Tuesday, August 19, 2008

Surprise SMS di pagi buta


Pagi tadi dalam kul 7.58 am dapat message dari school mate, adik kepada classmate masa form 3. SMS berbunyi :

"As'kum, Emilia. Ni A adik F. A nak mintak tolong sekejap pada kamu. Nak pinjam RM150 hari ni. Nk ckpkn byr blnan kreta. Hari jumaat ni, A dpt loan RM3500.00. A pulangkan time tu. F susah skit nak bagi pinjam. Boleh ke, Emilia? slamat pagi dan hati2."

Terperanjat okey, tetiba dapat SMS macam ni. Dia ni muda setahun dari aku, kenal2 gitu je. Last jumpa masa aku kahwin. Pastu ari tu jumpa kad kedai runcit on the way gi kenduri Deena. Time tu, dia mintak no, aku bagi, dia miscal aku. Nombor dia pun aku tak save lagi..

Selain permasalahan duit, macam mana dia punya tak segan nak pinjam duit dari orang yang dah lama dia tak jumpa. Apakah disebabkan orang yang rapat dengan dia dah memang blacklist dengan dia ni? (wah! aku buat speku) Kalau nak berniaga tu OKla, aku tak kisah! tak de salahnya pun. Yela kan, kalu orang ada bisnes ni, kengkawan lama memang salah satu prospek la kan.

Of course aku tak bagi, bila dia cakap abang dia susah nak bagi lagila aku memmmaaaaang tak nak bagi. Lagipun duit mak ni ada bape hengget je nak mencukupkan sampai hujung bulan ni noks.. Sorry bebeh.. kalau BFF mak nak pinjam duit skang ni pun, sepuluh hengget je yang mak mampu bagi nok...

17 comments:

ita.itu said...

wah sng idup ek..sesuka hati jek nak pinjam duit..sabo je lah

K.Jah said...

ada baca tak entry aku yg lepas? kawan aku yg 5 taun lost contact siap kawen pun tak ajak tiba2 tau dah beranak pinak..sadenli call nak jumpa. rupa2nya nak mintak aku jadi penjamin pers.loan dia. ko tak rasa nak tunjuk jari tengah ke kat dia?? pasal A tu..ko suh dia byr keta dgn bulu je la. hkhik..aku lak yg terlebih emo dgr citer ko nih

Umi Mia said...

erkkk...serius muka tebal tu....soke2 ati mak bapak dia jer...

marinahunny said...

suka2 ati dia je nk mi pnjam duit...jgnlah bg...

ras-adieza said...

orang nak mintak pinjam memang senang sangat sebab bermodalkan dengan air liur, tapi kalau membayar bezaman nak menunggu. Kalau adik beradik ataupun besfren yang sehidup semati bolehlah dipertimbangkan. Kalau kawan yang on n off ni...kena banyak pikir.

Helena said...

duit..... duit.....

banyak perangai orang kita dapat lihat kerana nak pinjam duit ni....

Luqman said...

Ayat 'selamat pagi dan hati2' yang best tu. Apa agaknya aplikasi perkataan HATI2 dalam sms tu agaknya. Anyway nak pinjam rm500 minggu depan, boleh?

Amalina said...

penah experience gak, mcm2.

echah_syed said...

kawan lame abg dtg sabah..kita bawa jejln,bawa mkn,last dia nak pinjam duit alasan nak guna duit urgent !

bayangkan dah lame tak jupe,kita raikan dia bagai nak rak,pastu minta pinjam duit..adehhh!

kita mane ade duit on da spot,gi tabung haji korek :(

dah 2 tahun berlalu..abg ckp 'kalo ade rezeki kita,adelah kalo tidak halalkan jek'

baru2 ni dpt berita dia dah meninggal sakit..tatau laa brape ramai org yg dia pinjam sbb dgr kabo dia ni kaki enjoyzz walopun dah teeeeeet!

semoga dia aman disana.amin

julietchun said...

Sng bangat tuh.Mula2 pjm utk byr keta,pastu pjm lg utk byr umh,pastu utk bln posa,pastu utk beli bj ry,pastu GHAIB ntah ke mana, :D.

IBU KUMBANG said...

ita.itu - pelik tapi benar.

KJ - aku dah khatam N3 ko bulan sept 07, tapi x jumpa pun... mana?

Umi-mia - hehe ketebalan muka dia buat nak post N3 ni...

Marinahunny - tanpa berfikir, memang tak bagi.

Amalina - hehe ini pengalaman kedua saya.. yang pertama terkantoi.

Luqman - sebab dia suruh aku hati2 tu la aku x bagi pinjam, Ko nak pinjam RM500? kalu aku yang pinjam kat ko RM500, boleh?.. nasib aku x MC ari ni, bos aku MC..



Kak Ras - Cubala ketebalan muka dan air liur tu digunakan untuk bende yang berfaedah.

Helena - Duit memang penting tapi jgn sampai memalukan diri sendiri.

Combi - KAlau orang tu halalkan takpe, kalau tak halal tu masalah.

Julietchun - Sekali dapat dari kita, nak selalu.. kan! kan!

IBU KUMBANG said...

ita.itu - pelik tapi benar.

KJ - aku dah khatam N3 ko bulan sept 07, tapi x jumpa pun... mana?

Umi-mia - hehe ketebalan muka dia buat nak post N3 ni...

Marinahunny - tanpa berfikir, memang tak bagi.

Amalina - hehe ini pengalaman kedua saya.. yang pertama terkantoi.

Luqman - sebab dia suruh aku hati2 tu la aku x bagi pinjam, Ko nak pinjam RM500? kalu aku yang pinjam kat ko RM500, boleh?.. nasib aku x MC ari ni, bos aku MC..



Kak Ras - Cubala ketebalan muka dan air liur tu digunakan untuk bende yang berfaedah.

Helena - Duit memang penting tapi jgn sampai memalukan diri sendiri.

Combi - KAlau orang tu halalkan takpe, kalau tak halal tu masalah.

Julietchun - Sekali dapat dari kita, nak selalu.. kan! kan!

Kujie said...

kawan boleh jadi musuh sebab duit..so jgn mulakan...

tak kisah kalo dia tak nak berkawan lagi lepas ni
sekurang2nya kita tahu jenis mcm mana dia tu

wanie said...

hah kalau darah daging pun xnak bagi..

kite harus bagi ke?

adoi senang jek ek nak mintak pinjam..ingat org len cop duit ke..

CIKGU PANJI said...

sungguh tidak malu orang itu.
senang2 je nak pinjam duit....

kuInaJentayutiara said...

dia ingat ALONG kot...

buat semua hati2 meminjam & memberi pinjam terutama DUIT.

princessQ said...

aku cam bleh agak2 jer org tu...A tu adik F_ _ _ _I ker?