Thursday, July 17, 2008

Harus ke aku malu?




INFO : Daerah kawasan Sabak Bernam ni memang terkenal dengan produk IKS contohnya seperti kuih-kuih raya dan kerepek yang diusahakan dikawasan rumah. Salah satu usaha untuk memajukannya, pengusaha akan mengupah orang-orang kampung menjaja produk mereka dikawasan Klang Valley. Mereka ini dibayar berdasarkan komisen, banyak jual, banyak dapat duitnya.


Tadi masa aku tengah tunggu mee kari aku (best wooo.. kat gerai SS19) aku terjumpa jiran aku yang jadi penjaja kerepek ni, meh ikuti perbualan antara penjaja kerepek ngan aku..

Ibukumbang : Makcik.. tak sangka nak jumpa kat sini..
Penjaja : Ala apasal boleh jumpa kamu kat sini, malu makcik... eh! tak payah2 cakap2 lagi nanti kawan2 kamu nampak malu kamu..
Ibukumbang : Eh! Tak dela.
Penjaja : Yela apa pulak kawan kamu kata nanti nampak kamu bersembang ngan penjaja..
Ibukumbang : Apa salahnya menjaja, rezeki yang halal..



Pastu aku terpikir kenapa aku perlu malu? Sebab keje menjaja kerepek dan keje tu tak standard ke.. Aku rasa aku tak perlu malu untuk mengaku kenal, bersaudara atau bersembang dengan mereka dikhalayak ramai.. Malahan aku respect mereka..
  • Mereka mencari rezeki yang halal
  • Mereka wanita2 (kebanyakan wanita) yang kuat.. bayangkanlah mereka mengheret dua plastic besar kerepek.. berat ooo... tadi aku try angkat.. harus aku tercirit.. tut...
  • Mereka survivor
  • Mereka bersungguh-sungguh (alang2 buat tak jadi...)
  • Mentality mereka kuat (ingat senang jumpa orang jual produk)
Lagipun layak ke aku nak malu.. aku ni..hanya sekadar pekerja biasa, aku tak mampu nak jumpa orang jual barang dan gaji aku cukup2 makan saje.. Last2 aku rasa aku lak yang malu dengan diorang... Ialah pendapatan diorang melalui komisen.. kalau banyak jualan aku sure memang mengatasi aku.. ngeh..ngeh.. aku malu.. aku malu..

Senang kata Sape kita nak buat penilaian, bila2 fikir banyak kali... hah terperanjat.. rupanya kita yang patut malu.. Lagipun hidup ni mcm roda, kalu sekarang ni kita kat atas, bukan standard la kenal ngan penjaja2 ni, tapi suatu hari nanti kita pulak kat bawah.. masa tu lagi perit..




Wallahualam..

18 comments:

elmely said...

aku dengar, masa nak raya aritu, diorang dapat rm 7,000.00 sebulan.

IBU KUMBANG said...

TAU TAK PE... THE BOMM KAN?

kjah said...

kan?? lagi pun punca rezeki kan 90%dr beniaga. errr..betul ke peratusan akak tu? ke 99%? watever la ek!!

princessQ said...

tu kan rezeki halal...kt opis aku selalu ader penjaja jual kerepek...tapi buta..sian arrr....

princessQ said...

jap lagi nak raye nanti ramai la yang jual kerepek...heheehhee..yg pasti kt tepi jln kg tu msti siap ade yang bukak khemah...

Kebencian_Maharaja said...

Akhir zaman, manusia malu bila nak buat perkara2 makruf@kebaikan tp ramai yg xmalu bila buat kemungkaran. Malah mereka buat dgn penuh rasa kebanggaan.

Helena said...

yela.... selalunya begitu la..... tapi sebenarnya mereka tak perlu malu kan....

Ramai pulak dalam kategory patut rasa malu.... tapi takdepun rasa malu.... bangga adalah! hehe

kuInaJentayutiara said...

malu biar brtempat yer...

Jie said...

betul tu
apalagi org jawa, pandai berjimat dan rajin.

sekian dari menantu jawa..hehehehe

abg ipar kakjie ade kilang iks, produk tepung kari, tepung goreng ayam, tepung goreng kuih( tepung rangup)

kakak ipar > tepung kek kukus

dillahkaff said...

kat umah aku kat sini pun slalu sngat orang jb datang mnjaja kerepek...tambah2 time dekat nak raya..tapi mahal oooo...3 packet, $10.kayo tu...rezki masing;) akupun ingat nak buat sket2...ehhheh;)

IBU KUMBANG said...

Kjah - hehe.. lebih kurangla tu kak... untung org yg ada skill ni

princessQ - lepas tu mesti kita terserempak kat sanakan

maharaja - terima kasih datang... kalau buat jahat setan bagi support.. hehe

helena - Apa boleh buat kak kekadang org keliling tak supportive..

Kuina - Betul tu...

kak jie - Betul kebanyakkan yang buat IKS org jawa..

IBU KUMBANG said...

wah! mahalnya dila, kalu gitu aku nak jual ngan ko.. dilah pls visit umimia blog.. she is ex-sixth...

meenzuleyka said...

mmg ptt kita malu...at least diorg hujung bulan ada baki duit...kita nih...awal bln dah tgl sedak2 jer...

IBU KUMBANG said...

tetiba dengan sedak2nya kena makn semut.. mau ngan semut tu aku buat lauk..

farina said...

jgn mkn semut kak emi, tak baik utk kesihatan dan kecantikan (moto hidupmu ;p)

org suke kepek pisang,kepek ubi pedas,kepek bwg, kepek bantal, kacang kuda, kacang peas.....

echah_syed said...

combi kalo balik kesini mesti penuh satu kotak kerepek jek :)

rm10 3 bungkus sgt laa murah compared ngn instant food yg kita sanggup mkn sehingga berpuluh2 hengget.

kesian kan dorang cari rezeki..bkn mudah woooo nak kopek pastu goreng dok dpn minyak panas berjam2 :(

IBU KUMBANG said...

Farina - ait.. banyak itu aje senarainya... rasanya banyak lagi tu... bak akak tambah lagi yer... kepek tempe.. ngeh sodap nak mampusss..

Kak combi - Wah! manyak nyer... ni mesti kena charges lebih muatan ni.. kalu RM10.00 3 bungkus, mau jadi RM15.00, 3 bungkus.. penah tengok diorang buat..

ita.itu said...

astaga mcm tu skali drg malu ngan ko kan..apa la sgt ek..sian aku baca