Saturday, September 6, 2008

Sila ucapkan takziah kat aku, nasi ayam aku tetttttttttt!


Semalam aku berkobar2 buat nasi ayam. Terbayang nasi ayam blogger2 yang akuselalu terjah. Sampai2 sampai umah aku dah bersilat kat dapur. Gigih sangat.. siap SMS kat laki aku "saya masak nasi ayam ni".. Dah 2-3 hari ni aku memang teringin nak makan nasi ayam, tapi aku nengok kat param tu langsung x menyelerakan..

Sambil nunggu azan tu aku bagi Ameer ayam tu, boleh dia cakap "Ayam ni tak cantik, Ameer nak ayam E-one (ayam kat TV tu), ayam ni itam" Ya Allah sakitnya ati aku dia cakap camtu.. macam la penah makan ayam E-one, beli pun aku tak penah... pastu ble komplen itam.. memang la itam, mak ko ni dah bagi kicap.. aku rasa nak piat je mulut tu.

Pastu laki aku lak buat pasal, dia kata something wrong, mcm x bape sedap, simple sangat.. hello! awak ingat yang kat param tu sedap sangat, saya ni balik keje terkejar2 ni nk masak, memang aku akuila aku guna resepi yg paling simple.. Sebenar sedap OK aku makan bertambah2.. diaorg dua branak tu memang carik pasal ngan aku.. Kang aku mogok tak masak tau la.. Kesimpulannya dalam ramai2 blogger yang masak nasi ayam aku adalah testimonial yang gagal... HAMPEH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

23 comments:

Suzi said...

salam..
sabar2 blh cuba lagi...ambil apa yg hubby n anak ckp tu sbg motivasi...buktikan! Go! Go!

julietchun said...

Takziah.:D Aku taknak ckp tp ko yg paksa.Kalo ko sorang je mkn sampai 2-3 pinggan maknanya ko syok sendiri la.OK ape aku tgk dlm gambar nih,realiti aku taktau,hanya suami & anak ko je yg tau :D peace.

izan said...

ibu kumbang

jgn ngaku kalah. buat lagi...sampai jaya. jgn patah semangat ... kita mesti boleh...selalu orang kata bakar saja, zan buat ayam tak masak, sudahnya ... bakar juga, lepas tu goreng dalam api perlahan.

hOtMaMa said...

hadoiyaiii...aku masa baca n3 ko nih mmg tergelak terbahak2 la... sian kat ko ka.. tp tak per la.. try and error kata omputeh kan... insya'allah, kalau ko cuba kali kedua nanti ok dah..
satu jerk tips aku nak bg tahu ko, biasanyer kalau kita wat nasi ayam tu, kan kita rebus dulu, pas tu asingkan ayam utk perap dng kicap & sos tiram kan... then masa kita nak goreng tu, pastikan minyak betul2 panas, pas tu ko kecikkan api dia sket.. sbb ayam tu kan dah masak, ko cuma nak garingkan dia sket jerk.. jng tunggu lama sangat, cepat2 balik2kan ayam tu... so, nanti hasilnya cantik la gorengan ayam ko tu noks! matilah.. statement mcm la aku pakar benar masak nasi ayam kan...wakakaka!

K.Jah said...

adoiii...sian ko emi. kalu aku kena centu mmg foever la aku majuk ngan laki aku jawabnye. tu pasal aku masak apa pun dia kena kata sedap gak..nak buang dlm tong kalu, sila buat blakang aku. hahahah

echah_syed said...

combi suke cara huby ko berterus terang..sbb combi mmg cam gitu kalo tak sedap ckp tak sedap sbb kita bole baiki diri :)

ade huby yg puji didpn tp dlm hati tuhan je yg tau :(

apapun kalo kita sentiasa dipuji nnt teda peningkatan diri..betol tak??

dillahkaff said...

adus....tragis n ngeri...kwangkwang,,,,usaha tangga jaya...bsungguh-sungguh tomoko...hikhik...

green apple said...

aku lagi mengalu-alukan kalau laki aku kata masakan tak sedap.

