Monday, August 18, 2008

Aku rasa bersalah!


Dalam minggu ni kepala hotak aku macam ada masalah sikit (aku memang selalu kepala hotak x betul..hehe). Aku rasa kesal, bengang, susah hati dan bersalah pada orang sekeliling dan diri sendiri.. dan aku rasa berdosa pada tuhan (aku memang banyak dosa, I am Aware! tapi yang lain tu aku belum rasa berdosa sangat... yang ni terdetik perasaan itu).
Sejak dua menjak ni aku kuat komplen tentang office, tempat keje dan para boss. Setiap kali kumpul ngan geng2, mesti topik ni muncul.. kekadang aku x nak komplen sangat tapi tengok orang lain rancak, aku pun join sekakila... lepas tu rasa macam tak best sangat. Ari jumaat ari tu memang dah sampai peak!
Aku memang tak boleh tahan aku memang kena fikirkan sesuatu, demi diri aku...
On the way balik kampung tu (aku balik malam jumaat tu, berdua je ngan anak aku), Aku ingat balik semua bende yang aku dah lalui, aku nilai semula.
Actually, hidup aku lepas graduate sangat sadis la jugak. Aku bukannya senang dapat keje. Dengan result yang ala2 nak mampus tu, pastu kos yang aku pilih tu memang aku x minat, memang sakit ok nak cari keje. First time aku keje, ngan company Jepun, jadi ntahla aku pun tak pasti aku jadi apa... tapi aku buat semuala termasuk sapu sampah (itu ada bayar lebihla). Dahla tu aku jalan jauh oooo... tiap2 ari dekat 4KM pegi balik. Masa tu pulak aku pegnen (laki aku x leh amik aku, dia pun keje gak), aku jalan kaki sorang2, masa aku mabuk(awal2 pegnen) aku sampai muntah2 tepi jalan.. tapi masa tu aku rasa aku happy sangat, aku sabarkan hati, aku tak de pun komplen2... semua berjalan lancar... Bos cina aku garang sangat.. tapi jasa dia tu memang aku hargai dan aku ingat sampai mati.. lepas maki2 aku, mesti dia cakap macam ni "Emilia, saya marah2 kamu bukan sebab saya benci kamu, tapi saya nak kamu jadi pandai".
Lepas tu aku keje kat company pekerja asing, jadi admin... setahun dia tak bayar duit EPF, aku tau jugak tapi aku buat rileks je... masa ni pun aku x komplen ape2... sabar je, aku rasa tenang je... cuma sambil2 tu aku cari keje lainla.
Pastu aku dapat keje kat tempat aku sekarang ni, tapi kat Klang Jaya(kat production, bahagian planning), masa tu umah aku kat Sijangkang. Aku jalan jauh gak.. mula2 aku kena naik bas, pastu aku jalan 6KM pegi balik (aku bawak kakak aku itu hari, terperanjat dia yang aku penah jalan kaki kat situ). Pastu kat opis tu aku ngan FR kena buli cukup2 dengan Production AM, tiap2 hari kitaorg mesti kena... tiap2 hari kitaorg menyabarkan diri antara satu sama lain.. kitaorg jarang komplem... walaupun tiap2 pagi sebelum pegi keje tu mesti hati aku berkata2 macam ni "Ya Allah apa pulak la ari kita orang nak kena".. Alhamdulillah kitaorg berdua dapat hidup lagi, rileks dan rasa happy dapat tempuhi cabaran, kitaorg berdua memang bersatu hati, make sure orang xleh nak kenakan antara satu sama lain, lagipun kitaorang sebaya dan "Scorpion".
Tapi aku kesal sekarang ni, Bila aku promoted, bila aku pegi keje naik kereta, jarak pun tak sampai 10Km pegi balik, tak sapa nak buli aku, aku boleh online sesuka hati, EPF aku dipotong setiap bulan, superior aku OK, senang mintak cuti, tak kisah bila datang lambat tapi aku komplem macam2... Sapa kata kalau komplen kita akan lega? bagi aku tak.. aku rasa bersalah sangat, sebab bilaa komplen tu, sebenarnya kita komplen tuhan... Serious aku tension bukan sebab apa2, tapi sebab aku komplen!
Aku harap sangat lepas ni kalau ada sesape komplen apa2 depan aku, aku dapat avoid, aku x nak join, biarla kalau diorang kata aku duta kompeni tu, aku tak kisah... biarla diorg kata aku bodoh aku x kisah... sebab aku penah rasa bende yang pahit dan susah dari ni.. aku patut bersyukur! Kalau iyapun aku fed up dengan company ni, biarla aku buat secara terhormat dan matang! Lagipun aku ngan FR bekerja keras untuk bagi bangsa lain nak percayakan bangsa melayu kat compeni tu(kitaorg minoriti, diorg pandang rendah) aku x nak rosakkan reputasi itu..
Oh ye! FR aku rindu la kat ko, walaupun aku dapat ramai member lain lepas ko berenti, sebenarnya aku takleh compare ko ngan diorang . sebab aku kenal ko masa kita sama2 susah (kena dera.. hahaha), tapi aku kenal diorang masa aku tengah senang lenang... (untuk pengetahuan semua, FR ni lelaki, bujang, hensem lagi... hehe ada sesapa nak borang?, bilala aku nak makan nasi minyak mamat ni)
Note : Aiyak,,, aku punya MP3 xleh nak dengarla kalu bukak MF, Kalu IE leh dengar... xpe nanti2 aku betulkan.. ade sesape ingin membantu?... hehehe

