Tuesday, September 30, 2008

1 Litre Tears

Pepagi lagi aku dah bangun tido, kengkonon nak siapkan jahitan langsir yg aku memang janji ngan abah aku nak siapkan ari ni... Lepas jahit sesikit tu aku gi layan tenet jab... tengah sedap bertenet datang la pulok raksasa mengacau ketenteraman, almaklumka notebook yg bley online satu je, yang nak guna ramai.. Harus berebut!
Pastu ntah macammana bleylak dia suh aku nengok drama Jepun (bila aku nengok drama tu, leh la dia bertenet)... Tajuk cerita 1 litre Tears...
Oh my god, cerita ni betul2 buat aku terkasima, inspiring sangat... ade 11 episode, Boleh dikatakn sepanjang cerita tu, airmata aku berjujuran... Bagi aku cerita sangat bagus ubtuk ditonton... Ialah memang kita tahu sebagai manusia, kita harus bersyukur dengan pemberian tuhan, tapi kebanyakan waktu, kita terlupa dan selalu bersungut.. Setidaknya dengan ade cerita yang seperti ini kita boleh menilai semulasegala tindak tanduk kita2 ni dan berusaha untuk lebih menghargai denagn apa yang kita ada...



This drama is based on the real-life struggles of a 15-year-old girl named Aya Kitou who suffered from an incurable disease, but lived life to the fullest until her death at 25. The script is based on the diary Aya kept writing until she could no longer hold a pen. The book that later followed entitled One Litre of Tears has sold over 1.1 million copies in Japan alone. Aya Kitou proved her courage and positive attitude towards an uncertain future when suffering such an illness, spinocerebellar ataxia. The drama spans a decade, during which she graduates from school while her conditions worsen.

The story begins as Aya prepares for the new semester. Despite being happy, she suffers from slight physical problems, which only her mother seems to notice. However, one day, she falls unconsciously on the floor.

After she is sent to the hospital, she is shortly diagnosed with the disease. Despite the fact that she is diagnosed with the terminal illness, she does not lose the will to survive.

She still makes friends with others, including her first love, Yuji. She later develops an interest in Haruto. Although somewhat cold, Haruto was still kind to her. Meanwhile, her health continues to deteriorate.

Knowing that she will not survive for long, she returns the gift Haruto has given, who discovers the fact when he reads the love letter that Aya gave him.

Akibat dari aku menonton crite ni, korang tau tak ape yang terjadi dengan aku pada 28 ramadhan tu? Langsir yang aku nak jahit tu terbengkalai, aku mandi pagi pukul 4 ptg, kena bebel ngan opah aku, mak aku masak sengsorang, tisu umah aku abis dan mata aku bengkak... Kalau orang nengok mata aku masa, mesti orang ingat aku bergaduh ngan laki aku.. wahal nan ado... hehe.. So aku nasihatkan korang tengok time lapang!
Ok ! korang selamat menonton dan menghayati...

13 comments:

Nad Eusoff said...

sure sedih gile an?
sampei berjujuran air mata sis..
bak teratai layu di tasik madu..
cewah!

cikgu panji said...

kuih raya dah siap masuk balang ke? Selamat hariraya

K.Jah said...

mcm best je bunyinya. nanti aku nak tgk gak la

Lily Satrina ® said...

nanti tya cari jugak kat sini. boleh download ke tak frm mana2? agak2 nya ada tak?

oh, oh, sblm terlambat..
di kesempatan ni..
May Allah grant your fasts and prayers and bless
you with everlasting good health,
happiness and prosperity.

selamat hari raya aidilfitri.
maaf zahir batin
♥ tya and family ♥

cokolat said...

lerrr... over ni nokkkk!!! mesti best sgt ni kannn???

Umi Mia said...

ishk...kena carik nih....tak leh jadik...

wanie said...

ko mmg ngelat nak masak bleh lak nonton sakan

ita.itu said...

hehe..kelako la ko..boleh ko ngk cd ek..dah la x siap..haha

Jie said...

lama dah tak layan cite2 mcm tu...
ehhh..raya lagi ke ni?
tak update pun..selalu laju je dia
lemai kena ketupat kot

IBU KUMBANG said...

Nad - memang sedih wei...

CP - hehehe dah abis pun samat ari raya!

KJ - silakan la .. aku memang advise ko nengok!

Tya - memang dwload pun.. tapi x tau dari mana adik saya yang buat...

Choco - memang best sial... try la nengok!

Umimia - sila menengok!

Wanie - hehehe! jgn marah beb... syiok!

ita - hehehe inilah maslahnya kalu mak tu lembut sgt, anak naik kepala..

Kak jie - lemau sebab sibuk nengok citer jepun

cendawanintim said...

kita baru abis download, tapi lom tengok lagik..

Just Nis said...

kite pun trasa nak tgk gak.. katne ekk leh dpt citer ni??

nak donlod katne?

Chava said...

Good for people to know.