Monday, August 11, 2008

Muat ke kasut tu?

Biasanya kalu hari jumaaat tu mood aku bila kat tempat keje memang daboommm la.. OKje.. macam nak sakat2 orang ke, tenyum2.... makan2.. semua yang bebaik je.. hik2 hik2.. Alkisahnya, Jumaat lepas Fiza pakai flat shoes.. comel sangat, jadi aku yang memang suka nyakat ni curik kasut dia (FYI, department dia xleh pakai kasut, dia tak tau pun aku amik), tinggalkan selipar aku.
Sekali pakai, alamak, terbesar sudeyyyy (kaki aku saiz 4, kaki dia saiz 6), tapi gigih gak pakai ni.. saja nak nyakat.. Bila dah kekdahnya gitu kepala otak aku berdiskusi..

Apa yang aku diskusikan sangat tu?

Ya, aku berdiskusi tentang kasut dan tentang kehidupan kita yang sebenarnya...

Bila aku jadi ibu zaman moden ni aku selalu cakap "eiiii nasib baik jadi mak2 zaman ni, kalu jadi mak2 zaman dulu mesti susah, xde diapers". Tapi mak2 zaman dulu tak de kisah pun atau rasa susah... bila xde diapers anak2 diorang cepat tanggal pampers.. Ataupun bila kita tengok orang yang agak susah, terdetik kat hati ni "sian, diorang hidup susah" Tapi peliknya diorang boleh tersenyum.. Sometime bila teringat balik zaman2 xde Hphone ni mcm hilang ingatan pulok terfikir mcm mana ya dulu kalu buat temujanji, hehe mcm susah je... tapi masa time tu semua orang punctual, tak susah pun. Kalu sekarang nak gi temujanji telipon beratus kali...

Maksudnya kita takkan rasa susah kalu kita dah memang disituasi itu atau telah menyesuaikan diri. Kita akan rasa susah kalau kita cuba lawan arus, berusaha nak keluar dari keadaan itu.. sebenarnya bagus kalau nak kuar demi kebaikan. But sometimes, kita memang terpaksa berada dalam situasi begitu. Kalau kita tak leh terima jugak keadaan itu, melawan arus, at the end kita takkan rasa happy, kita lupa sebenarnya ada bende lain yang boleh buat kita rasa menikmati keadaan hidup yang sebenarnya...

Ibaratnya kalau kasut tu kecik, kaki ko besar, jgn la nak try jugak nak masukkan kaki ko tu... sakit la kaki tu, kalu tak pun kasut rabak... alternatif yang baik, ko carik la kasut yang ikut saiz ko..

Tetiba aku teringat pasal kisah raya 3,4 tahun lepas. Adalah sedara aku ni, keje kat Shah Alam, keje biasa2 je, jalan raya umah sedara-mara termasukla umah mak aku... korang tau tak dengan keadaan panas tu, boleh dia pakai neck tie... muka kitaorang masa tu memang takleh nak cakap memang rasa nak terkencing gelak, sesungguh ni tahan gelak.. kalau tengok muka dia tu huhhhh.. memang tergambar betapa bangga gila pakai neck tie masa berjalan di hari raya...

Ibaratnya, kalu ko pakai Heels 3" kat opis, okla tu xde masalah pun. Tapi bila ko gi tapak project tu, yang kawasannya ala2 hazab tu, baik la ko pakai safety shoes dan apa2 saje yang sesuai. kalu ko degil gak nak catwalk pakai kasut runcing tu, tergolek kang orang gelakkan dengan gaya yang luarbiasa...

Satu lagi penyakit, ada sesetengah orang yang memang sanggup papa asal bergaya, kalau beli kete tak hengat, nak yang best je... Walaupun mampu bayar bulanan, tapi jangan lupa pasal mantainance, penyakitbya, roadtaxnya dan minyaknya.. semua ni kena di timbang tara. At the end kalu salah kira kita gak yang susah.. Kalau ko rasa kemampuan ciput, just cukup untuk kete yang ciput.. kalau ko rasa kemampuan ko gajah.. yeah! no problem, terserah nak apa...

Ibarat kalu kasutnya, kalu kat tangan ko ada 40 hengget, tak yahla ko pulun gi pinjam kat ah long ke apa ke semata2 nak beli kasut Gucci (gucci ade kasut ke? ntah aku belasah je ni... tak tau pun.. sori kalu salah), 40 hengget tu mehla join aku gi beli kasut kat vinci ke, bata ke atau mana-mana le mydin pun boleh gak... Ko jangan risau banyak-banyak barang, kasut ni kalu bukak kasut baru nampak jenamanya... kalu aku beli kasut ribu-riban harus aku gantung kat leher.. hehe.. kalu aku beli seluar dalam yang memahal lak, aku pastikan ade label jenama tu bebesor, pastu aku pakai kat luar... hehehe ehhh.. lari tajuk pulak aku rasa...

Jadi apa jenis kasut dan kehidupan yang korang rasa korang suka?

