Friday, September 19, 2008

Wow... Dah lima tahun rupanya!

Aku memang tak sabar2 buat N3 ni, sebab saje je nak tayang gambar kahwin aku kat korang...
Lagipun aku cukup kagum sebab dah bertahan 5 tahun, siyesss aku ingat 5 bulan pun tak sampai itu ari... Almaklumla asyik gaduh sesaje..

Tapi pada firasat aku sebab tu la, sampai sekarang bernyawa lagi, semua main luahkan.. takde simpan2.. tak puashati cakap je.. kalau aku simpan hati, mau gila! not so me..

Tadi kitaorang leh tergelak sebab terperanjat dah lama kitaorg kahwin ghopanya! hehe.. as usual, kitaorg x celebrate pun! MALAS..

Banyak2 gambar aku suka yang ni.. aku mcm perempuan melayu terakhir!

Gambar ni aku suka skit2 je.. amik kat beranda bilik aku..

Yang ni aku suka view je, please muka aku macam ntah2, jangan tengok!

Kalau berdasarkan muka aku yang asal tu, mengikut kepakaran KAK BED, boleh tak ko alter jadi eira fazira or nasha aziz! sila buat cercaan KAK BED!

Actually masa aku kahwin ni aku xde duit. Almaklum la tak keje.. semua memang berdasarkan budget yang abahanda sediakan. Walhal ikut aku punya nafsu merancang mau dasyat gila.. uhuk! uhuk! sedih.. Hantar proposal kat abahanda banyak reject dari approve! (Peringatan : Bukan aku yang beriya2 nak kahwin, mak bapak aku ngan mak bapak mentua aku yang suruh kahwin!)

Yang paling kelakor, masa tu aku nak gi beli hantaran kat SOGO (Sogo lagi!), dalam pala hotak aku mcm2 ni.. Sekali abahanda bagi aku RM500.00 je, weiiii! runtuh segala cita2 aku.. Dalam perjalanan tu Pakyob tanya aku "Apakata awak beli barang awak, saya beli barang saya, pastu kita tukar jela"... dengan erti kata lain RM500.00 tu aku guna untuk beli barang aku la.. Shit! shit! shit! tak nak!... Pastu aku jawab ngan berkhemah "Eh, takpe, awak belila barang saya, saya beli barang awak, kita beli barang saya dulu".. Apalagi aku main tunjuk2 je (tapi barang yg sederhana je, macam Carlo Rino yg ada sale, G Amani sensei yg ada promotion gak).. yang pasti lebih la dari RM500.00.

Time beli barang dia, kesian betul la mamat ni.. Dia tunjuk Perfume CK rege Rm200.00++, aku kata x best, aku tunjuk dia HUGO BOSS rege seratus lebeh je yang ada perfume ngan shower jel aje, dengan alasan aku suka bau tu... kencing kuat, walhal duit nan ado! Pastu beli lak kasut, dia pilih kasut sarung BONIA, aku leh cakap gini "Abis tu xkan awak ada dua kasut sarung, awak bukannya keje opis, kasut sarung tu awak kene beli sendiri, sebab masa nikah nanti awak kene pakai kasut sarung gak.. Apakata untuk hantaran saya beli yang ni (sandal Bonia, rege RM99 lepas 50% less), awak bley pakai selalu".. huhuhu.. seb baik dia agree kalau dia angry mampos naya... Jangan tak tau sandal tu dia pakai sampai dekat 4 tahun! Akhir berjaya gak aku beli barang hantaran dengan budget ciput! ada lebih RM30.00, sori aku nak bagi balik kat abahanda, aku belanja pak yob Makan kat KFC! ngahaha.. Balik tu abahanda tanya, "Ada balance tak?", Aku tipu, aku cakap"Orang siap tambah duit sendiri lagik"..

Untuk bilik pengantin abahanda aku bagi budget ciput gak.. RM500.00 campur langsir dan kelambu! Dahla tingkap bilik aku ada 3, campur pintu 1, pintu beranda 1... Mak aihhh abahanda ni memangla.. Gi survey cadar semuanya, rege lari budget! last2 aku dapat idea tempah je, cadar tu, aku buat atas dia kain cotton kosong warna peach, keliling dia kain langsir warna peach, harga RM250.00.. Masa ari kejadian (ari aku kahwin), ada gak yg komplain (dah agak dah), tapi aku x sangka ada gak yg suka... ada kawan aku pun follow gak buat cadar gitu.. sampar skang aku pakai, sebab selesa!

Maka abah aku lak masa nak tentukan duit hantaran, boleh dorang nak samakan macam duit hantaran CK,walhal hantaran dia kategori ciput gak time tu, kalu aku sama duit hantaran ngan dia, mau orang ingat laki aku kahwin ngan JANDA (janda pun hantaran mahal skang!).. time CK kahwin tu zaman nabi, aku kahwin zaman millenium! Dengan alasan dorang taknak ada perbezaan antara anak dorang.. aku argue! mana bleh ni tak de kene mengena denagn KEADILAN, hantaran kene ikut zaman hehehe.. Last2 dorang stuju gak nak naikkan sikit tak banyak pun! hantaran kitaorang adik badik ciput! sebab tu performance kitaorg sebagai wife pun ciput!

