Thursday, July 24, 2008

IBU MERTUAKU

hihi... Korang penah terfikir tak kalau duduk dengan mak mertua atau sedang mengalaminya sekarang.. Sebenarnya ini salah satu benda yang aku sangat2 takut nak lalui.. hehe.. bukan sebab mak mentua aku yang tak OK.. aku ni hah yang masalah besar... kuang..kuang...

Tapi kuasa tuhan takde sapa boleh melarangkan... Apa patut aku buat sekiranya aku ditakdir akan serumah ngan ibu mertuaku..

Buat Analisis tentang Mak mertua tersebut
Sayang suami saya
Dah tua
Pandai dan rajin masak
Pemilih bab makan
Alim
tak suka anak menantu pakai baju ketat-ketat atau cabut tudung
Aktif
Tak suka orang alihkan barang
suka bercakap
permurah (rajin bagi aku duit.. hehehe.. aku tolak tapi orang dah paksa, amik jela... hahaha)
Ada opinion sendiri
kalau aku silap dia tegur

Buat analisis tentang diri sendiri
still young (wah.. wah.. perasan..)
Tak gheti sangat masak, kalu ada pilihan lain suka lagi makan kat luar
Suka pakai baju atas buntut
Lembik, suka tido, especially kalu balik kampung
Aku suka kemas rumah lagi than masak, harus aku alih-alihkan barang
Suka gak bercakap, berterus terang
pemurah gak
Sama aku pun ada opinion gak

Sediakan tempat yang selesa untuk dia
Bagi satu bilik untuk ibu mertua ku itu supaya dia tidak diganggu oleh anak2 ku dan dapatla dia rehat dengan secukupnya (Aku harap masa tu aku tingga umah yang lagi selesa la)

Amik maid

Supaya boleh tengok2kan dia time aku gi keje, biar mak mentua aku jadi boss.. hahaha.. (mintak2 masa tu aku mampu)

Jangan cerita hal peribadi depan dia

Hahaha takut dia salah faham... susah wei...

kalu nak shopping jangan terlalu tunjuk

Iyalah kang dia ingat aku menghabis duit laki aku.. kekadang bende ni jadi big issue wooo.. kawan aku mak mentua dia cuba control duit diorang

Bawak dia bergaul

Hehe mintak2 adala jiran tua-tua boleh dia bergang.. kalu tak pun aku cari kelas2 untuk orang tua bersosial.. carikan geng2 surau kerr.. bila dia dah bersosial tak de la tertumpu sangat fikiran dia tentang anak, menantu atau cucu2nya... dan dia lebih open minded..

Masuk kelas anger management

hehe malaysia ada tak kelas macam ni Buat aktiviti bersama-sama Contohnya masuk kelas buat kek ke... hehehe

Aku buat N3 ni bukannya aku tak sayang ngan mak mentua aku, sayaaaaaaaaaaaaaaaang sanggggggggaat.. tapi almaklumla kekadang salah faham.. ini sekadar guideline atau buah fikiran aku sahaja.. supaya tidak tergezut.. hehe..

Target aku, aku nak win-win situation :

  • Aku tak nak mak mertua aku menghabiskan hari2 tuanya dengan susah hati
  • Aku tak nak aku makan hati

"Ibarat menarik rambut didalam tepung, rambut tak putus, tepung tak berterabur"

Wallahualam...

Tapi aku tak nak lah buat aktiviti macam ni ngan mak mentua aku.. ngeh.. ngeh..

21 comments:

.::WaNiE::. said...

hahah gambar last sekali tuh giler okeh

wanie xdpt nak membayangkan kalau tetiba jek mak mertua nak duk serumah..bukan xbagi..tapi...adoiiyaii...lain sungguh cara hidup nye:D

kuInaJentayutiara said...

tak terbayang langsung... takut gak no.. ntah2 dpt mak mertua mcm ibu mertua ku... aduihhhhhhhh

K.Jah said...

kj baru nak rasa insap, tetiba tgk pic last tu terus rasa simpati!!!

sian, mak metua dia tu "idung" agak jatuh sket!

wakakkakakak!!!!

ita.itu said...

ko sama mcm aku..sume ko tulis kat atas aku setuju..aku x leh la tgl skali ngan mertua atau neng..sbb aku cerewet gile

dillahkaff said...

bab ni terlalu sensitif...banyak nor memory stay ngan mentua n ipar2ni....yang nyata skang aku dah stay sendiri n nyesal tk chow awal2...tlewat dapat nikmati btapa bestnya stay sendiri;( INGAT...the best...lepas kawin, walau apa pun tjadi korang mesti stay sendiri....MUSTIIII...kalau tdk, akan nyesal tahap lipan nyer....amaran pihak bkuasa...ehehheeh

farina said...

kujadikan analisismu sbg guideline nak cari bakal suami...hehehe

hOtMaMa said...

huhuhu...tak bleh blah siap wat kajian neh..harharhar..
kalau mak mmg kompem tak leh tinggal serumah dng mertua, bukan sbb mertua tak ok...ok la sangat.. tp mak takuts pecah lobang noks! nanti susah la mak nak pg menggeletis dng kengkawan...hiks!

Akak said...

Salam ibu kumbang...

