Tuesday, September 16, 2008

Aku baru paham, selama ni tak paham!

Aku nak citer pasal sesuatu yang berpuluh tahun aku tak paham, tetiba je sabtu lepas baru aku paham!
Sejak kecik lagi, kalau time berbuka posa kat umah kitaorang xde makanan tambahan, kalau ade pun jarangla.. kuih-muih tu memang nan ado la... Sebab abah aku tak suka lauk banyak2 ni dia kata MEMBAZIR!
Aku ni apalagi, sebagai seorang anak yang lahir pada zaman PARAM ni, harusla mcm bengang2 sikit.. apahal lak xde lauk tambah? Rasa mcm x caya je bapak aku tu x suke membazir... macam dengar BED TIME STORY je... Musykil mak!
Sejak aku kecik lagi aku memang kenen2 ngan abah aku ni nak lauk tambah, tapi selalunya mesti aku kene marah!.. Yang aku peliknya adik-badik aku yang lain tu macam rilek je, tak kisah je... Bior betul? diorang ni xde perasaan nak membazir makanan... sesuatu diorang ni.. ke atau aku yang sesuatu suka sangat nak kenen2 abah aku..
Kekadang aku buat spekulasi dalam pala otak aku ni.. Agaknya abah aku ni bekas awek dia jual kuih kat PARAM kot, sebab tu tak suka makanan PARAM, macam ala2 kecewa gamaknye.. Tapi aku x brani tanya ngan abah aku, kang x pasal2 kurus posa abah aku sebab marahkan aku, silap gaya terpaksa bapak aku berbuka sebelum waktunya.. ngahahahaha!
Sebab tu bila aku dah masuk UPM, time tu berbuka ikut suka akulah nak makan apa kan, so..first day posa tu aku beli mcm2 makanan, yang aku x makan pun aku beli.. saje je .. GILO!, Sampai ade member heran apasal aku gitu... Aku cakap dengan dorang saje sesuke.. Mesti dorang ingat style aku berbuka macam tu. Walhal nan ado! Ngahaha! Punya la psiko... Aku memang xleh terima alasan abah aku kata MEMBAZIR, sebab kengkadang aku tengok abah aku kuat gak membazir bende lainn..
Setelah bertahun2 lamanya, sabtu lepas time aku berbukak posa kat kampung abah aku cakap camni
"Masa berpuasa ni lah, banyak sekali makanan terbuang2 kat hotel2 dan kafeteria, tak sampai separuh je, dah masuk tong sampah, sayang rasanya!"
Aku melongo! bukan kagum dengan cite abah aku tu, tapi baru aku paham apasal abah aku x suke makanan tambahan.. Sebab abah aku ni keje line perhotelan dan catering, ala2 pakcik kantin la, yang masak2 tu (jangan tanya apasal aku x tau masak). Jadi dia antara orang2 yang menyaksikan makanan itu dicampakkan kedalam tong sampah! Apasal lambat sangat pick up ni!
Apalah abah aku ni, cubalah cakap dari awal lagi sebab-musababnya, kan aku senang x yah nak musykil2! Nak gaduh2 manja ngan dia, aku ni ade ala2 anak memberontak skit, kene ade gaya baru aku ikut cakap kalau tak aku confius! ngahahaha..

Nilah abah saya, saya tangkap curi gambarnya ketika dia sedang membuta diwaktu tengahari, dimana emakku sedang bersarkas memasak! (aku tak tolong mak aku, penat baru sampai.)

17 comments:

K.Jah said...

bln2 puasa ni kan...abah ko, abah aku, abah cem dan aku yakin abah2 yg lain diluar sana...mmg pose begitu kegemaran mereka. pempuan stended la..bersilat kat dapo!

.K.I.T.E. .P.U.N.Y.A. said...

Salam...

Betulah ibu... apa yang abah ibu cakap .. bulan nielah bulan pembaziran akan berlaku..

Anyway, alhamdulilah ... ibu dah faham apa yang patut d'faham s'lama ni walau m'gambil masa yg lama

marinahunny said...

bagusnye abah ko..jd slmat duit dr membeli d param ek..

Mummy Lieza said...

kan bagus kalau IK dapat ikut peel abahnya.. hehehehe

julietchun said...

Tgk muka ko pun aku dah tau ko ni TAIKO :D abah ko pakar msk,ko plak tak reti & mls msk? Pi check DNA, aku rs ada yg tak kena la.

theconfused said...

abah akupon camtuh.. tapi sejak tinggal dia ngan mak akujer.. diorg beli jer nasik sorang sebungkus.. heheheh

salam ziarah! :D

Cakap Kosong said...

alammak,daddy br jer cerca aku kt chat box.abah ckp ank ex-chef boleh masak hampeh!

ita.itu said...

oh mcm tuh kisahnye..dia ngk je ek makanan tuh dah dibuang..oh kakak ko si ck ek..lain tul muka..hehe

.::WaNiE::. said...

hihih tapi kadang2 ternoda juge dek kuih2 di param..kekeke

salu tak makan last nye :( simpan dlm peti ais

atty's said...

betui gak apa kato abah tuh.

arep said...

lenanya abah dia.. teringat abah kita.. tapi abah kita dah x ada ..:(

echah_syed said...

abah kita tak sama..ayah combi ngn bapak mertua sama jek.time bekpes ngn buka pose makanan adoiiiii bole juai kat paso mlm..tp kita dulu adik beradik satu gerabak patut pun dia beli bebanyak..

skrg virus tu dah jangkit kat kita..combi plus huby :(

mmg tak koyoo tau sbb boros.. huhu

Izzu Izzuri said...

Tp klau skali tgk pun mmg betul per. Ce tgk kt param, dkt2 nk buka puasa tu, klau mknn masih byk, takkan depa simpan utk esok kot. Mana yg cpt basi tu haruslah ke longkang jawabnyer.

IBU KUMBANG said...

KJ - seronok dorang kan KJ...

Kite punye - tapi lama gila nak paham!

Marinahunny - x jimat mana pun!

mummy lieza - tak dapt ikut bab2 ni.. nafsu membeli kuat!

Julietchun - idea yg bagus nanti aku buat check!

IBU KUMBANG said...

Theconfused - jimaat lgik kalu camtu.. terima kasih sebab menziarah.

CK -padan muka ko..

ita - hehehe tu yang best muka lain pesen!

wanie - lain kali jgn pandang kuih-muih tu...

atty - memang betui, tp x suke nak ikut!

arep - lena sebab xde bende dia nk buat

combi - syokla anak2 combi makan!

Jill - hehe tu yg abah aku x suke tu!

NieZearm said...

mula2 tu nafsu je. bukan lapar tahap kebulur pun.. lg pun elok la ikut sunah. berhenti sebelum kenyang..

lily.lulu said...

betol la kak apa ayah akak ckp
sbb dia dulu hari2 tgk
sbb tuh dia x mo anak2 dia membazir
bagus sebenarnya akak

:)