi said...

hari hubby balik m'sia, sogo tengah sale...shopping sakanlah dia.
kat sini pun ada satu hari...boxing day...cuti umum dan biasanya shopping kompleks buat sale gila2...org sanggup berkhemah pun ada....

Lily Satrina ® said...

ibu kumbang, longgok ke, yg gantung ke..semua pun boleh pakai kan?? yg longgok kalau org taknak, kita lg nak...kan kan?

awk tunggu mak awk sbb tak tahu nak basuh berak? hihihih..berapa kali dah ameer tergolek ni?

saya rasa sejak jadi ibu ni, semua bahagian anggota badan ni berfungsi..buku lali yg tak pernah guna, dah berguna skrg..hahahha

Sleep deprivation : How much sleep I didn't get became an obsession..

Lessons to learn : Like you said, nak mandikan baby, nak susukan baby etc

but i hang in there because i know, it does get better.

♥ altanTya ♥

ras-adieza said...

baju longgok ni kalau pandai mencari cantik2... tapi tu lah kadang2 berebut menyeluk...

ita.itu said...

wah sakan ko sopping ek...hehe.degil gak laki ko ye

green apple said...

SOGO jugak jadik sasaran.

baju longgok tu asal-asalnya yang gantung2 gak, takpe, layan je.

yang gantung2 tu entah2 asalnya longgok, sebab dah tak laku sgt terpaksa digantungkan balik.

boleh pakai tak teorem pintagoras aku ni?

julietchun said...

Baju longgok la best,lagipun time nak pilih tu ada thrill,tarik menarik harus berlaku.

lily.lulu said...

besnya shopping ...
dah lama x ke sogo
bila ek nak shopping nih

pearlEJ said...

wahhhhh... 10 pagi dah terpacak depan sogo?? heheheh.. semangat betui naaa.... :D

IBU KUMBANG said...

mummy lieza - wah kalau mcm tu saya ni ijak!... :O

znurulizatie - hehe silakan, mummy lieza kata itu satu tindakan bijak!

Combi - huhuhu baju ibu dia belum bli lagik..

CK - boleh blah!!!!!!!

cokolat - aku rasa mcm hensem je bilo anak aku pakai bju belang2..

Kak bed - mentang2 syaiton bercuti, kak bed nak ganti la yerrkk!

IBU KUMBANG said...

kak jie - saya la yang paling syiok leh pegi sogo banyak kali.. :D..

Wanie - iskh rasa mcm x berbaloi beli baju yg mahal time sale.. perasaan tu mcm "GILO APO"

Alia - hehe tu yang kena set kat pale tu, takut over melampau, walaupun dah over sebenarnya!

PrincessQ - Ala apa susah, pg le sengsorang, i loikee!

Suzi - Ohhh, dasyat dorang yerkk, setakat ni kat malaysia tak dengar lagi orang berkhemah depan sogo!

Tya - hehe memang suka yg longgok2 tu..

IBU KUMBANG said...

Ras - hehe saya ganas kak, saya tolak jerrr sapa yg menghalang saya time berebut.. hehehe

ita - kitaorang ni sama2 degil!

green apple - aku mcm penah jerr dengar teorem pintagoras tu, tapi dimana yerrkk... blurrr ni! aku setuju sangat ngan teorem ko ni...

julietchun - iskhh2 jahat ko ye sesuke buli sales girl tu.. x patut!

lily - banyak lagi masa nak sopink ni.. sila la sebelum kehabisan stok!

EJ - memang cheq bersemangat time sopink ni, walaupun amaunt dia cipuut!

CIKGU PANJI said...

Baju utk pakyob tak beli ke? hehe

IBU KUMBANG said...

hehe dia beli sendrik!