Friday, September 26, 2008

Dia sudah pandai

Semalam Pakyob (bukan Yeop yang jadi rebutan antara Cokolat, Kak Bed dan Kak senduk tu.. Kak Jah ko join sekali tak ngan dorang ni?) takde kat umah, aku ni pulak balik lambat mcm x sempat je menyinggah ke pasar ramadhan... Jadi one two go aku rebus je maggi perisa asam laksa buat juadah di bulan ramadhan ni.. Sedih? xde maknanya, best adela.. maggi is my feberet!
Si Ameer Semalam buat pertama kalinya anak aku yang comot itu telah makan mee, itu pun maggi.. hahahaha.. Tengok gambar tu.. alalala mocok ibu... excited u olls dia makan.. Mula2 dia tengok aku makan sampai telan2 air liur.. pastu hidu2, pastu mintak ngan aku nak sikit... pastu bertambah dan bertambah lagi sampai setengah dia balun.. Siap cakap" SEDAPNYA IBU MEE NI"..


Untuk pengetahuan korang semua, anak aku ni tak makan nasi, mee dan bende2 yang lembek... Kalau aku makan nasi memang aman la dia tak de mengacau.. dekat pun dia tak nak... dia lagi takut nasi dari rotan.. aku senang je kalu dia nakal2 aku ugut nak bagi nasi.. memekik melolong takut... hehe..

Actually masa dia umur bulan2 tu aku bagi makan bubur nasi, tapi bila dia dah setahun tu mula tak nak makan nasi, sup dan nestum.. dia macam jijik.. korang bayangkan la dia makan susu semata2.. Nasib baik akak kat nursery Ameer tu bijak dia buatkan tempe goreng... jadi tiap2 arila si Ameer ni balun tempe.. Jadi jawa sekejap.. takpe kat sijangkang tu mudah carik tempe.. Pastu kitaorang ajar makan ayam, ikan, keropok, tapi mesti goreng.. berkolestrol betul anak aku ni.. Makan milih lak tu.. Sabo je yerrkk, itu ikut pangai bapak dia.. aku babi dan sekutunya aja tak makan.. ngeh ngeh..

Ada suatu hari tu aku bawak dia schedule check up (sekarang ni dah 6 bulan) kat Sijangkang.. Jadi nurse ni ajak sembang2 la (masa ni Ameer baru tau cakap sikit2)..

nurse : Apa nama adik?

Ameer : Ameer.

Nurse : Ameer dah makan?

Ameer : Dah, akan tempe, ayamm..

Nurse : Makan dengan nasi ke?

Ameer : tak! nasi yerrrrrrrrrrkkk... (kuat gila dia menjerit)..

Korang bayangkan la boleh dia kata nasi yerkk, macam hina sangatla nasi tu.. Aku memula tu konon2 tensi la anak aku tak makan nasi.. Siap mengadu domba kat makpak aku, Pastu mak aku ingatkan aku.. Actually masa aku kecik2 dulu aku pun tak makan nasi hehehe.. sampai sakit2... Tapi aku takde la macam Ameer nampak nasi macam nampak hantu.. hehehe..
Lepas ni bolehla aku tambah menu mee yg lain takkan nak bagi Mee Maggi kot.. dan kena la aku makan maggi time dia tido, kan orang kata budak x elok makan maggi... uhuk! uhuk! ... Aku masih lagi mencarik idea camne nak bagi dia makan nasi..

13 comments:

Umi Mia said...

selagi dia ada makan protein yg lain..takperlah..omputih pun tak makan nasi idup jer..kira anak ko ni suku sakat omputih lah gak...ok lah tu...........

Cakap Kosong said...

sayang mamayong dah pandai makan maggi ye, baguslah...... ibu ko pun bukan rajin masak nasi dengan lauk.muahahaaaaa

ita.itu said...

sian ek dia x nak nasik..padahal tu yg sdp,.mcm jiran aku pun sama ko..dia makan roti dan mee je..sabo je la

.K.I.T.E. .P.U.N.Y.A. said...
This comment has been removed by the author.
.K.I.T.E. .P.U.N.Y.A. said...

Salam Aidilfitri,
Maaf Zahir & Batin.
Dari kami sekeluarga.
http://kitepunye.blogspot.com
nannie @ Wawa @ roslan

julietchun said...

Aku rs dia trauma ngan nasi sbb ko msk tak penah nya sedap.Aku pun tak bleh mkn nasi gak,nasi basi,wakakaka.

NieZearm said...

pelbagaikan bole tak. ketupat ke. soto ke.. Sepupu aku un kecik2 tak mkn nasi.. :)

Akak said...

Salam IbuKumbang...

Akak ingin mengambil kesempatan nie utk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri & ingin mohon maaf andai ada salah & silap samada yg akak sedari maupun tidak...

along said...

di sini nak ambik kesempatan sekali lgi nak ucap selamat ari raya.....pandai dah dia makan....kim salam ngan CK...........

echah_syed said...

sedap gak megi skali skala.. :D

anak tumpang combi omputih abis..

mkn spagetti & sausage jek..

sikakak mkn gak nasik tp ciput..

mee kuning tu ok ..tp ko kena tos ngn air panas buang kapur dia..

mmg smpi beso laa tak mkn nasi tuu ekk.

susah bini dia nnt.. huhu :(

cokolat said...

beb.. aku tak harus berebot yeop dengan miker beb!! dan tentu yeop hak mutlah aku selamanya!

jgn selalu beb bagi bucuk ko makan maggie okeh! nanti tak bucuk lagik! ;))

samat hari raya... nice knowong you!!!

K.Jah said...

tak nok. aku terkecuali dr perang badar itu. anak ko tak makan nasik ek? ko kasi jenis2 ubi la...etlis ada sket carbo. keledek ker, kentang ke...

IBU KUMBANG said...

Umi mia - hehehe kalau camtu aku poun sama la kan..

CK - macam lahanat je ko..

Ita.Itu - mak aku pun cakap camtu..

kitepunye - selamat hari raya nanie

julietchun - hampeh ko...

Niezarm - kalu nama nya berpunca dari nasi dia memang x nak.. dah try dah

Akak - saya jugak..

Along - terima kasih, nanti saya cakapkan...

Combi - tapi macam saya boleh lak berubah...

Choc - TQ nok... aku pun suke kenal ngan ko..

KJ - ko ni ala2 pengaman dunia la.... thanks bagi aku IDEA..