Monday, July 14, 2008

Koleksi..

Sedar tak sedar ada barang yang menjadi koleksi bersama.. Kekadang kalau pegi mana2 rumah mesti terjumpa benda-benda ni...

Alasan kita menyimpan tu macam-macam la.. jejarang kalau kita dapat barang-barang ni terus buang... Benda-benda ni lokasi dia kat ceruk2 dapur atau kat dalam stor.. Jarang orang mengaku ini barang koleksi.. Walau pun dalam rumah itu benda2 diatas dan barang-barang seperti kristal ker pinggan mangkuk memahal kerr apa2 saja disimpan oleh tuan rumah, tapi standardnya berbeza. Kristal dan pinggan mangkuk memahal tu akan diletakkan diruang tamu untuk dipamerkan kepada orang yang datang, dibelikan almari antik bagai...

Macam tu jugak dalam kehidupan kita dengan orang sekeliling.. kadang2 kita terlepas pandang.. orang itu sentiasa membantu kita, tapi kita tidak iktiraf dan hargai dia dalam hidup kita. Tapi kita selalu cari mereka2 ini.. Orang2 yang kita sanjung menhilang bila kita memerlukan..Ada juga sesetengah ibu bapa yang double standardkan anak-anak sendiri.. yang berjaya, yang menawan, yang bijaksana akan disayangi, dipuji.. harus diwar warkan orang kampung.. kekadang tambah perisa lagi kasik enak.. Setandan pisang tak semuanya elok.. Anak yang tak bernasib baik ni.. tak cantik.. duduk kat umah ngan mak bapak, buat keje2 dapur.. selalu la pulak dibanding2 ngan anak yang bernasib baik... At the end bila jatuh sakit.. anak yang diwarwarkan tadi entah kemana.. bagi alasan tak menjengok sebab banyak keje, tak leh tinggalkan.. last2 anak yang dipandang rendah itulah yang menjaga.. masa tu menyesal tak sudah..

Disini saya bukan ingin menyindir sesiapa tetapi sekadar berkongsi buah fikiran dan rasa kerana saya juga tak terlepas dari tidak menghargai orang sekeliling saya...

MAAFKAN SAYA..P/s : Harus ke aku bli almari antik untuk barang2 kat atas tu..? hehe

13 comments:

echah_syed said...

ade mertua yg double standard menantu jugak tau tp..ade tp ni..

selalu menantu yg tak pandai ambek hati & dan selalu menyusahkan dia..

ramai menantu skrg baik lelaki atau pompuan buat mertua mcm ape jek :(

dtg umah mertua mcm raja2 sume mesti disiapkan,bgn tido lmbt,sepahkan napkin,makanan sukati tumpah merata oleh anak2 kecik eaaa sgt menyakitkan mata & hati ooo .

sabo je laa.

ita.itu said...

betul la sume tuh..syg kita nak buang kan.,..mesti simpan kan

IBU KUMBANG said...

Kak Chombi - Betul tu.. bukan hipokrit tapi ambil hati.. dan bukan juga bodek.. kekadang org keliru dgn ambil hati, hipokrit dan bodek..

ita.itu - hahaha.. kekadang dapur penuh ngan bende2 tu je.. hehehe

princessQ said...

itu namenyer anak yg tk d sedar untung.....setinggi maner pn...bak kata pepatah...bila berada di atas rumput di bumi jgn di lupa....di mana bumi di pijAk di situ langit di junjung....

IBU KUMBANG said...

hehe... harusla kita ingat org kat sekeliling kan... hargai mereka..

Lily.Lulu. said...

yes ibu ...
betul apa ibu kata tuh
:)

Kujie said...

sayanglah nk buang...walaupun entah tahun bile nak guna..hehehe


mcm kakjie rasa je skrg ni
emmm...

IBU KUMBANG said...

Lily,

Camno lumrah idup..

Kak Jie,

Boleh buat pertandingan sape yang simpan paling banyak barang itu.. hehehe

echah_syed said...

ko mmg byk idea klako laa :p

dari mane dpt idea nick ibu kumbang tu..??

combi tau kumbang tu ibarat LELAKI kan :D

sgt unik tau :)

IBU KUMBANG said...

Kak Chombi - Dulu dalam tahun 1998 kak saya bagi Ladybird besar, saya suka sangat.. kalau kawan saya masa blaja dulu mesti ingatla ngan ladybird (selalu kena rogol ngan diorang) tu.. tapi nak guna ladybird terlalu feminin.. kebetulan anak saya lelaki, harus ku gunakan aje kebetulan ini.. ngeh2..

Yuz @ Dikja @ Kak Jah said...

ye la...akak pun simpan benda2 tu. contoh bekas taufufa tu..kalu anak/suami bwk tupperware gi skolah/keje alamat bakal terdispose la jawabnyer. manjang tertinggal...confirm hilang la pastu kan! kalau pakai ni...ilang pun ade akak kisah? hehehehe

dillahkaff said...

akupun suka simpan khazanah2 yang terbukti free tu...heeheheh...tapi ada had nya..almaklumlah,umah spore semua limited....silap ari bulan, time nak buang jer,pikir2 balik, baikla aku bawak balik kampung...sanggup tu...hikhik...ramai yang nunggu yang nak sambung simpan buat koleksi...kwangkwnag....yang penting,jangan membazirrr;)

elmely said...

angah, abang poji kau cakap, daripada kau letak gambar, getah paip dan all stuff yg ada kat umah kau tu, baik lah kau letak gambar baja dier,........made in bangi....
baek punya...