Friday, July 4, 2008

SUP BUNTUT!!

Office aku ada sorang Cina Indon, walaupun 98% office aku chinese, dia rapat ngan aku disebabkan bahasa dan culture. Biarla aku gelar dia Mas Rud.

Mas Rud : Aku mahu cerita sama kamu.
Ibu kumbang : Cerita la..
Mas Rud : Soalnya ini salah paham, kamu jangan rasa ngak senang ya..
Ibukumbang : Mas, jgn nak bunga2 doang, straightforward pls..
Mas Rud : Kelmarin aku ingin makan sup dari anggota sapi (lembu), aku lihat ada gerai disekitar rumah aku yang agak ramai pelanggan.
Ibukumbang : Ok..pastu?
Mas Rud : Maka aku pun order apa yang aku inginkan.. "Bang bagi saya SUP BUNTUT satu bungkus".. Tiba2 aku rasa enggak enak, kerana org itu pandang aku semacam aja.. aku pasti sudah salah cakap..
Ibukumbang : hehehehe.... *aku gelak dulu*
Mas Rud : Mintak maaf bang, aku yang sebenarnya mau sup tailnya lembu, Di Indo itu namanya Sup buntut.. Saya nggak tau deh di Malaysia namanya apa..
Ibukumbang : :)

Aku pun slalu misscommunication ngan mas ni, berbeda bahasanya ya mas Rud! yang bestnya mas ni suka belikan aku bakso.. sedap gila.. katanya beli kat mentari Sunway.. Enak banget.. Bila2 sok nak gi sana la..

Update : Sup buntut dalam bahasa melayu "sup ekor"

4 comments:

elmely said...

Sejak bila kau suka makan bakso haha!
pantang keterunan aku makan bakso....low class!!!!

IBU KUMBANG said...

bykla,, apa barang classz ni yang penting enak banget!!!!!!!!! bakso tu dari high class restoran kat Sunway tau.. aku ngaku x mampu nk beli slalu.. hik..hik.. nanti bila2 aku blanja ko makan kt situ

Lily.Lulu. said...

sup buntut bukan ade jual ke ibu ????

IBU KUMBANG said...

Lily - menurut kata kawan memang ade, tapi restoran indonesian la,, masa dia beli tu dekat orang kita.. org kita kan panggil sup ekor..