Monday, July 21, 2008

Aku tersentap...

Ari tu aku blurr kan gambar macam ni kan..

Sebenarnya gambar dia mcm ni....

Amacam gambar tu sakan tak.... Sebenarnya aku guna gambar tu sbb masa aku memula masuk tmpt keje kat company ni, aku takde gambar.. yang ada softcopy gambar posing ni jerrr.. aku bagi je la kt diorang.. Aku amik gambar ni masa aku umur 23 tahun hehe.. kat clinique counter, KLCC.. masa tu jerawat aku banyak gila.. plan lak lepas abis blaja nak kawin tu yang sibuk menghabiskan duit bli ubat jerawat, duit PTPTN tu woo... ranap aku.. masa tu diorg ada tangkap gambar free sebab beli barang banyak.. ni yang ada gambar posing2 maut ni.. ewah.. punyala cun gambar aku.. walhal jerawat satu muka, mcm buntut ayam.. hehe.. diorg edit gambar aku kaw kaw nyer..

Berbalik kepada cerita asal, bila aku gi merayap ke tempat customer aku suka bagi bende ni kat pondok guard.. senang.. kalu hilang pun apa aku kesah... biasanyer tak de pun orang mempertikaikan kehebatan gambar aku tu.. satu ari tu.. jeng..jeng...
"Akak, apasal gambar akak ni lawa, akak yang betul2nya tak de la lawa,"budak guard tu sound aku tepat kat idung aku ni hah.. Aku sudah menyentapla.. cuba jd cool.. tp sure muka aku merah giler.. "Oh! ye ke?".. "betul kak, iskh kak diet la.. skarang nampak mcm 30 tahun dah.." Wah! ini budak sudah lebey.. aku ngadukan ngan boss ko.. Alamak aku ni vendor la, susah nak ngadu tu.. Last2 aku senyum jer..

Tapi, honestly la aku memang tersentap gile.. siap maki2 lagi dalam ati ni hah.."suka ati aku la kalau tak lawa ke gemuk ke? yang sibuk2 apasal.." tapi mata pandang cermin.. hwawawa... nasib baik masa nak menunggu orang tu lama.. Jadi aku pun sempat bermusahabah diri.

  • Aku tak leh nak marah budak tu, sebab walaupun suka hati aku la nak buruk ke tak, tapi siapa suruh aku letak gambar yang memang melampau untuk aku.. kenapa tak ukur baju di badan.. kalau aku letak gambar yang memang itu aku, tak de sape pun heran dan mempertikaikan.. memang hak aku tapi aku yang mencetuskan bende ni.. bila aku publishkan kat orang aku mesti bertanggung jawabla.. jangan nak menyentap atau meroyan nak maki2 org (nasib baik aku stage sentap jerrr..)
  • Aku kena berfikiran terbuka. Sebab budak tu first time jumpa aku (guard baru aku rasa), maksudnya teguran dia jujur, memang dari hati. Aku kena ucapkan terima kasih kat dia atas teguran dia tu (jarang orang nak terus terang), walaupun hakikatnya pahit untuk aku telan, tapi yang betul tetap betul. Memang betul pun antara aku ngan akak aku yang beza 3 tahun tu pun aku memang nampak dewasa (xmo guna word tua). Memang hakikat!

So, aku kena la bertindak:

  • Kena memperbaiki gaya skit.. (shopping.. hahaha)
  • kuruskan badan.. (berjaya la menurunkan 2 kg.. hahaha.. tapi macam dah nak failed jerr... no! kena usaha balik)
  • Tukar gambar kat staff card tu.. ( yang ni memang fail, aku hangin jer ngan diorang ni. Aku mintak tolong creative department tukarkan gambar, storyla jujur ngan diorg apasal aku nak tukar. Tau apa jadi? dengan bos diorg skali pakat tak nak tukarkan.. saje jer nak kenakan aku ni.. salah aku gak suka sakat diorg..)
  • Cari idea kalu org tanya bagi jawapan tutup mulut.. hehehe.. contohnya "Ala artis tu kalau tak mekap burok jugak" or "ala Sharifah Aini masa muda cantik, tapi bila dah tua xla lawa sangat"or "entahla dik akak pun tak tau apasal akak jadi macam ni" or "Akak keje kat company ni lepas SPM, ni gambar lama sangat..(walhal baru, 5 tahun)"..

Wah! siyesss gila memang aku release lepas tu. Yang aku pelik lepas kejadian tu ramai lak orang mempertikaikan gambar tu. Tapi saya sudah tidak sentap lagi... mhahahaha..

Bila sebut je nama Sharifah Aini, aku mula teringatkan Sharifah Fadzilah.. hehe.. "Oit Dila ko pregnant apa yang besar? adakah macam sejarah yang lepas2 atau kali ni ada lain.. MISS you.. Aku hargai invitation ko yang aku akui ko memang gigih la ngajak aku.. tapi simpanan aku ada sejuta rupiah jerrr.. memang la bunyi da bommmm.. tapi bila aku convert ke SIN DOL tinggal 146 lebih kurang.. tak caya ker.. harus ke aku tangkap gambar buku simpanan aku dan publish kat blog aku ni? hahahaha :)) "

Aku tak kira nak gak tempek muka ko kat sini, walaupun gambar ni zaman purba.. gambar baru ntah kemana..

22 comments:

princessQ said...

aku dah agak gambar tu....cam pernaj tngok jer....ooo..pandai ye ko...mempergunakan gambar tu....heeheee

Belladonna said...

