Tuesday, August 5, 2008

BARU KU TAHU...

Baru ku tahu....

Subuh2 semalam check blog, baca msg dari shuotbox dari Kak Jie dan Kumbang. Katanya blog ni nampak weird kat header tu. Selama ni memang tak nampak apa2 beza sebab guna Internet explorer.. Tiba2 tergerak hati nak guna Mozilla, hah.. hambik ko... BARU KU TAHU tu dia hodohnya blog aku... Dengan kadar segera, cepat2 tukar layout.. buat dengan kadar kelam kabut.. apalagi bloglist lak menghaib... Harus xleh idup.. Ni yang bangun sesubuh nak tempek bloglist.. hehehe.. Maaf ye kepada sesape yang tetiba namanya masih tiada dalam bloglist tu.. tak sempat doule check lagi.. Boleh tak nak mintak tolong... hehe.. tolong tinggalkan jejak! please.. boleh le saya letak balik kat bloglist saya..

Baru ku tahu...

Minggu lepas dapat email dari P.A boss, invite semua staff pegi new factory petang ahad, ada makan2 katanya.. siapa suruh pakai baju merah, suar putih.. saya ngan fiza sepakat nak pakai tudung putih. sebab saya ngan dia je yang pakai tudung... poyo-poyo la ni kitaorg dok ikut tema.. Sekali pegi sana makan bihun goreng, ada beberapa kuih muih, pastu ada kambing panggang.. (semua halal... aku ngan boss aku ni tak runsing sangat sebab kalu pegi umah dia memang stand by pinggan mangkuk untuk orang Islam termasuk periuk belanga ngan sabun2 sekali).. Aku makan la sikit kambing tu..
Time nak balik tu, lalu depan tokong, memang kat situ ada bilik khas diorang sembahyang ngan tokong (takpe yang penting surau lagi besar.. hehehe).. sekali aku nampak ada daging kambing (sepinggan la besar dia) tadi kat dalam tokong tu... huahuahua.. aku tak suka... pastu aku nampak sami... hehe BARU KU TAHU, diorang buat upacara sembahyang bulan hantu... patutla kitaorang kelamkabut pindah, walaupun tempat tu serabai lagi..sebab orang cina percaya bulan hantu tak sesuai untuk pindah randah ni Ngeh.. Ngeh..


Baru ku tahu....

Selama ni aku baik ngan seorang nyonya la... semuanya berjalan lancar.. tapi dia selalu la kutuk nyonya yang lain... kata nyonya2 yg lain tu sombong lah, mcm2 lagila.. Memang aku tak pernah nengok nyonya2 yang lain ajak dia makan... So, masa kitaorang sibuk2 pindah tu, kitaorang dah start nampak perangai dia.. Fiza ni satu Department ngan nyonya tu, sepanjang masa buat packing tu boleh dikatakan Fiza ngan HOD je yang buat keje.. Paling ketara, waktu last day kitaorang kemas2 tu, semua orang balik lambat.. dia sorang je yang balik kul 6... Wah.. sangat selamba... lantak la situ..
Nak dijadikan cerita, semalam opis aku still lagi networking x stabil.. So, Vicky (bos nyonya tu) call aku pepagi buta, suh bawah aku punya broadband (diorg semua guna streamyx).. Aku pun bawak la dengan rela hati (dengan notebook sekali aku bawak.. malas nak install dah..) so, aku letakla kat account department, nyonya tu dah start pandang aku ngan pandangan seolah2 aku bawak tu suka2 aje! Dulik ngan jelingan manja itu...
Bila dah penat jadi cleaner tu, aku gi la ke account dept ni, nak melepak jab.. tetiba boleh dia kata macam ni..
"Emi, tadi Vicky mau pijak you punya notebook.. dia kata sapa punya ni letak kat sini sepah saja.. Vicky marah ooo"
Aku jeling Fiza, Fiza geleng2 kepala slow2, aku pahamla nyonya tu fitnah Vicky.
"Oh yeke Vicky cakap macam tu, ke you yang cakap macam tu? sebabkan Vicky yang call I pagi2 suruh bawak my notebook.. kalau tak pun nanti I tanya Vicky, samada dia ada cakap macam ni ke tak? I rasa macam tak percaya Vicky cakap macam tu.."
Muka dia dah sentap... hehehe aku tipu je, tak koser nak prolong kan issue, lagipun diorang mesti dah kenal perangai dia yg sebenar2nya.
Satu benda lagi ni aku tertanya dengan cerita dia... dia selalu cakap, husband Vicky tu bekas pakwe dia. Pastu selalu pesan ngan aku jangan crita ngan sesapa, Vicky x suka kalau Vicky tau... bila2 fikir balik, macam tipu je.. Sekarang BARU KU TAHU siapa dia sebenarnya..