sila beli kat luar.
aku boleh teruskan aktiviti mengangkang depan tv.

ita.itu said...

alahai ciannye ko..jgn la sedih2 ek..rasa geram kalo drg x hargai ek..rasa mcm nak simbah je ngan sup tu kan..hehe

princessQ said...

huuhuu.....rajin ye ko masak?terkezut gak arrr.....bapak ko terror masak..dan sepatutnye ko pn mesti terror gak....sabau jer la laki ko ckp camtu...lain kali suruh masak sendiri la...heeeehhee

kuInaJentayutiara said...

hehehe ok gak tu... msk sendiri.. sy tapau tiap2 hari, bkan x dak masa tp nak makan berdua aje.. buka posa pas tu tiada siaran ulangan makan... sahur minum air + kurma aje.

Amalina said...

samalah kita, kadang rasa masakan dah ok, tapi last2 cik pah(tong sampah) yang makan. ada2 aje yg tk kena. mmg nk kena ikut betul2 selera lidah hubby.

sabrinaabubakar said...

siannya..hehehe but takper at least try kan..
normally i tak goreng ayam tu..for hainan taste,didihkan air yang dah masuk dengan bawang,halia,bawang putih and serai (blend) then jiruskan sat ayam tu..then angkat ayam and sapu dengan minyak bijan..for better taste sapu kicap,oyster sauce and madu then bakar till agak-agak masak and tutup oven..lelama masak nanti kulit jadi hangus..
nasi lak petua dia tumiskan skali daun pandan ,bawang and halia..letak minyak bijan and butter for tumis k..naik bau wangi baru letak beras and air..
try k..nanti i buat i amik gambar satu persatu and letak dalam blog i k..

pearlEJ said...

kalau diri sendiri makan bertambah tu kira ok per... ehehee...

afiq said...

erkk...nk meriah camne lgik???
cam2 la kot..
kihkihkih...xper try lgik taun hdpan...huahua

Tie said...

Salam ramadhan...waaa..nasi ayam ye..tak pe boleh cuba lagi..lepas raya nanti..he he..

IBU KUMBANG said...

Suzi, lemah motivasi adalah.. sentapppp!

Julietchun - memang sodap apa nasi ayam aku.

Izan - TQ, nak try bakarla..

Hotmama - time kaceh atas petua ko tu.. mak hargai nok..

Combi - tapi sakit hati... hwawawa!

KJ - lain kali aku nak letak pisau kat leher laki aku suh dia cakap sedaaaaaaaaappppppppp!

IBU KUMBANG said...

Dillah - sampai ati ko gelakkan aku..

Green Apple - one word, "brilliant" idea..

ita.itu - memang aku bercita2 nak simbah ngan sup aku yg superb tu

PrincessQ - sebab bapak aku terer masak aku jadi hancusssss!

Amalina - semoga kita dapat menahan kritikan yang kadang membina yang kengkadang menyentapkan.

IBU KUMBANG said...

Sabrina - time kasih atas petua tu, waaa aku jelesla korang pandai masak...

EJ - betuiii... tapi mcm julietchun cakap aku syok sendiri...

Afiq - rasanya sentap ni akan sampai trahun depan kott...

tie - taknak lepas raya, nak try puasa tahun depan!

Superb GURU BaniHassim said...

Ameer tu kuat terpengaruh ngn iklan tv...sampai mak sendri dier kate itam..

huhu...yg cik abang pulak kuat ngomen ek??huhu...
patut puji la walaupun tak ikhlas...kan??

tak puji masakan, pujila baju hari ni lawa...kan?? :P

Cakap Kosong said...

Wah ! hebat ko yek. isteri mithali.ko tak nak yanyer ke , akak ko ni bulan puasa ni masak aper?

.::WaNiE::. said...

adoi nak pecah perut gak gelak nih..patutlar sentap..kekeke

ala leks lar.buat lagi len kali confirm sedap:P

lily.lulu said...

hitam2 gelappp pun sodappppppp !!!