Tuesday, September 23, 2008

Kak Jah & Suzi mengetag

TAk mo citer panjang ni aku nak selesai keje sekolah aku... Kak Jah dah warning dah kalu x buat di nak majuk sampai raya! susah kang nak pujuk...
Suzi ko nak majuk gak ke?


1. Berapa pasang baju raya anda taun ni dan kaler apekah?


Setakat arini baju aku ade sepasang je, warnanya maroon hitam! warna hitam lebih skit.. nak cover lemak yg degil! Baju ni aku beli siap kat MYDIN, esok2 tu ramaila yg sama baju ngan aku! kalu ada yg aku nampak pakai sama ngan aku, aku ajak dorang gambo sekali ngan aku.. baru meriah uolllls... Kalu dah sepasang je harus la aku basuh malam , siang tu aku pakai balik! Sakan aku pakai baju tu untuk 7 ari berturut2.. tahun ni aku amik cuti banyak... ngahaha! Kalau tak pun aku kena shopping baju siap last minit... kita tungguu jela ape yg terjadi ngan aku sempena raya ni!

2. Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda?

Hahaha kalu aku cakap ni mesti mak aku kecik ati... aku suka nasi impit dan rendang mak mentua aku... cara dia masak nasi impit tu memang leceh gila tapi sedapppppp!... mula dia rebus nasi (kalau secawan beras, 3 cawan air) dengan sesudu minyak.. dah sejuk dia bungkus ngan daun pisang, pastu dia kukus.. Cara dia buat rendang pun leceh, tapi aku x reti.. yg pasti lama gila dia buat.. Sesape yg datang mesti cari nasi impit dia... kekadang tu dia kena top up lagi! Kalu mak aku nasi impit tu dia guna yg NONA tu je... kira memang xlehla dia amik hati, sape suruh beli ready made! Lagipun mak aku tu pun sama ngan aku, suka makan nasi impit mak mentua aku... siap tersengih2 lagi kalu aku tapaukan...

3. Apakah biskut raya kegemaran anda?

Bongokla CK ni ke dia hilang ingatan... walhal setiap kali raya mesti dia rompak kuih ni.. Nama kuih ni keropok maco kuih tradisional orang KAMPAR (macam minang tapi bukan, gaya bahasa macam minang tapi lain sikit... akula tu orang kampar, sok2 aku buat N3), pedas sikit2, ada ikan bilis kat atas.. dia ade acuan spesel.. buat ni leceh... kena hati.. kalau silap sikit kuih ko burok.. sekarang ni ade dah orang jual tapi jarang... ramai org tak tau.. aku memang suka makan kuih ni tapi malas tolong buat.. dulu masa kecik2 (kecik2 apa, sampai form 5) kalau mak aku suh tolong, bagi aku ponteng posa, kalu x aku tak nak tolong... sekarang ni mak aku gotong royong buat ngan jiran.. seorang tukang masukkan dalam acuan, sorang tukang letakkan ikan bilis, sorang tukang goreng, sorang tukang keluarkan dari acuan.. dulu part aku tukang masukkan dalam acuan! sambil buat, sambil makan... Dalam kul 8 tu start buat, kang dalam kul 2 ptg setel la...

4. Bape banyak duit raya anda dapat n spend untuk bagi kat bebudak?

sesikit yang boleh.. sape bagi kat anak aku, aku bagila balik.... ikut bape anak aku kolek...

5. Apakah aktiviti malam raya korang?

Memang hazab! kejap2 aku kat umah aku... bila lama skit, mak mentua aku tepon aku... walhal anak dia (laki aku) aku dah ada kat umah dia... suh datang ade sedara datangla, memacam lagi... aku pun zas ke umah mentua aku... pastu umah aku lak meriah, aku zassss ke umah mak aku... Penat gak wei... Banyaknya kat umah mak mentua aku... kengkadang sian mak aku, sebab tu la aku selalu balik kampung time x raya! Tapi kalu malas aku datang, nasibla.. aku ngelat! kalu banyak keje umah mentua aku balik umah mak aku atau sebaliknya! Umah aku mak x sibuk sangat, sempoi jerr, cuma umah mentua aku sibuk mcm nak kenduri... Laki aku lagi sewel, kalu dia nak tido, pegi umah mak aku (sebab ade bilik sendiri ).. takde sape heran... tido la 24 jam.. Buat camtu kat umah mentua aku, harus mak dia membebel.. Alah diorang tak harap sangat aku masak, cuma aku ni jadi tugas2 khas, basuh pinggan ke, gi market ke.. hehe!

Sekian saje jawapan TAG aku... tettttttttttttttt..

13 comments:

Suzi said...

terima kasih...:)

echah_syed said...

mcm best jek jadi menantu dlm citer ko ni.. :)

IBU KUMBANG said...

Suzi - sama :)

.::WaNiE::. said...

kalau ko bawakkan aku keropok maco tu baru aku kasik adiah ko..

julietchun said...

Kwn aku ada dr kampar tp tak penah di citer psl kerepok maco ni, yg dia sll dok citer "abang2 maco",hehehe. Ko snap gamba wat N3 lps ry nti.

K.Jah said...

mekasih laa buat esaimen aku nih. ko time nak bagi blk duit raya kat anak org, ko check dulu tak dia bagi ko brapa??? aku check. wakakakak!!! keji kan??

Cakap Kosong said...

ko suka2 jer kata aku lupa ingatan.sebenarnye selera aku dah berubah sbb.......dunia dah berubah.skrang aku ske yang free jer.

cokolat said...

kompem mak mertua ko kalo baca ni sujud jap kat ko... disebut2nya nama ko selama 8jam tak henti2...

IBU KUMBANG said...

combi - memang syiok pun! tapi masih tak paham kenapa biras saya bengang dia!

wanie - ei, macam x aci jerk! Insyaallah!

julietchun - :)) hehe sudey semestinya, bagi ko kenyang skit!

KJ - mestila, tapi aku xtaula diorg pasan ke tak... ada gak geng keji hehe!

CK - hehe kopok maco tu kan free..

Choco - hehe dia bagi aku duit kot, sebab buat promo!

wanie said...

xdekla sebab nak tengok caner jek lar rupe mendalah tuh

ita.itu said...

baik ek ko sepasang..aku 5 je..haha

IBU KUMBANG said...

wanie - boleh! hehehe

ita.itu - leh la pinjam baju ko!

miezlulu said...

Blh tak share resepi kerepek maco tu