14 comments:

viruspadu said...

hiks, seb baik dah perasan :p

dari hari tu lg mcm pelik

la ni dah cantik dah lalala

marinahunny said...

ha'ah..dh comei dh blog ibukumbang...hehehe

.::WaNiE::. said...

hikhikhik

dah okey dah:P

Alexi said...

Lor jugak nyonya mcm nie ekk..tidak ku sangka...klau kawan2 alexi smacam ini...alamatnyer xlama jd kawan laa..musuh ala USA laa...ngeh2

ita.itu said...

aku ingat ko pasan..rupanye ko x psn ek..mmg buruk la..hehe

Kujie said...

a'aha...rasanya dari minggu lepas kakjie dah bagitau...kat komen entri mana tatau arr

lagi satu..cesss..nak komen je rupanya..kalo boleh komen box ni setting open new window..supaya...tgh sedap mengomen ni..boleh baca entri..mcm ni pun buleh...klik show original post tapi tang gambo tak keluar

Dashboard > setting > Comment > Comment Form Placement > Tick Pop Up Window..

ngade2 betul kakjie kan...

pasal nyonya tu..mcm ni la..
kalau org yg suka ngata org lain tu...mesti hati2..sbb selalunya dia nk cover diri sendiri..nk bgtau diri dia je baik..sedangkan org yg dia dok ngata tu...tak de apa pun..derang diam je...kalo derang tu teruk..mesti derang pun dok mengata jugak, kan..

simple!

echah_syed said...

pnjg nyerrr motivasi doc mutiara hati tu ekk :p

combi teringat mlm gath tu cuma kami 2 org jek yg pakai tudung..yg lain seksi giler phewitttttt !

sekurangnyer combi dah dpt pahala menunaikan yg wajib kan..sgt laa daku berbangga gitu :D

org ckp best keje dgn cha nun alif yaa sbb dorang tak ngumpat..betol ker??

farina said...

ingat melayu je pandai "mengayam ketupat"...rupe2nyer, ada kaum lagi maha dasyat....(berishtigfar jap) ;p

K.Jah said...

tak kira bangsa, laki atau pompuan..kalu bab mengata mengumpat tu, sameeee jer. kan? kan? kan?

IBU KUMBANG said...

VP - time kasih... malu ni..hehe

Marinahunny - time kasih.. la ye...

Wanie - hehe tuan empunya blog ni careless...

alexi - memang skrg ni try nak avoid dia, kurangkan bercakap..

ita.itu - time kasihla atas pandangan ko yg ikhlas tu... :)

Kak jie - nanti saya buat.. hehe.. bukan mengada2 la Kjie, ini nasihat Senior kepada junior.. SHARING!
Betul tu kak jie... Tapi kengkadang mcm x caya je yg diorang tu kejam

Combi - memang senang keje ngan cina ni, cuma rasanya dalam ofis tu dia ni je kes terpencil.. yg lain tu ok je... Berdasarkan 3 tahun keje sini

Farina - biasala manusiakan... sama je.. tapi diorg kurang la sikit..

KJ - sama je... tapi kalu sekadar ngumpat je, ape aku kesah... tapi kalu fitnah2 ni berat sikit..

shafa said...

Apa punya nyonya laaaa....hatuihh..nak melaga2 orang la plak.

IBU KUMBANG said...

Shafa - time kasih kerana menjengok.. biasala, hati busuk hidup x selamat

Mummy said...

ala yang.. buat bodoh je dengan nyonya macam ni.. ni semua asam garam bekerja.. hehehehe sabo kay!

am said...

ini nyonya propah kuat la... ic..ic..