Sebenarnya banyak lagi bende yag sengal2, tapi mcm tak pelah, cukupla ni.. Tapi sebenarnya sekarang ni aku bersyukur sangat sebab aku kahwin time x keje, memang tensi sebab xdpt ikut kehendak tapi untung sebab tak sakit kepala nak pikir duit! Budget ciput pun x kesahla asal free... Aku xde terfikir pun nak bayar balik kat abahanda aku tu, cuma aku nak ucap terima kasihla sebab sponsor time kahwin itu ari... TQ ABAH!

So, sempena ulangtahun yang ke 5 ni, aku rasa OK la kitaorg punya relationship.. x stress sgt! Aku no complaint lagik.. Prinsip aku mudah je selagi tak kena lempang, bagi nafkah, x kena madu, x kongkong aku, ok da tu.. kalu nak buat jahat sila jgn bagitau aku, buat senyap2 je.. x koser aku nak amik tau!

Doa aku, tak nak la doa semoga diperpanjangkan jodoh, sebab tetiba dia buat x senonoh, pastu doa aku dimakbulkan tuhan! HAZAB aku..

Biarla ALLAH yang menentukan dan semoga hanya yang terbaik sahaja untuk kami, sekiranya jodoh yang panjang itu yang terbaik, panjangkanlah jodoh kami.. Sekiranya perpisahan itu yang terbaik, pendekkanlah jodoh kami! AMIN..

P/S : Kak Bed wedding planner tersohor, nasib baik masa tu aku miskin, pastu belum bergelumang dengan dunia berblog ni, kalu tak harus mak suh ko adjust muka mak yang nan ado ni... tapi kalu x chanteeekkkkk harus gak mak cerca ko!

32 comments:

syirfan said...

Emi...

Akhirnya awal2 pagi nie dapatlah saya menyelongkar cerita lucu dan lucah dalam blog ini. Ketawa berdekah-dekah dibuatnya.

Jauh rupanya sudah perjalanan hidup selepas UPM dulu.

Good luck.. tapi kan.. Nape kahwin tak ajak? hehehe

atty's said...

kelakor baca,,apa2 pun,,gud luck

veeda_areena said...

wah..... tahniah nokk..... pinjam laki ko... mak ak pinjam buat gi jalan2 jerr... tak buat aper2 pown.... (boley caye ker) heheheheh

nokk... terima lah yg seadanya wajah yg dimiliki.... ko panggil juru makeup handal mana pown... kalau muka dah azab.. hazab jgak nok.... tapi nasib baikkk muka ko cantek.. sekurang2 nyer kurang laa skit puaka nyer... opsss terlepass sudahhh.....

di hening subUH INI KAK BED PANJATKAN DOA AGAR IBU KUMBANG N HASBANDD AMAN BAHAGIA DAN KEKALLL KE ANAK CUCU.... AMIN................

NASIB BAIK MAK KENAL KO WAKTU SKARANG NI.... KLAU TAK HARUS MAK BUAT CHARITY NI... TAK SAMPAI ATI KATANYER......

Suzi said...

tahniah....semoga berbahagia sehingga akhir hayat....

along said...

tahniah semoga kekal bersama hingga dunia akhirat................aminnnnnnnnnnnnn...........

princessQ said...

pagi2 aku dh bukak blog ko baca kisah idup ko ni....
aper2 moga kekal ke akhir hayat
'EMILIA & AYOB'

.::WaNiE::. said...

aku pun kawen dengan xdok budget dlm bank sbb laki aku sibuk nak kawen..pakai duit gaji jek aku beli sikit2 tetiap bulan..

nasib ku baik..bos aku sponsor byk..baju pengantin satu set dia sponsor..wahaha siap bagi terus ko:P

neway, selamat hari ulangtahun perkahwinan yg ke 5

Umi Mia said...

Happy 5th Anniversarry Emi,

Moga tuhan berikan segala yang baik-baik untuk ko dan suami....

julietchun said...

Hepi anniversary.Kawin ribu riban pastu anak 10 pun utang kawin tak abis lagi buat per.Ayahanda aku dah cakap kalo aku nak kawin haruslah ada 2-3 majlis resepsi di hotel 5 bintang,kena panggil NONA,Majalah 3,Wanita Hari Ini,MHI dll dtg,ada ke jejaka kat luar sana yg berani? Kakaka,sukanya aku.Pakyobmu hensem la,macam Kiran Era sesikit.,hehehe.

Izzu Izzuri said...