Mommie Kumbang, biarlah orang nak kata apa, janji kita happy and healthy. Cheers :)

waterlily said...

Akak masa 20 tahun dulu, 40kg je.

Sekarang mau 50 lebih rasanya.

Hari tu ada kawan dok tegur"Hai, apasal hang makin pendek ni?"
(Maksud dia nampak gemok la tu..)

Haih..sabaq saja la hehe..

ps:Thanks sebab selalu baca blog akak.

Kak Jah said...

masalah global wanita berkahwin nih!! tu yang kj ajak diet nasi tu...prektis2 la, x lama lg nak pose maaa...hehehe..

Umi Mia said...

ermmm...memang biasa tu....tapi jangan khuatir...kuikuikui..masih ada peluang untuk kita..marilah kita sama-sama berjuang....yippeee....

Mummy said...

ala yang.. skrg ni pun cun jugak pe.. yang penting cik abang sayang.. tul tak?.. hehehehe

princessQ said...

dulu ko dtg umh mertua aku ok je kan body ko...maintain jer.....pesal skg ni naik ker?aku pn risau gk bdn dh naik ni....ker sbb dh 2 yg kuar....jdi hormon tembam tu bertambah??hiihiihii....tapi kena maintain lgi jgn la sampai mencapai tahap 60kg....walaupn beranak 2...biar org tgok cam anak dara....bole gitu...ahaks..

tasikmerah said...

hantu punya guard... heh...

salam ziarah..

IBU KUMBANG said...

hehe princesQ - aku memang dah naik sgt, berat aku 62kg

belladonna -masa mkn happy,time org komplen sakit gak ati ni

Kak waterlily - time kasih sudi menjengok... uhukss... lemak suka kt kita kot..

Kak jah - Jom skang gak kita mula.. ngeh!ngeh!

Umi mia - ye kita harus terus berjuang... perjuangan masih belum selesai.. ngeh..ngeh..

Mummy - gambar dalam blog ni saya dah edit byk... suami saya salah seorg yang mengumpat tu... hahaha hapuskan dia.. (gelak jahat)..

tasik merah - hehe mula2 ingat dia hantu.. tapi bila pkr2 balik dia hantu berhati suci... hahahaha.. sebab bagi tau saya perkara yang sebenarnya.. hehehe

ita.itu said...

wah melaser budak tuh ek..ko tepuk jek dahi dia..hehe

IBU KUMBANG said...

Mula2 tu bukan setakat tepuk dahi, silat kenduri dah aku nak bagi kat dia.. tapi apakan daya apa yang dia cakap tu benar belaka..

kuInaJentayutiara said...

ele artis2 comel & lawa kat gmbr aje.. tgk muka bgun tido... pengsan..

peduli aje org...

Mommy Lily said...

hiii..mesti la nk letak gambar kt id yg paling cantekk kan..? hiii skrg pon masih lawa tu

IBU KUMBANG said...

Kuina - hehehe itula salah satu yang saya akan ckp kalu ada sesapa tegur ID aku ini.. hehehe

Mommy lily - hehe ingat pun macam tu.. harus la nak tempek gambar kat blog carik gambar yang terbest, pastu guna software untuk kasik bloom dan boleh kabur2 kesan jerawat hahaha... yg sebenarnya hancur...

Akak said...

Salam ibukumbang...

comelnya dlm ID tag tu, yg berganmbar dengan anak lagi cun..

echah_syed said...

cekci laa pic ko yg itu..mengode beb.. !

skrg pun cantek ape.. :)

tp kdg2 bagus jugak kena tego sbb kdg2 kita perasan dan buat2 tak perasan..aritu jupe skool mate,selepas 20 thn lebih tak jupe..dia leh selamba " lorr gemuknyerr hang..!

dpn huby dia skool mate kita gak :(

cover malu oooo..

mmg laa dulu cekeding..baru 40kg :D

ni pun nekad on diet laa kunun cecece.. :p

farina said...

1st and 2nd yr diploma - clarins + ubat2an dari derm's doc

3rd yr diploma - temulawak + ubat2an dari derm's doc

degree - ubat2an dari pusat kesihatan upm ;p

the moral of da stori - bior muke buruk, tapi hati cantik...

IBU KUMBANG said...

akak - semua gambar tu saya dah edit dulu...

Kak chombi - kenyataan itu kadang2 pahit untuk ditelan.. wah! semua blogger nak diet nampak..

Farin - hehehe mengarut betul jerawat kita ni.. tah berjaya ke pakai Clarins? teringat tak gambar pose kak emi tu lagik?

dillahkaff said...

Memori bli produk clinique takkan kulupakan...mana taknya...aku protes abis2an...aku suggest pakai jer sabun papaya...tak nak...ehheeheh....ish...tumpang sehidung aku kat blog k emy ni...rindu gler zaman kegemilangan kroni kroniksss....uwaaaa...tragiss

IBU KUMBANG said...

Hehehe... sabun papaya... ngeh2 terlalu indah tu zaman kroni kroniksssss.. hari2 best.. skali bubar (abis belaja) hah.. terasa gila

farina said...

gmbr pose maut tuh ade dlm simpanan org lagik...nak jadikkan koleksi jelitawan2 msia (sungguh photo gedik la kak emi ;p)

IBU KUMBANG said...

hehehe... memori tu Farin... itu namanya sengal dulu, kini dan selamanya...