12 comments:

marinahunny said...

kdg2 benda kecik je tp membuatkan kita serba x kena..kita berusaha utk mejadi manusia yg terbaik..

Mummy said...

alhamdulillah emilia dah sedar semuanya yang.. teruskan bekerja dan kuatkan semangat... ingat Allah itu maha ADIL...

IBU KUMBANG said...

marina - bende2 kecik ni yang kekadang membawa impak besar dalam hidup.

mummy - manusia mudah lupa..

atty's said...

selamat bekerja emilia..
suka baca kisah emilia masa keje tmpt lama tuh..emilia seorg yg tabah..caiyork

ita.itu said...

wah byk dugaan ye ko..tabah ye IK

julietchun said...

Bukna sng nak jadi "Duta Company" tau :D Ssh2 dulu sngnya kemudian yek.

ras-adieza said...

satu pengalaman yang betul2 akan mematangkan diri. Kalau tak betul2 tabah susah nak mengharungi pengalaman sebegini, demi mencari sesuap rezeki.

Amalina said...

terharu. tahniah ibu kumbang krn bertambah lg kematangan anda. kebalkan diri dan elak dari terikut arus yg tak betul. sama2lah kita.

Umi Mia said...

ermmm...pengalaman tu lah yg akan menguatkan kita kan...sure u can handle lah...

iina said...

salam ziarah,

saya rasa patut juga complain jika ia memberikan kebaikan dan meningkatkan mutu kerja. Kadang-kadang kita complain bukan kerana kita makin selesa.. tapi kerana pengalaman lama yang kita telah lalui maka kita boleh berikan pendapat kita.. tak salah asalkan tidak keterlaluan.. sebenarnya semakin lama bekerja kita menjadi lebih matang dan kita belajar banyak perkara menyebabkan kita cenderung untuk memberikan pendapat berdasarkan pengalaman lalu. Dulu kita mungkin tidak tahu complain kerana kita tidak ada pengalaman dan mungkin juga masih naive. Boleh beri pendapat tapi seharusnya untuk kebaikan bersama..

echah_syed said...

komplen bole tp mesti ade alasan atau pandangan baru laa dorang tak bole kondem.. betol tak??

dlm hidup ni kalo terlampau byk komplen bole cpt tua n penyakit pun mudah meyerang hehe.. fakta ni bkn auta :p

IBU KUMBANG said...

atty - masa tu rasa susah, bila dah lepas rasa mcm itulah pengalaman yang paling manisdalam hidup.

ita.itu - haha dah lepas pun..

juliet chun - hehe sendiri iktiraf ni..

Ras - ye betul... selepas tu saya agak matng.. sekiranya xde pengalaman tu saya x tau la saya jd apa..

Amal - betul tu.. rasa biarla kematangan berfikir ni sama ngan kematangan fizikal

Umi mia - Insyaallah boleh handle.

Iina - time kasih ziarah, komplen yang saya maksudkan dalam N3 ni ialah bergosip dengan opismate, komplen yang x membawa faedah. Komplen yang membawa kebaikan dan pada saluran yang betul of course no problem.

Combi - nasib baik saya sedar awal.. hehe.. ketuaan tu belum sempat nak melekat... huhuhuh