Adoiyaii..Klakar kau nih..Aku leh tergelak baca entry nih..Tang bawah2 tu kesianla pulak..Tak penah aku jmpa statement tak nak dipjgkn jodoh tu tp ada betulnye..Cuma kita mohonla byk2 pd Allah moga dittpkn hati dia pd kita..Aku kawin lmbt jd knelah cari duit sendiri masa nk kawin sbb makayah da byk sponsor masa abg aku kawin..Huhuu..Anyway, HEPI 5th ANNIVERSARY gal!! May Allah bless ur relationship forever & always..

ita.itu said...

kah.kah.kah..ayat ko power siot..sure laki ko bc takut nak wat skandal kan..hehe

Kujie said...

hahahahha.....kak jie sambut anibeseri yg ke 17 semalam...kehkeh..gelak sakan bila ingatkan

Moga bahagia dan jodoh berkekalan dan bertambah ahli keluarga...

cokolat said...

selamat annibesari nok... tak tahan hokeh tgk kaler baju kawen ko... pencinta fink hoh!!!!
kelasssssss.....

K.Jah said...

aku rasa cam nak kopipes jer kasi laki aku baca skali tang bab xnak madu tu. hahhahaa...

hepi anniversary beb!

note: daguk ko lagi mancung dr kak senduk. pasti dia sentappp nok!!!

MAMA IQA said...

5 thn dh ek..tahniah la ye..happy anniversary..

Anonymous said...

hye Emi!

akhirnya dapat ugak aku melawat blog ko nie... Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada ibu kumbang dan kumbang@ nye. - FAHRUL RADZI

green apple said...

happy anniversarry..:)

pearlEJ said...

Happy 5th anniversary IK.. :)

Mummy Lieza said...

Selamat menyambuat ulangtahun perkahwinan yang ke 5 ya yang..
semuga segala apa yang emi dan hubby lalui mendapat keberkatan dariNYA...

atty's said...

salam..dah siap persiapan raya?

echah_syed said...

klako giler beb..sedeh plus terharu pun ade :)

kita sama jek..combi kawen selepas abis sekolah 2 tahun.bayangkan duit yelek :(

tapi time tu ok lagik..tp skrg rm500 bole beli ape jer..

apapun alhamdulilah sumenyerr slmt kekal,aman bahagia dah 23 tahun beb..

epi anibeseri..doa combi ko bahagia smpi ke hujung nyawa.amin

meriah & gemilang bukan kepastian kita kekal bersama tapi niat tu yg penting.. redha dgn kesederhanaan tu paling berkat :)

*tahun ke 5 adalah cabaran dlm setiap perkahwinan..banyaklaa berdoa ya beb !

Cakap Kosong said...

sebab ko sama2 sengal , sbb tuh jodoh panjang

PuteriSatu said...

salam perkenalan dari akak ....tahniah..epy anniversary.baca citer amie ni teringat citer akak masa nak kawin dulu....

Amalina said...

sempoi...

IBU KUMBANG said...

Abang syirfan - mana ada lucah hehehe.. sori x jemput, masa tu xde alamat. Tapi yg penting saya dtg masa abang kahwin.

atty - terima kaasih.

Kak bed - terima kasik nok. maak mesti berbaangga kalau ko buat charitty untuk mak.

suzi - terima kasih.

Along - terima kasih.

PrincessQ - terimaa kasih.

wanie - syioknyeeee dapat sponsor besaor.. hehehehe!

umimia - terima kasih nok.

julietchun - sape kate mcm kieran, laki aku laki encem dari kieran tu.. ngahaaha..

Jill - terima kasih, tapi bila guna duit sendiri leh ikut kepala sendiri.

IBU KUMBANG said...

ita.itu - Takde takutnya dia ngan aku.

kak jie - epi anibeseri gak.. musim mengawan upenya bulan 9 ni..

choco- terima kasih nok. Ekceli bkn fink tapi peach... hehe but fink pun i loike!

KJ - Terima kasih nok.. tapi mak rasa still lagi xleh nak lawan ketajaman dagu kak senduk...

mama iqa - terima kasih.

Radzi - muahhhh! datang gak ko yerr... selamat ari raya gak ko.. muka tu dah encem blum!

green apple - terima kasih

pearlej - terima kasih.

mummy lieza - terima kasih

Chombi - terima kasih.. betul, sederhana tu lagi baik sebenarnya.. Yang penting perjalanan selepas majlis tu kan kak! saya pun doakan kebahagian combi.

CK - yo la tu!

puterisatu - hehe terima kasih, lebih kurang ke kak.

amalina - layaaaaaaaaaan!

ras-adieza said...

selama menyambut ulangtahun yang ke 5, teruskan berkasih sayang agar akan sepanjang hayat. tempoh ini adalah tempoh mengenali diri masing2. Semoga segala ranjau dapat ditempuhi. amin ya rabbal alamin

IBU KUMBANG said...

Terima kasih kak Ras, saya doakan kak Ras berbahagia disamping keluarga!

azlanlin said...

Waa....ansem hasben ko ek...macam khublai khan pun ada. cuma minik dia je yang jeling2 manja gitu.. ehhh..jeling ke juling?

IBU KUMBANG said...

hehe... mana2 pun x kisah!.. ngeh2

Mama_Nofal said...

happy anniversary...

IBU KUMBANG said...

TQ