Saturday, August 23, 2008

Aku buat-buat sibuk atau memang sibuk


Muka aku yang memang dah mengantuk, menunggu orang..

Ye... saya sangat sibuk beberapa hari ini. Bukan sebab kerja saya, tapi sebab kerja orang lain. Kisah bermula hari khamis lepas, pagi2 lagi aku received call dari Buyer sebuah kilang yang ternama (1/3 pendapatan company kitaorang dari customer nila) menangis2 sebab lepas kena marah sebab account department punya attitude. Dia menangis bukan nak mintak payment tapi nak suruh settlekan invoice.. hehe sepatutnya kitaorg yang menangis2 mintak hutang ini terbalikla pulak. Aku memang sangat paham sangat dengan beban keje dia, memang kalu ada apa2 aku akan tolongla.. since boleh katakan tiap2 hari bercakap, memang agak close.

Tapi bende yang berkaitan dengan account department ni aku memang x ble nak kata apa.. lembab semacam. Tapi ari khamis lepas memang worst gila. aku siap pasang speaker bagi satu ofis dengar buyer ni nangis. Aku cakap kang tak caya.. hah! biar dengar sendiri.. Bila superior aku tau, kitaorg arrange meeting..

Alasan Acc mgr takleh nak settle sebab budak yang kena buat tu dah larikan diri, ghaib entah kemana, dia busy (ntah apa yang busy sangat aku pun tak tau, semua keje bermasalah.. tulah suka sangat pending keje.. sapa kata cina buat keje elok, kat opis aku ada contoh cina hampeh..), sorang lagi tu buat bank matter pastu dia ni ada perangai yang susah berkerjasama.. arghhh.. ade aku kisah!!!

Time meeting tu customer side nak aku yang settlekan, diorang dah menyampah ngan acc department aku. So, aku yang memang tak penah sentuh ni terpaksa menerima dengan hati yang terbuka. Nasib baik boss aku, si Ann ni berjanji akan support aku sekiranya orang lain banyak bunyi.

Alhamdulillah, hari pertama tu aku berjaya mengsiapkan seperti apa yang dischedulekan, customer side pun nampak happy. tapi aku la penat balik dekat pukul 9 malam, staff diorg pun dah tinggal berapa kerat. Tapi sinyonya acc tu, aku rasa nak sepak je (ACC mgr cuti), banyak bunyi.. dah la aku tolong department dia punya keje, dia tukang taip je... bila org cakap semua tak tau.. nak boikot aku la tu.. sori, silap orang!.. sikit aku tak takut..

Hari kedua lak, pagi2 lagi nyonya tu call, suruh aku buat keje cepat2 dia ada dinner malam tu.. mengelegak rasa kepala aku ni.. mau jd ijo.. sepatutnya aku yang cakap macam tu.. dia tak pikir aku ni kang x tau lagi pukul berapa balik.. nak kisah ko je ade family, abis tu aku ni apa?... sepak kang laju2.. Time tu jugak aku jerit "You jangan nak buat saya naik darah, I tolong your department to settle all rubbish, you lagi banyak crita.. dont care!" lepas tu ade la dia argue mcm2 last2 tu okla.. dua2 jenis cakap main lepas, xde simpan.. itu la pulak eloknya. Bos aku ada kat sebelah geleng2 kepala, siap cakap camni lagi "Haiya, you tolong dia, dia pulak yang bising.. I tak paham la dgn Acc department ni. So, sekali lagi aku balik kul 9.10 malam dari tempat customer..

Esok ni aku kena pulak, pegi kilang dan siapkan beberapa keje untuk monday, sebab datelinenya monday.. customer dah fed up gila..

Mesej ni ditujukan untuk cik adik yang menghaibkan diri..
"Lain kali jangan buat macam ni dekat mana2 company.. Tak salah kalau nak menghaibkan diri, tapi make sure kerja tu boleh follow up.. mungkin boleh cakap padan muka kat company tu, tapi kekadang sebenarnya padan muka kat kawan2 sendiri. Dengan tindakan awak macam tu, saya yang kena buat semua walaupun xde kena mengena, buyer tu yang menangis2 teruk sampai MC hari jumaat.

9 comments:

pearlEJ said...

yer betul, sape ckp cina buat kerja bagus.... lagi teruk ada.. betul la mcm IK kata tu, mereka2 ni jenis yg tak reti berkerjasama n sgt selfish!!.. bertuah la badan kalau depa2 nih nk tlg buat kerja2 org... tp kalau bab kerja depa tu, lajuuuuuuuuuuu aja nak suruh org buatkan.... dah pernah terkena mcm nih dulu bnyk kali... huhuu...

echah_syed said...

sabo laa ekk.jgn tensen sgt nnt cpt kedut muka tuu :p

larikkkkkksssss !

julietchun said...

Kat tempat aku nih pun ade 2-3org cina yg hampeh,ckp je bsr.Aku rs 2-3 mgu ko di ganggu mimpi ngeri yek sbb tlg siapkan kj org & blk lmbt :D Itulah wanita sejati. Chaiyokkkk.

K.Jah said...

ko perlu geng utk sepak mereka laju2? jgn risau..aku ada!

ras-adieza said...

kena bersabarlah kalau staff kita bangsa lain. saya penah gak keja dengan deorang. Kalau keja ok tip top, jaga kita sungguh tapi kalau tak ok, siaplah tadah telinga.

Bersabarlah...demi sesuap nasi.

Amalina said...

saya pun rasa, cina melayu india, semua sama saja. ada yang baik ada yang kureng. tapi kenapala ada sesetgh org yg iri hati sgt dgn cina yg kerja kuat dan kaya berjaya. melayu pun ada india pun ada camtu.

marinahunny said...

Bagus nye ibukumbang ni..multitasking..smua leh buat

.::WaNiE::. said...

wah saya dengan ini amat bersyukur kerana invoice dibuat oleh orang operation saya perati serial no. invoice jek ..hehehe

IBU KUMBANG said...

EJ - menyampah sangat kan

Combi - takpe sekejap je... tak sempat kedut :P

Julietchun - nasib baik mimpi tu xde hantu

K.J - yes... tolong pinjam kaki..

Ras - betul tu.. nasib baik bos kecik saya percaya kat saya.

Amalina - betul tu.. saya x penah keje ngan ramai orang melayu.. dah 3 company keje semua ngan cina..

Marina - terpaksa ;P

Wanie - bestnya... ;)