Akak dulu masa baru lepas kawin tinggal dengan mak mertua tapi alhamdulillah akak tergolong dlm golongan yg bernasib baik sebab mak mertua akak baik sangat..

echah_syed said...

jgnlaa risau mak mertua takmo dok ngn menantu walopun menantu kaya raya atau miskin hina..betol!

sedeh story more pasal mertua ni sbb mertua combi sgtlaa baik hati..

dia baru jer meninggal 7 bulan yg lalu..rase ralat sbb tak smpt nak jage dia.dia kanser rahim.

bkn susah jage hati mertua..kalo balik kg,tolong dia masak,belikan baju raya n kasi laa duit walopun dia takmo ambek sbb dia dah byk duit hehe :p

rahsia nak huby syg kat kita ialah..kita syg kat famili dia n kedua mertua kita.insyaALLAH berkat rumah tangga.

sekian dari dr chenta ~ combi

*aku tak pasti aper yg aku tulis ni menepati soklan ko ibu kumbang..hentam saje laa labuuuuu :p

princessQ said...

stakat ni mak mertua aku mmg best jer....cerewet, gak arr..tapi dgn aku dia sekepala la....

princessQ said...

anggap mak mertua sama cam mak kiter....aku rasa touching sgt cz mak mertua aku lak yang selalu bagi aku duit....aku pn sekali sekala jer....dah anggap mak n pak mertua cam mak bapak sendiri...ape2 hal dorang mesti citer kat aku..tu yang best jadi menantu kesayangan nih....

mamaranggie said...

x semua beruntungkan dpt mak mertua yg baik...tp selagi ade mil tu,jagalah hati die...

kumb@ng said...

salam perkenalan...

1st time komen ni..

wife saya ok ke jek dok ngan mak saya..eh! saya bawak mak saya dok ngan saya...

sarapan, makan malam semua mak saya sediakan...mak saya faham wife saya keje...

nasib2 la,kalau dapat mertua ok, alhamdulillah...kalau tak ok...pasrah je lah... :D

p/s : gambo tu...perghhh!!!

dillakkaff said...

apalah salah aku....mak mentua aku mmg tak sayangkan aku cz hubby aku dia tlalu sayang...myb dia rasa aku perampas kot...sobsob...dia tak penah pun tanya khabar aku ngan anak2...dah nasib aku kot...tapi baiknya hubby aku paham n support aku...hmdllah:)thanx dear...apapun keadaan aku tetap akan hormat mentua aku ...doakan ek..insyallah...

Lily.Lulu. said...

rasanya lebih selesa duduk sendiri dari duduk dengan MIL

tp kita x kawen lagi
hahaha !!

IBU KUMBANG said...

Wanie - Seksi wei gambar tu.. memang x nak bayangkan tapi takut gak kalu x bersedia

Kuina - Zaman skarg ni mak mentua ok sikit kot

KJ - mak mentua dia x pakai push up hehehe

Ita - aku rasa ada kot blog2 yang cite pasal tinggal ngan menantu cerewet moh kita carik.. ngeh2

Dilah - HUwah... aku paham perasaan ko.. aku masih ingat segala luahan rasa ko tu.. aku rasa bersalah lak buat topik ni.. rupanya luka lama lama berdarah lagik.. kim salam ngan "Ala yong" tu

Farina - ini bukan guide utk carik suami tapi guideline carik MIL hehe

Hotmama - ko memang HOT.. hehe itu salah satu alasan.. mak pun ngeri nok, pasal pecah lobang tu...

Akak - salam, Seronok la macam tu kan.. lagi best kalau sama2 baik.. saya ni mak mentua OK, tapi saya ni nakal skit.. hehehe

Combi - tak pe combi, walaupun ada sikit lari dari soklan tapi ada point2 yang boleh dipertimbangkan hehehe.. saja combi sekadar nak share something..

PrincessQ - Oh... menantu kesayangan yer... nanti ko aku datang umah mentua ko.. aku panas2kan ati dorang ..hehehe.. acah jerrr.

Mama ranggie - ni yg berusaha ni.. kalu tinggal asing2 bolehla jaga hati.. tapi kalu tgl sama ni.. ? hehe

KUMBANG - Wah! akhirnya jejak kasih dapat jumpa anak kat sini.. mana kau menghilang kumbang.. sudah sepurnama ibu ini berkelana mencari mu.. baru sekarang kau muncul.. ada2 saja kau ini..
hehe drama skit.. tima kasih datang melawat.. Kalau keadaannya macam tu Alhamdulillah..

Lily.lulu - hehe kalu EA ajak lily tgl ngan MIL pandai2 la buat skrip ye..

cikgu panji said...

Memang kita lebih selesa duduk sendiri bersama suami dan anak2.Tapi kalau ditakdirkan kita terpaksa serumah dengan mertua, terpaksalah jugak ...dan semestinya kita mesti menjaga tuturkata dan perilaku dlm umah sendiri.kena 24 jam rajin ....uwa....

IBU KUMBANG said...

CP - itu yang susah... macam mana nak belakon.. uhuk2 lama terbongkar jua...

Jie said...

walau pun mak mertua tersangatlah baiknya....
agak risau juga untuk duduk bersama, tetapi kalau suami yang buat keputusan, kita kena terima..mak dia tanggungjawap dia..kita pun tak mau esok2 anak lelaki kita tak nak bela kita pula...

dakwanie yang sangat malas said...

mak mertua gua ok... tapi adik beradik laki aku yang aku tak berkenan...as much as dia tak berkenan kat aku lah kot... SO..? no way hose.. he he he daripada gaduh baik tak yah jumpa.. kan kan kan???

IBU KUMBANG said...

Kak jie - itu yg menjadikan saya mempertimbangkan isu ni.. kalau semua bley ikut kepala kita,, okla.. tapi bila dah kawin byk bende kena ambik kira...

DAKWANIE - time kasih sebab dtg menjenguk.. ipar duai ni jauh bau wangi dekat bau taik.. hehe.. keep your distance..