Saturday, August 2, 2008

Last day! tayar ko pancit!

Sebelum blah harusla bergedik2 dekat depan opis ni hehe.. muka berminyak, mcm boleh goreng telor... hehehe.. Dah sebulan kitaorg pakai suar jeans, Slamba je g tmpt customer mcm g pasaraya.. hwawa! dulik.. Tapi lepas ni kena pakai Office wear la balik.. huhhhh..

Ntah apa la nasibnya.. penat2 aku bye2 kat office, dari jauh aku nengok tayar dah melepek.. hwawawa.. tak bestnya, harus aku terpaksa bli tayar baru. terbang lagik duit..

Yang penting aku x tau mcm mana nak tukar tayar.. ni first time kene ni.. nasib baik siang. Dengan muka tak malunya aku mintak tolong kat pekerja company pindah-memindah ni.. nasib baik ada yang nak nolong.. sambil tu aku belajar le..

Tools yang diperlukan:
jek (betul ke gini spelling nye? aku dgr sipi2 je.. kalu x betul tolong betulkan)
pembuka skru
batu bata

Cara2 merangkap kekdahnya:
  • Mula2 longgarkan skru (kalau guna kete auto make sure gear kat "P")
  • Naikkan jek harus la bersungguh bagai nak mampus
  • kalu tak cukup tinggi letak batu-bata bawah jek tu, pastu naikkan jek tu
  • Tukar gear kat "N" (supaya tayar boleh pusing2)
  • Tanggalkan skru dan kuarkan tayar
  • Letakkan tayar spare
  • tukar gear ke "P"
  • pasang skru dan ketatkan manja2
  • turunkan jek
  • ketatkan skru bagai nak gila
  • siap
  • pegi pam angin dan ketatkan skru kat kedai
hehe.. tapi mampu ke aku buat sendiri...

9 comments:

ita.itu said...

kah.kah.kah..bagus ko..baru nak bergedih dah kena tukar tayar..hehe..sabo ye

julietchun said...

Moral of the story : kalo nk parking keta cari tmpt yg ada batu bata,sng kalo pancit :D

ida.. said...

aduhaiii.. kalo sy pun sama tak reti bab tayar pancit ni... huhuhu.. kena belajo gak kan.....

echah_syed said...

rase gigil kepala lutut nmpk taya pancit :(

combi pernah blajo tp tak pandai2 :(

cute pic 3 stooges tu..dah lame combi tak buat aksi gedikz cam gitu... :D

kalo jupe ko harus kita buat hehe.. :p

IBU KUMBANG said...

ITA.ITU - tula.. saje je nak bagi aku kenangan kat tmpt lama..

Julietchun - hehe.. malang tak berbau.. apa kata bawak batu bata dlm keta

ida - belaja tu memang boleh, tapi bende ni berkaitan ngan tenaga.. muhawawa!

Combi - terperanjat saya sekejap.. kalu balik semenanjung ada masa balance2 tu bagi taule. hehehe

K.Jah said...

aku kalu tayar pancit mmg mengelupur la kat situ. bab keta ni bawak je aku tau...sedey kan?? huhuhu

IBU KUMBANG said...

KJ - bukan ko sorang, kebanyakan org pompuan memang gitu

farina said...

org prefer public transport....
naik je bleh trus tido ;p

IBU KUMBANG said...

farina - lepas tu terlepas.. hehehe