Kalau aku aku sukakan kasut yang selesa. Tapi aku tak kisah kalau pakai heel bila keadaan memerlukan. Kalau kehidupan pulak aku suka bersederhana, bak kata abah aku "Kalau kita banyak duit pun orang tak hingin nak rompak, kalau kita susah pun orang tak caci"... Ada pepatah dulu2 yang aku memang ingatla.. "Kerbau kalau jatuh, buruk bunyinya"..

Jangan salah faham ye, aku buat N3 ni bukan nak sindir sesapa, kalau ada yang terasa hati maafkan saya..

.... Lalu ku pulangkan kasut Fiza yang besar itu, lantas ku pakai selipar ku yang comfort tu... wah! bestnya.. aku tersenyum lalu meneruskan kerje aku sebagai machai... dusss... tot.

Kaki ku ngan selipar ku yang best!

20 comments:

Suzi said...

salam kenal..
suka n3 ni...blh buat pepatah baru ni..ukur selipar ikut kaki sendiri...hehehe

kumb@ng said...

insaf jap bace entry ni...hihi :D

marinahunny said...

comei selipar kumbang dia...

K.Jah said...

ttg ini aku sgt sekepala dgn ko. sbb tu selain waktu bekerja , aku hanya akan ber "croc" jenama ASADI sahaja. cuma doblas hengget tapi sgt selesa & tahan lama.

ita.itu said...

wah ko pki size 4? keciknye..aku pun 6 ko..hehe

Amalina said...

agree dgn n3 ni, n suka kata2 abahmu itu. tapi kadang2 walau duit ada 5 kupang, teringin juga nak beli nasi lemak yg 5 kupang tu, pasai sedap n puas ati:D.

.::WaNiE::. said...

hihihi sangat betul lar itu

alah membeli menang memakai..kalau murah tapi tak selesa tak boleh jugak..kalau mahal tapi xselesa pun xbest jugak

Tapi membeli brg2 begitu setakat baju kasut secara hutang adalah amat tak berpatutan

NieZearm said...

yg penting selesa. harga tu tak penting sgt..

princessQ said...

badan ko tk berpadanan dgn saiz selipar ko....masalah tumbesaran nih...hik..hik..

julietchun said...

Kdg2 bila dah sk kasut tu,size plak takde,bila size ada kasut tu plak aku tak sk.

echah_syed said...

abe combi selalu membebel pasal ni ibu kumbang..

pakai selipar ikut size..hehe :p

betol laa ekk.combi pun selalu terpikir pasal ni..

kasut combi pun vinci jek rm15 hengget :D

keciknyer size kasut ko 4??

Kujie said...

Dari zaman dulu sampai la ni....kasut BATA sajorkkk...

farina said...

org pki kasut smpi rabak, if koyak or rosak jumpe doktor kasut...

elmely said...

ni kalau tau dek si pisol kau cerita pasal dia pakai tie time raya, mampus mengamuk dia nanti

IBU KUMBANG said...

Suzi - hehe salam kenal jugak... menarik jugak tu...

Kumbang - tazkirah pagi senin, alhamdulillah, ada gak yg insap walaupun sesaat.. (poyonya aku)

Marinahunny - selipar ni ikut tema..

ita.itu - memang kecik... kalu tengok tapak tangan aku macam budak sekolah rendah.

Wanie - kalu dapat kasut yg best tu, asyik nak pakai tu je.. best2..

Niezarm - kaki selesa, pegi jalan2 pun macam x nak balik dah!

IBU KUMBANG said...

PrincessQ - pertumbuhan yang tidak stabil... banyak la ko..

Julietchun - kalu macam tu kekdahnya.. ko bakar je kedai tu.

Combi - baju, suar kalau silap nsaiz senang nak alter, kalau main belasah pakai pun xde masalah sanngat.. tapi kasut memang kena ikut saiz.. tu la ramai yg terperanjat tengok kakiku ini.. hehe

Kujie - senang cari dan selesa..

Farina - ko ni dah tahap kedekut haji bakhil ni.... emmmhawawaaaaa!

Ayong - ko lagi jahat mentioned nama.. hehehe.. aku tak rasa dia baca ini blog. Lainla kalu ko gatal mulut.

IBU KUMBANG said...

Amal - nasi lemak 5 kupang, ade lagi ke.. kat mana nak pi carik skang.. Kat area subang nasi lemak biasa skang 2 ringgit.. gla mahal..

IBU KUMBANG said...

KJ - Aku kan banyak2 kasut tingin nak beli kasut korok (croc) tu, mesti aku pakai sampai lunyai punya... macam selesa je.. nantila birthday aku, aku nak beli sebagai hadiah untuk diri sendiri.. hehehe

.::WaNiE::. said...

haha betul kak saya ada beli satu selipar 4ringgit jek tapi sejak beli tu dah tak pakai dah sandal mahupun kasut2 lain sbb selesa benor :P

princessQ said...

sandal croc cari kt subang parade....harga bole tahan...tu yang pakai bertahun2 pn elok jer.......